15 / 05 / 2024

Kiralama işlemlerinde KDV'nin durumu!

Kiralama işlemlerinde KDV'nin durumu!

Gayrimenkul ticari işletmeye kayıtlı ise elde edilen gelir ticari kazancın bir unsuru sayılacağından, gelirin gayrimenkule isabet eden kısmı için fatura düzenlenecek ve ticari kazançla ilgili esaslara göre vergilendirilecektir...



Gayrimenkul ticari işletmeye kayıtlı ise elde edilen gelir ticari kazancın bir unsuru sayılacağından, gelirin gayrimenkule isabet eden kısmı için fatura düzenlenecek ve ticari kazançla ilgili esaslara göre vergilendirilecektir. Bu nedenle GSM işletmecisi kiracılar tarafından gelir vergisi tevkifatı yapılmayacaktır. 


3- Kiralama İşleminin Katma Değer Vergisi Karşısındaki Durumu Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin 4-d bendinde, iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu açıklanmıştır. 


Konu ile ilgili olarak yayımlanan 31 seri no.lu KDV Genel Tebliği'nin "İşletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işleminin katma değer vergisi karşısındaki durumu" başlıklı (B) bölümünün 2. fıkrasında; "... Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde sayılan mal ve haklar arasında yer alan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri bir iktisadi işletmeye dahil olmamaları şartıyla Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4= d maddesine göre vergiden müstesnadır. Dolayısıyla, bir iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinde katma değer vergisi ve sorumluluk uygulamasının söz konusu olmayacağı tabiidir." denilmektedir. 


Buna göre; - Kat maliki gerçek kişi ve gayrimenkul ticari işletmeye dahil değilse, gelirin bu gayrimenkule isabet eden kısmı, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4-d maddesi gereğince katma değer vergisinden istisna olacaktır. 


- Gayrimenkul ticari işletmeye kayıtlı ise elde edilen gelir ticari kazancın bir unsuru sayılacağından, gelirin gayrimenkule isabet eden kısmı için fatura düzenlenmesi ve Katma Değer Vergisi hesaplanması gerekmektedir. 


Hürses Gazetesi 


Geri Dön