02 / 05 / 2024

Kiralananın kullanılmaması!

Kiralananın kullanılmaması!

Bir gayrimenkul kiraladığınızı ancak söz konusu gayrimenkulü kullanmadığınızı farz edelim. Bu durumda kiralananın kullanılmaması halinde nasıl bir işlem uygulanıyor? İşte ilgili kanun hükümleri ile yanıtı...



Kiralananın kullanılmaması!

Kiralanan taşınmazların kullanmamaları eğer kiracıdan kaynaklanıyorsa kiracı, kira bedelini yine ödemek ile yükümlü oluyor. Söz konusu husus, Türk Borçlar Kanunu kapsamında, 324 ve 325. maddede ele alınıyor;


IV. Kiralananın kullanılmaması

1. Genel olarak

MADDE 324- Kullanıma elverişli bulundurulduğu sürece kiralanan, kiracının kendisinden kaynaklanan bir sebeple kullanılmasa veya sınırlı olarak kullanılsa bile kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Bu durumda, kiraya verenin yapmaktan kurtulduğu giderler kira bedelinden indirilir.


2. Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi

MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması halinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.


Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön