Kiralar da kredi kartıyla ödenecek!
Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) 2009 Kart Monitör Araştırması'nın sonuçları, kredi kartı kullanıcılarının ev kirasını da kredi kartlarıyla ödeme istediğini ortaya koydu
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Bunun yeni bir açılım getireceğini, ev sahipleri için bir yönlendirme olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda konut sitelerinde POS cihazları görmeye başlayabiliriz" dedi.
2009 Kart Monitör Araştırması'nın sonuçlarını açıklayan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Bu araştırma, kart kullanıcılarının ev kirasını kredi kartlarıyla ödemeyi istediğini ortaya koydu. Kiraları kredi kartıyla ödemenin yeni bir açılım getireceğini ve ev sahipleri için bir yönlendirme olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda özellikle 200-300 konutluk sitelerde POS cihazları görmeye başlayabiliriz. Böyle bir uygulama kiraların banka hesabına yatırılma zorunluluğunu da destekleyen bir sistem olur" dedi.
16 ilde gerçekleştirilen 2009 Kart Monitör Araştırması'na göre; 100 alışverişten 65'i banka veya kredi kartı ile yapılırken kart başına ayda ortalama 881 lira harcanıyor. 2009 mayıs rakamlarına göre; Türkiye'de 19 milyon 860 bin kişinin en az bir kredi kartı var. Bu kişilere ait kart sayısı ise 43 milyon 784 bini buldu. Özinal, "Cüzdanlarda bulunan ortalama kredi kartı sayısı 2.2, ek kart sayısı da 1.6'ya ulaştı. İngiltere'de her kart sahibinin ortalama 3.25 kredi kartı bulunurken, ABD'de ise bu rakam 3.5'i buluyor. Dolayısıyla Türkiye'de ortalama 2.2 olan kart sayısı artabilir" diye konuştu.
Sertaç Özinal, sorunlu kredi kartı alacaklarının ise yüzde 9.45'e ulaştığını vurgulayarak, "Bunu küçümsemek istemiyorum. Belirli bir artış olduğunu belirtmekte fayda var. İçinde bulunduğumuz ekonomik durum, bu oranların az da olsa artışına sebep oluyor. Krizde, İşsizliğe ve ekonominin gidişatına paralel bir miktar daha artabilir. Sorunlu kredi kartı oranı 2000-2001'lerde yüzde 11-12'lere kadar çıkmıştı. Korkulacak bir durum yok" ifadelerini kullandı.
Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 96'sının şifresini bildiğini aktaran Özinal, şunları söyledi: "Fransa ve İngiltere'den sonra alışverişlerde şifre geliştiren üçüncü ülkeyiz. Şifre bilincinin artması ile kredi kartlarına yönelik yapılan sahtekarlık rakamları son 2 yılda yüzde 80'e varan oranlarda azaldı. Artık sahtekarlar Türkiye'de istedikleri rahat ortamı bulamıyor, bu nedenle ABD ve İsrail gibi ülkelere kaçıyorlar. İnternetten yapılan alışverişlerde sahtekarlığın faturası, 2007'de 9.12 milyon TL idi, 2008'de 7.8 milyon TL'ye düştü."
Tüketicilerin yüzde 80'i borcun tamamını ödüyor
BKM 2009 Kart Monitör Araştırması'nın sonuçlarına göre, her yüz kişiden 43'ü limiti aylık bin lirayı aşmayan kredi kartını tercih ediyor.
Yüzde 74'lük kesim ise limitin en fazla yüzde 50'sini kullanıyor.
Kredi kartı kullananların yüzde 80'i borcunun tamamını ödüyor.
Yüzde 20'lik bir kesim ise borcunun bir kısmını ödeyerek kartlarının; taksit, puan toplama, hızlı alışveriş gibi özelliklerinden faydalanıyor.
274 milyon TL'lik bağış kartla yapıldı
Tüketicilerin yüzde 50'si, en sık kullandıkları kredi kartlarının bir çok yerde taksit yapma olanağı sağlamasını beğeniyor.
Bunu yüzde 27 ile puan toplama uygulaması takip ediyor.
Geçtiğimiz yıl kredi kartlarının sağladığı mil ve puanlarla 4 milyon kişi ücretsiz uçuş yapma hakkı kazanırken, kredi kartları aracılığı ile yapılan bağış ise 274 milyon TL'ye ulaşıyor.
Her 10 kart kullanıcısından 7'si alışverişlerinde puan topluyor.
Kart kullanıcılarının yüzde 34'ü puanlarıyla indirim yaptırmayı, yüzde 50'si ise belirli bir miktara ulaşana kadar biriktirip daha sonra harcamayı tercih ediyor.
Hürriyet
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Artık ev kiraları da kredi kartıyla ödenebilecek!
Tüketicilerden ev kiralarının da kredi kartıyla ödenmesi için yoğun talep aldıklarını belirten BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Önümüzdeki dönemde sitelerde de POS cihazları görebiliriz" dedi
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, tüketicilerden ev kiralarının da kredi kartıyla ödenmesi için yoğun talep aldıklarını söyledi. Banka ve kredi kartlarında davranış alışkanlıklarını belirlemek amacıyla, Yöntem Araştırma ile yapılan Kart Monitör 2009 Araştırması'nın sonuçlarını değerlendiren Sertaç Özinal, 'Kredi kartınız ile nerelerde ödeme yapmak istersiniz?' sorusuna en yüksek oran olan yüzde 19 ile 'Ev kirası' cevabını aldıklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemde ev kirası ve site aidatlarının ödenmesi için özellikle sitelerde de POS cihazlarını görebiliriz" dedi.
BORCUN YÜZDE 80'İ ÖDENİYOR
Kart Monitör 2009 sonuçlarına göre, kredi kartı kullananların yüzde 80'i borcunun tamamını ödüyor. Araştırmada 2001'de kredi kartı borcunun bir kısmını ödeyen kullanıcıların oranının yüzde 40 olmasına rağmen, bunun 2007'de yüzde 20'ye düştüğünün ve aynı düzeyi koruduğunun altı çiziliyor. Borcunu ödeyemeyenlerde bir artış olduğunu hatırlatan Sertaç Özinal, "Ancak panik oluşturacak durum olmayacak" diye konuştu.
Limitin yarısı kullanılıyor
Yüzde 43'lük kesimin aylık limiti 1000 TL'yi aşmayan kredi kartını tercih ettiğini kaydeden Sertaç Özinal, kullanıcılardan yüzde 74'ünün de limitinin en fazla yüzde 50'sini kullandığını vurguladı. "Türk halkı borçlu kalmak istemiyor" diyen Özinal, aylık harcama ortalamasının da 881 TL olduğunu kaydetti.
Tefeciliğe karşı koordineli tedbir!
Bazı işyerlerinin POS cihazları ile tefecilik yaptığını hatırlatan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Bu konuda bütün bankalar koordineli çalışıyor. Böyle biro lay tespit edildiğinde uyarılıyor, tekrarlanırsa bütün bankalar POS cihazlarını alıyorlar" diye konuştu.
Kart yoluyla 274 milyon TL bağışlandı
Kart Monitör 2009 Araştırma sonuçlarına göre her 10 kart kullanıcısından 7'si alışverişlerinde puan topluyor. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartı promosyonuyla 4 milyon kişinin ücretsiz uçtuğunu söyledi. Özinal, 2007'de 238 milyon TL olan kartla bağış tutarının geçen yıl 274 milyon TL'ye çıktığı bilgisini verdi. ŞÜKRULLAH DOLU/Yenişafak
Tüketici kirayı da kredi kartıyla ödemek istiyor
BKM, Kart Monitör Araştırması ile kart kullanım alışkanlıklarını inceledi. Bin tüketicinin katıldığı araştırmada, 'Kredi kartı ile ödeme yapmak istediğiniz sektörler' sorusuna, katılımcılar ev kirasını da kartla ödemek istediğini belirtti
Türkiye'de her 100 alışverişten 65'i kartlarla yapılırken, taksit uygulayan sektörlerde bu oran yüzde 80'lere yükseliyor. Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) 'Kart Monitör 2009 Araştırması'' sonuçlarına göre, kart kullanıcılarının yüzde 19'u ev kirasını da kredi kartıyla ödemek istiyor.Türkiye genelinde 16 ilde bin tüketiciyle görüşülerek gerçekleştirilen Kart Monitör Araştırması'nın sonuçları, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Araştırmanın en ilginç sonuçlarından birisi 'Kredi kartı ile ödeme yapılması istenen sektörler' sorusuna verilen yanıt. Bu soruya yüzde 19 ile büyük bir çoğunluk ev kirasını da kredi kartı ile ödemek istediği yanıtını verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 15'i elektrik, telefon, doğalgaz ve su faturalarını, yüzde 14'ü pazar alışverişlerini de kredi kartıyla ödemek istiyor.
Taksiti seviyoruz
Kart kullanıcılarının kredi kartlarında en çok kullandığı özelliklerin başında ise taksit uygulamaları geliyor. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, halkın taksit özelliğini sevdiğini belirterek, 'Alışverişin yüzde 65'i kartlarla yapılıyor. Oran taksit uygulayan sektörlerde yüzde 80'lere yükseliyor' dedi.
Cüzdanımızda ortalama 2.2 kredi kartı taşıyoruz
l 43 MİLYON 780 bin adet kredi kartı, 19 milyon 800 bin de kart müşterisi bulunuyor.
l CEBİMİZDEKİ ortalama kart sayısı 2005'te 1.7 iken, 2008'de 2.2'ye ulaştı. Ortalama ek kart sayısı ise aynı dönemde 1.4'den 1.6'ya çıktı.
l KREDİ kartında ortalama kullanım limiti 2 bin 505 lira. 2005 yılında ortalama limit bin 528 lira düzeyindeydi.
l KULLANICILARIN yüzde 74'ü limitinin en fazla yüzde 50'sini kullanıyor.
l KART borcunu ödeme yöntemlerinde şubelerin payı azalıyor. Yıllar geçtikçe pratik bulunan ATM'lerin payının arttığı dikkati çekiyor.
Yargıtay'dan kiracıları sevindirecek karar
EKONOMİK krizde kiracılara Yargıtay'dan destek. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ekonomik nedenlerle kiraya zam yapılamayacağına hükmetti. Yüksek mahkeme, kira bedellerinin genel fiyat artışları kadar yükselmediğine karar verdi. Ayrıca kiraların düştüğü dönemde kira ücretinin enflasyon oranında artırılmasına da karşı çıkılırken, mahkemelerin bu yöndeki talepleri reddetmesi istendi. Bu karardan sonra ev kiralarına zam yapılan kiracılar, kirası düşük konut ya da işyerlerini emsal göstererek ev sahiplerinden indirim talebinde bulunabilecek.
İndirim ve kampanyalar tüketiciyi cezbediyor
l ARAŞTIRMAYA katılanların % 50'si kredi kartının en beğendiği özellik olarak taksit uygulamasını belirtiyor.
l YÜZDE 27'si puan toplama özelliğini, yüzde 17'si nakit para olmadığında kullanma avantajını beğeniyor. Her yerde kullanılabilmesi, ödeme kolaylığı, indirim, kampanyalar da beğenilen diğer özellikler arasında.
l 'KREDİ kartı ile yapılan alışverişlerde nakit puan topluyor musunuz?' sorusuna, yüzde 70'i evet yanıtını verirken, nakit puan toplayanların yüzde 50'si puanlarını hemen değil, belli bir meblağa ulaşınca harcıyor.
Sanal tefecinin POS'u iptal oluyor
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kart borcunu ödemekte zorlananlara hayali bir alışveriş üzerinden nakit kredi sağlayan sanal tefecilere uygulanan yaptırımlara ilişkin ise şunları söyledi: 'Bankalar o üye işyerlerini uyarıyor. Ayrıca bu bulguları diğer bankalarla da paylaşıyor. Aynı üye işyerinin bir kez daha böyle bir işlemi yaptığı tespit edilirse en azından POS'u elinden alınıyor. Zaman zaman bu konuyu BDDK ile de tartışıyoruz. Sektör olarak bu konuyu desteklemiyoruz. Ortaya çıktığı anda gerekli önlemler alınıyor.'
Sorunlu kart alacakları artabilir
SERTAÇ Özinal, sorunlu kredi kartı alacaklarındaki oranın, işsizliğe ve ekonominin gidişatına paralel bir miktar daha artabileceğini öngördü. Sorunlu kredi kartı alacakları oranının yüzde 9.45'e yükseldiğine işaret eden Özinal, Avrupa ortalamalarının yüzde 11-12, ABD'de ise yüzde 14-15'lerde olduğuna dikkat çekti. Bu oranın 2001 ve 2002 döneminde Türkiye'de yüzde 12'lere ulaştığını hatırlatan Özinal, 'Bankaların karlılıklarını etkileyen önemli bir unsur değil. Doğru bir artış var ama sektörde alarm durumuna getirecek bir seviye değil' dedi.
Ayfer ARSLAN/Akşam
Puan toplamak isteyen vatandaş 'kiramı kredi kartıyla ödeyeyim' diyor
Türkiye'de kart kullanıcılarının puan toplama konusunda iyice bilinçlendiğini söyleyen BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, 'Daha çok puan toplamak isteyenler ev kirasının yanı sıra, elektrik, su, telefon faturalarını kredi kartı ile ödemek istiyor' dedi
Türk halkının puan toplama konusunda artık iyice bilinçlendiğini söyleyen Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Puan toplamak isteyenler ev kirasını da kredi kartıyla ödemek istiyor. İkinci sırada ise elektrik, telefon, doğalgaz ve su faturaları var. Ancak şu anda teknik altyapı buna uygun değil" dedi. Sertaç Özinal bugüne kadar 4 milyon kişinin de ücretsiz biletle uçtuğunu açıkladı.
BKM tarafından hazırlanan `Kart Monitör 2009' araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Genel Müdür Özinal, son dönemin tartışma konusu olan sorunlu kredi kartı oranının kişi sayısı bazında yüzde 4.5 düzeyinde olduğunu hatırlatarak burada da yıl sonunda hafif bir artış olabileceğini söyledi.
Sertaç Özinal, "2000-2001'de sorunlu kredi kartı oranı (hacimde) yüzde 11-12 seviyelerine çıkmıştı. İşsizliğe paralel (yıl sonunda) bir miktar artış olabilir. AB ortalaması yüzde 11-12, İngiltere'de yüzde 12-15, ABD'de ise yüzde 14-15 seviyesinde. Evet bir sorun var ama bu bankaların kârlılığını engelleyen bir sorun değil... Panik yaratacak bir gelişme olacağını sanmıyorum" dedi.
Yüzde 80 borcunu kapatıyor
BKM Genel Müdürü, yüzde 9.45 seviyelerinde olan sorunlu kredi kartı hacminde yıl sonuna doğru işsizlik ve ekonomik koşullara bağlı olarak bir miktar artış olsa da bunun panik yaratacak, bankaların kârlılığını engelleyecek düzeye gelmesini beklemediğini söyledi.
16 ilde 1000 kart kullanıcısı ile yapılan anket sonuçlarının derlendiği Monitör araştırmasına göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 80'i borcunun tamamını öderken, müşteri sayısı açısından bakıldığında ise yüzde 95'i sorunsuz ödemelerini yapıyor. Yine Monitör sonuçlarına göre alışverişlerin yüzde 65'i kartla yapılırken, taksit uygulayan sektörlerde bu oran yüzde 80'lere yükseliyor.
31 Mayıs 2009 itibariyle 43 milyon 784 bin kredi kartı, 19 milyon 860 bin müşteri sayısı olduğunu, tüm harcamalar içerisinde kartlı ödeme sistemlerinin payının arttığını bildiren Özinal, "Türkiye'de hane halkı harcamalarının yüzde 25'ine yakını kartlı ödeme sistemleriyle yapılıyor. Bu oran 2000'de yüzde 6, 2003'de yüzde 10,5, 2007'de yüzde 21'di" dedi.
Türkiye'den kaçan ABD'de
Özinal, sahtekarlık rakamlarının chip&PIN uygulamasının başladığı son 1-2 yıllık süreçte önemli oranda azaldığını, artık sahtekarların Türkiye'den umut bulamadığını, bu nedenle ABD ve İsrail gibi ülkelere kaçtığını anlattı.
Kontör Bank'lara sıkı takip
BKM Genel Müdürü Özinal, bazı işyerlerinin TL'ye sıkışan vatandaşlara komisyon karşılığında taksitli mal satıyormuş gibi yapıp bir ölçüde tefecilik yaptığının hatırlatılması üzerine de zaman zaman bu tip bilgilerin kendilerine de geldiğini, BKM Güvenlik Komitesi'nin bu konuları değerlendirdiğini anlatarak, şunları kaydetti:
" Bu tip uygulamalar (Kontör Bank) duyulduğu zaman bankalarımız o kişilere uyarı mektubu yazıyor ve belli bir süre tanıyorlar Bu sektördeki diğer bankalarla da paylaşılıyor. Bankaların gidip POS'ları alması iş yeri için önemli bir uyarı oluyor. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Zaman zaman BDDK ile de bu konuyu paylaşıyoruz."
Kart sahiplerinin yüzde 80'i borcun tamamını ödüyor
* 100 alışverişten 65'i kartla yapılıyor.
* Kredi kartında aylık ortalama harcama tutarı 881 TL
* Türk halkının cüzdanında ortalama 2,2 kart bulunuyor
* Kullanıcıların yüzde 74'ü limitinin en fazla yüzde 50'sini kullanıyor
* En çok yerde taksit olanağı sunan kart tercih ediliyor
* Her 10 kart kullanıcısından 7'si nakit puan topluyor
* Kart kullanıcılarının yüzde 19'u ev kirasını da kartla ödemek istiyor
* Kart kullanıcılarının yüzde 80'i borcunun tamamını ödüyor
* İşyerlerinin yüzde 60'ı müşteri sayısını artırıyor diyor
* Üye işyerlerinin satışları içinde kredi kartının ortalaması yüzde 44
* Kredi kartı borçlarının ödenmesinde yıllar geçtikçe şubeler yerine ATM'ler kullanılmaya başlandı
* Kart kullanıcılarının yüzed 96'sı şifresini biliyor
* Anket katılımcılarının yüzde 81'i kredi kartını önemli buluyor
* Üye işyerlerinin yüzde 45'i ekonomik krizde kart kullanımının arttığnı belirtiyor
Dünya taksiti Türklerden öğrendi
Kredi kartının beğenilen özellikleri arasında taksitin büyük önem taşıdığını kaydeden Özinal, "Taksit oranı 7 yıl önce yüzde 7 idi. Son 5-6 yılda yüzde 20-21 bandına oturdu. Birçok ülkenin bizden bu altyapıyı kopyalayarak taksit uygulaması başlattıklarını görüyoruz. Birçok uygulamada altyapımız diğer ülkelerde kullanılmakta" dedi.
BKM Genel Müdürü Özinal, `Türkiye'deki altyapıyı alan kaç ülke var?' sorusuna ise, "Direkt bütün talepler bize gelmiyor. Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İtalya gibi daha çok Akdeniz ülkelerinden bu tip talepler var. Körfez ülkelerinden, BAE'den bir talep olduğunu hatırlıyorum. Buraya gelen yabancı bankalar da beğenilen bir uygulamayı faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki ürünlere uygulayabiliyor" karşılığını verdi.
ESİN ÇETİNEL/Radikal