03 / 05 / 2024

Kiralar fazla geldi Bağdat Caddesi boşalıyor

Kiralar fazla geldi Bağdat Caddesi boşalıyor

Türkiye'nin ve İstanbul'un en lüks caddelerinden olan Bağdat Caddesi, tarihinde hiç olmadığı kadar farklı bir görünüm sergiliyor.



Ekonomik krizin etkisiyle kiralık ve satılık ilanlarıyla dolan caddede, konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarında yüzde 50'ye varan düşüş söz konusu. Peki bu düşüş, tablonun çok kötü olduğunun mu, yoksa fiyatların gerçeğe yaklaştığının bir göstergesi mi?

Ekonomik kriz açığa çıkmadan önce kiralık ya da satılık gayrimenkul bulmanın çok da kolay ve ucuz olmadığı cadde, şimdi adım başı ilanla dolu... PLATİN'in mart sayısındaki habere göre kepenk kapatan mağazalar ve evlerinden çıkan kiracılarla boşalan caddenin özellikle Suadiye'den Erenköy'e uzanan en değerli bölgesindeki konut ve ticari gayrimenkuller aylardır boş duruyor. Uzmanların verdiği bilgilere göre fiyatlar ortalama yüzde 25 düşmüş durumda. Örneğin kriz öncesinde 600-700 bin TL'den aşağı satılık konutun bulunmadığı Bağdat Caddesi üzerinde 400 bin TL'ye ev almak mümkün. Bir yıl önce ortalama 150 metrekarelik dairelerini 5-6 bin TL'den işyerine kiralayabilen mal sahipleri, şimdi 3 bin TL'ye bile kiracı bulmakta zorluk çekebiliyor.

Bağdat Caddesi'nin kriz nedeniyle boşalmaya başladığını belirten Koçak Gayrimenkul İstanbul Projeler Müdürü Selma Tuğtaş, 'Müşteriler eskiden 'Bağdat Caddesi'nde yerim olsun da, kaça olursa olsun, fiyat hiç önemli değil' derdi. Şimdi ise kira giderlerini karşılayamaz hale geldiler, cadde boşalıyor' diyor. Kira fiyatlarının düşmesinin olumlu etki yapmadığını da düşünen Tuğtaş, bunun nedenini şöyle açıklıyor: Satılık konutlarda fiyatların yüzde 20 ila 40 oranında düştüğüne dikkat çeken Selma Tuğtaş, 'Paraya ihtiyacı olanlar, gayrimenkullerinin fiyatını düşürdü. İhtiyacı olmayanlar ise zaten malını satmıyor. Örneğin geçen yıl 1.5 milyon TL değerinde olan 200 metrekarelik bir konut, bugün en fazla 1 milyon TL'ye satılabiliyor' dedi.

Anadolu yakasında faaliyet gösteren Yıldız Emlak'ın ortaklarından Şahin Yıldız'a göre Bağdat Caddesi'nde yüzde 50'ye varan düşüşler söz konusu. Kriz öncesinde ana cadde üzerinde kiralık ticari gayrimenkul bulmanın zor olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam ediyor: 'Ekonomik kriz çıktığından bu yana caddedeki dükkanlar boşalmaya başladı. Suadiye ve Şaşkınbakkal arasında birinci katlardaki işyerlerinin kirası 10 bin TL'ye kadar çıkarken, şimdi 5 bin TL'ye zor kiraya veriliyor. Konut fiyatlarında ise yüzde 30 ila 40 oranında bir düşüş yaşanıyor.'

Fiyatlar normale mi iniyor?
Emlak fiyatlarındaki düşüşü farklı bir perspektiften değerlendiren İzak Hason, gerçek anlamdaki düşüş oranının yüzde 10 civarında olduğunu vurguluyor. İzak Hason Emlak Danışmanlığı'nın kurucusu olan Hason, 'Son üç ay içinde kiralık ve satılık gayrimenkullerde fiyatlar yüzde 25 civarında düştü. Ancak krizden önce bölgedeki fiyatlar zaten normalin çok üzerindeydi. Krizle birlikte gayrimenkullerin değeri, gerçek değerinden ancak yüzde 10 kadar düşmüştür' diyor. İzak Hason, Bağdat Caddesi'ndeki emlak fiyatlarının neden normalin üzerinde olduğunu ise şöyle açıklıyor: '2001 krizini birebir yaşadım. Krizi atlatmamızın nedeni, o dönemde ortaya çıkan 10-20 yıllık krediler oldu. Bankaların verdiği uzun vadeli kredilerle müthiş bir piyasa oluştu. Bunun sonucunda da 100 bin dolarlık mülklerin fiyatı 280 bine çıktı. Hatta 50 bin dolarlık konutların 250 binlere çıktığına da şahit olduk. O dönemde bankalar yüksek kredi verip yüksek faiz almak istediler. Bundan dolayı da gayrimenkulde gereğinden fazla fiyat artışı yaşandı.'

'Haziranda dibe vurabiliriz'
İzak Hason ise haziran ayında fiyatların dibe vuracağını belirterek,'Çok az ihtimalle fiyatlar yüzde 10 artarak piyasa şartları iyileşir' dedi. Hason, 'Şimdi tam alım zamanı' diyenleri hayretle izlediğini belirterek, şunları söyledi: 'Acaba bunu dile getirenler, eşine dostuna da aynı şeyi söylüyor mu, yoksa 'Biraz daha bekle' mi diyor?' Erenköy ile Şaşkınbakkal arasındaki fiyatlar hakkında bilgi veren Hason, 'Birinci katta 150 metrekarelik işyeri olabilecek bir dairenin fiyatı 800 bin ila 1 milyon dolar arasında. Aynı apartmanın ikinci katı 600 bin, üçüncü katı ise 500 bin dolara kadar inebilir. Bu dairelerin fiyatları krizden önce yüzde 20 kadar daha fazlaydı. Şu an birinci katların kirası ise 4-5 bin 500 TL'ye geriledi' diye konuştu.

Cadde eskisi gibi olmaz
BaĞdat Caddesi'nin 'sınıf düşüşü' yaşadığını dile getiren İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş'e göre, bölge hiçbir zaman eski günlerine dönemeyecek. Caddede son birkaç ayda krizin etkilerinin görüldüğünü kabul eden Ateş, 'Ancak tek etken kriz değil' diyor. Gayrimenkul fiyatlarındaki düşüş oranının yüzde 50'lere vardığını da belirten Ateş, 'Bundan birkaç yıl önce yüz binlerce TL hava parasıyla el değişen mağazalar şu anda aylarca kiracı bekliyor. Önceden 40-50 bin dolar kirası olan yerler 40-50 bin TL'ye kadar düştüğü halde rağbet görmüyor. 30 bin dolar istenen bir mağaza şu anda 20 bin dolara bile tutulmuyor. Sosyal profil değişikliğe uğradığı için artık pahalı mağazaların iş yapması zor.'
Akşam

Geri Dön