02 / 07 / 2024

Kiralardaki 2,5 kat artış tahliye davalarını artıracak!

Kiralardaki 2,5 kat artış tahliye davalarını artıracak!

Kiralar artık 12 aylık TÜFE ortalamasına göre artacak, kiracıları zor günler beklerken, hukukçular da kiralardaki 2,5 kat artış ile tahliye davaları artabileceğini belirtiyor. 



Enflasyonist ortamda Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022 tarihinde eklenmiş olan geçici maddeyle devreye alınmış olan konut kiralarına yüzde 25 sınırı resmen sona erdi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre konutta fahiş kira artışını frenlemek amacıyla getirilmiş olan söz konusu düzenleme sonrası artık 2 Temmuz itibarıyla yeni kira zammı, 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında son 12 aylık tüketici enflasyonu yüzde 62,51 şeklinde oldu.

Dünya'dan Hamide Hangül imzalı habere göre bu da 10 bin TL'lik kirada 16 bin 251 TL kira demek. Şayet eğer yüzde 25’te kalsaydı 2 bin 500 TL'lik bir artışla 12 bin 500 TL olacaktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yarın açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarıyla Temmuz ayında yapılacak yeni sözleşmelerde kira artış oranı da netlik kazanmış olacak. Yaptıkları açıklamalarda kiracılar için zorlu bir döneme geçildiğine değinen gayrimenkul hukukçuları, “Asgari ücretli, işçi, emekli, memur, öğrenciler için dezavantaj bir durum, bir anda yaklaşık 2,5 kat artışla karşılaşmış olacaklar. Ayrıca Kiracıların kirasını ödeyememe zorluğu, icra takipleri başlatıp tahliye davalarını artırabilir” dedi.

EV SAHİPLERİNİN ELİ GÜÇLÜ

Son dönemlerde tahliye ve kira tespit davalarında artış olduğuna da değinen hukukçular “Davalar artarak sürüyor. şu anda İstanbul ve Ankara’da 10’ar tane daha Sulh Hukuk mahkemeleri açıldı” ifadelerini kullandı. Açıklamalarında söz konusu mahkemelerin dava günlerini yüzde 20 öne çekebileceği öngörüsünde de bulunan hukukçular, “Bir sene sonraya verilen dava gününü 10 aya çekebilir, ancak 2 aya düşürmez” ifadelerini kullandı. 

Kiralardaki 2,5 kat artış tahliye davalarını artıracak!


Diğer yandan söz konusu zam tavanının sona ermesi konut sahipleri cephesini de hareketlendirdi. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan gayrimenkul yatırım uzmanları da mülk sahiplerinin tahliye taahhütnamesi, bir senelik peşin kira talep etmeye başladığını, ayrıca normalde iki seneliğine düzenlenen kira sözleşmelerinin de bir yıllığına yapıldığına değindi. Piyasada kiralık bulmanın zor olduğunu kaydeden uzmanlar, “Bu da yeni sözleşmelerde, konut sahiplerinin elini güçlendiriyor” dedi.

SANCILI SÜREÇ BAŞLADI

Konut sahibi ve kiracılar için sancılı bir sürecin başladığına değinen Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek de konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Kiralarda yüzde 25 yasal zam sınırı, 2 Temmuz itibarıyla resmen kalktı. Asgari ücretli, memur, emekli, öğrenciler için artık sıkıntılı bir durum söz konusu. Artık TÜFE, 12 aylık ortalamasına göre kira zamları yapılacak. Fakat bu, kira tahliye, kira tespit davalarında bir azalmaya sebep olmadı. Hala artarak yeni davalar açılıyor.

Dava yükü de artıyor. Çünkü bir dava açıldığı zaman 2-3 seneden önce sonuçlanmıyor. Mahkemelerin dava yükü artış gösterdiği için de sürekli büyük şehirlerde Sulh Hukuk mahkemeleri artırılıyor. İstanbul ve Ankara’da 10’ar tane daha açıldı. Yani dava yükünde bir azalma yaşanmadı. Bu nedenle de yüzde 25’lik zam sınırının kaldırılması mevcut davaları azaltmaz. Benim konu ile ilgili öngörüm, söz konusu bu davaların daha da artabileceği şeklinde. Yüzde 25 sınırı kalktığı için de daha çok kiranın ödenememe sorunu ortaya çıkacak. Kira bedellerinin ödenmemesinden kaynaklı olarak icra takipleri ve tahliye davaları artacak. Ayrıca konut sahipleri açısından da kira gelir vergilerinin artırılmasına yönelik söylemler söz konusu.

Eğer söz konusu bu iddialar yasalaşır ve yürürlüğe girerse, konut sahipleri kiraya vermek yerine, belki konutunu satıp parasını da faize, dövize yatırmadı düşünecek. O sebeple ben ciddi bir konut krizinin çıkacağını düşünüyorum. Bu nedenle şu anda davalarda azalma yok, ancak kira hukukuyla ve barınma sorunuyla ilgili kaosun da artarak devam edeceğini düşünüyorum.”

Kiralardaki 2,5 kat artış tahliye davalarını artıracak!

İCRA TAKİPLERİ ARTACAK

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü (GHE) Başkanı Avukat Ali Yüksel de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kira anlaşmazlıklarında dava durumunun ilerleyen süreçte daha net görüleceğini değinerek, şöyle konuştu: “Kira dönemi 2 Temmuz tarihi ve sonrasında yenilenen kontratlarda kiracı, kirasını TÜFE oranında artırmazsa, mülk sahibi mahkemeye ya da icraya verebilir. Eğer TÜFE oranında artırırsa problem yok. Ancak 5 seneyi geçen kira kontratlarında da serbest piyasa rayici uygulanacak. Serbest piyasa rayici net bir rakam olmadığı için bunu önce arabulucuya götürecekler, mal sahibi piyasa rayici olarak öngördüğü aynı apartman ya da aynı sokaktaki yeni kira rakamlarını ortaya koyacak.

Bunu talep edecek. Kiracı, söz konusu bu rakamı fazla bulursa anlaşamayacak ve mahkemeye gidecek. Yüzde 25’e göre bakıldığı zaman TÜFE ile neredeyse 2,5 kat kirayla karşılaşacaklar, işte tam da noktada kiracıları zorlaması ve kiracının kirayı ödeyememesi; icra takiplerini, tahliye davalarını daha da artırabilir. Daha önce sığınacak bir evi vardı, şimdi kira ödemesinde zorlanabilir.”  dedi.

 

Emlak vergisinde bölgesel rayiç bedeli uygulanacak!

İBB'den çarpıcı araştırma! Emekliler kira baskısı altında...

Otomobil kredisi alacaklar dikkatli olun! Bankaların 'benim kaskom' şartı geliyor...


Geri Dön