29 / 04 / 2024

Kiralık ev aile konutu sayılır mı?

Kiralık ev aile konutu sayılır mı?

Evli eşlerin birlikte yaşadıkları, evlilik ve aile hayatlarını sürdürdükleri, sürekli ikamet ettikleri konuta “aile konutu” deniyor. Peki, kiralık ev aile konutu sayılır mı?



Kiralık ev aile konutu sayılır mı?


Aile konutu; Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesinde açıklanıyor. Kanun açıklamasına göre, evli eşlerin birlikte yaşadıkları, evlilik ve aile hayatlarını sürdürdükleri, sürekli ikamet ettikleri konuta “aile konutu” deniyor. 


Bu konutlar eşlerin çocuklarıyla beraber oturmak için birlikte seçtikleri, yaşamlarını sürdürdükleri, herkesçe bilinen ve belirlenebilen yerleşim yeri olarak da tanımlanabiliyor. Aynı zamanda barınma ihtiyacını karşılayan, aileyi bir arada ve ayakta tutan, ekonomik değerinin yanı sıra manevi değeri de bulunan bir gayrimenkul olarak biliniyor. 


Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekiyor. Aile konutu şerhi ile aile konutu olarak kullanılan gayrimenkule ilişkin kira sözleşmesi veya mülkiyet hakkı, malik (sahip) veya taraf olmayan eşin rızası olmadıkça devredilemiyor, konut üzerindeki haklar sınırlanamıyor. 


Ailenin menfaati söz konusu olduğu durumlarda, rıza göstermeyen eş için diğer eş hakim müdahalesi talep edebiliyor. Kanun gereğince bu şerh işlemi için malik olmayan eşin tapu müdürlüğüne başvurusu ile işleniyor. Peki, kiralık ev aile konutu sayılır mı?


Bir yerin aile konutu olması için mutlaka tapu kaydının eşlerden birine ait olması gerekmiyor.  Aile konutu kiralama suretiyle elde edilmiş yahut eşlerden birinin yakınına ait olup bilabedel sağlanmış olabiliyor. Bu haller taşınmazın aile konutu olma özelliğini ortadan kaldırmıyor. 


Aile konutu hangi sınırlamaları getirir?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön