28 / 04 / 2024

Kiralık ev ararken bunlara dikkat edin!

Kiralık ev ararken bunlara dikkat edin!

TÜM Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, kiralık ev ararken taşınmaz ticareti yetki belgeli emlak ofislerini seçmesinin hayati önem taşıdığını dile getirdi.



Düğünlerin artması ve öğrencilerin ev arayışları artması nedeniyle kiralık konut arayışları arttı. Hürriyet'tten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; TÜM Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, kiralık ev arayanların bu süreçte mağdur olmaması için dikkat etmesi gereken bir takım hususlar olduğunu dile getirdi.  Akdoğan, ev arayanların taşınmaz ticareti yetki belgeli emlak ofislerini seçmesi gerektiğini, aksi halde mağduriyet yaşanabileceği dile getirdi. 

Kiralık ev ararken bunlara dikkat edin!

Emlakçıların yer gösterme ücreti talep edemeyeceğini kiralama işlemine danışmanlık bedelinin de ‘bir kira artı KDV’ olduğunu söyleyen Akdoğan, “Tüketici hem bu hizmet bedelini hem de kirasını elden değil banka yoluyla ödemeli. Sözleşme yaparken de zam oranları ve demirbaşlar konusu en önemli başlıklar. Zam oranı net belirtilmeli, demirbaşlar (ankastre set, klima gibi) çalışıyor mu bakılmalı ve varsa mobilyalar fotoğraflanarak sözleşmeye eklenmeli” şeklinde konuştu.

Fiyatlar arttı 

Başta İstanbul olmak üzere birçok kent ve ilçede kiralık ev bulmak bir hayli zorlaştı. Bunun başlıca sebebi ise yeni inşaatların hayata geçmemesi. Arz sınırlı talep çok olunca da kiralar ciddi oranda arttı. Ev bulmakta zorluk yaşayan vatandaşlar kimi ilçelerde emlak ofislerine isim yazdırıp sıraya giriyor. Bu durumu kullanmak isteyen mülk sahipleri evi daha yüksek fiyatla kiraya vermek için bahanelerle tahliye yoluna başvuruyor. İşte bu sebeple imzalanacak kira sözleşmesinin her bir maddesi daha çok önemli. 

Kira sözleşmesi imzalarken nelere dikkat edilmeli?


 


Geri Dön