27 / 04 / 2024

Düğün mevsimi başladı! Kiralık ev bulmak iyice zorlaştı!

Düğün mevsimi başladı! Kiralık ev bulmak iyice zorlaştı!

Konut kiralarında artış oranı yasal olarak yüzde 25 ile sınırlı ama uygulamada buna uyan yok. Emlak danışmanları hem kentsel dönüşüm hem de evlilik sezonunun açılması nedeniyle önümüzdeki günlerde kiralık ev bulmanın daha da zorlaşacağına dikkat çekiyor.



Konut kiralarında yüzde 25 olan artış sınırının bir yıl daha uzatılması beklenirken bu düzenlemenin uygulamada pek karşılığı yok. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) başkanı Hakan Akdoğan, Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranlarında yüzde 25 sınırının geçerli olduğunu belirtirken, bu düzenlemenin Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmasının beklediğini dile getirdi.

Düğün mevsimi başladı! Kiralık ev bulmak iyice zorlaştı!

Peki uygulamada yüzde 25 olan kira artış sınırı karşılık buluyor mu? Yani ev sahipleri kiraları artırırken bu sınırı ne kadar dikkate alınıyor? Bu konuda herhangi bir denetim yapılmadığı için çok dikkate alındığını söylemek mümkün değil. Diğer yandan işyeri kiralamalarında ise son 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınıyor. Buna göre Hakan Akdoğan işyeri kiralarında üst sınırın yüzde 63,72 olarak uygulanacağını belirtirken, konut kiralamalarında ise yüzde 25 sınırının çok da karşılık bulmadığını kaydediyor.


Geri Dön