Sığacık Kaleiçi’nde sosyal ve ekonomik dönüşüm başladı!
Çehresi bir anda değişen Sığacık Kaleiçi’nde sosyal ve ekonomik dönüşüm başladı. Turizmin parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla yürüyen Sığacıklılar, projenin “yerel kalkınma”da model olacağı söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin işbirliğiyle çehresi bir anda değişen Sığacık Kaleiçi’nde sosyal ve ekonomik dönüşüm başladı. Turizmin parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla yürüyen Sığacıklılar, projenin “yerel kalkınma”da model olacağı söyledi.
Tarihte sanatın merkezi olarak bilinen “Teos” ve 1500’lü yıllardan itibaren yaşamın devam ettiği Kaleiçi evleriyle tanınan Seferihisar, şimdi model olabilecek projeyle yeniden gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin birlikte hayata geçirdiği restorasyon projesiyle Sığacık Kaleiçi’ndeki 220 ev yenilendi. İlk bakışta restorasyon olarak gözüken proje, beraberinde turizm hareketliliği ve yerelde kalkınmayı da getirdi. Kaleiçi evlerindeki çalışmalar, sadece Sığacık’ın çehresini değil aynı zamanda yöre kalkının yaşamına da sihirli dokunuşlar yaptı. Restorasyon projesi ve kurulan yerel pazarla yeni bir görünüm kazanan Kaleiçi, adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Kısa sürede müdavimi olan İzmirlilerin yanı sıra şehir dışından hatta yurt dışından gelen turistler de Sığacık’ın “sıcacık” atmosferine aşık oluyor. Danimarka’dan gelen Tom Peterson, “Sessiz ve sakin bir ortam. İnsanlar çok yardımsever, İngilizce bilmeseler bile yardımcı olmaya can atıyorlar. Her yer bembeyaz, çok hoş olmuş, çok beğendim” dedi. Liz Peterson ise, “İnsanlar çok nazik ve yardımsever. Ortam çok güzel” diye konuştu.
Ne dediler?
“Kendi halkıyla kalkınmaya başladı”
İşletmeci Barış Çavuş: “Sığacık’ta her şey değişti, şu anda isminden önde gidiyor. 60-70 yıldır bakımı yapılmayan evler İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılan çalışmayla yenilendi. Burası kendi halkıyla kalkınmaya başladı. Önemli olan, yöre halkıyla bir şeyler yapabilmekti. Bu da başarıldı. Seferihisan Belediyesi pazar günleri burada yöre pazarı açtı. Yörenin kadınları yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomilerine ciddi katkı sağlıyorlar. Çocuklarını daha iyi şekilde okutup daha sağlıklı hayatlarını sürdürebiliyorlar. Sığacık, dokusuyla, tadıyla, özüyle kendini kaybetmeden örnek olacak bir yer haline geldi.”
“İn cin bile top oynamıyordu”
Sanat atölyesi sahibi Yavuz Koçoğlu: “35 yıldır Seferihisar’dayız. Buraya kimse gelmezdi. İn cin bile top oynamazdı. Cittaslow’a dahil olması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Sığacık’ın restorasyonu tamamlandıktan insanlar merak edip gelmeye başladı. Bu geliş doğal olarak hem bölgesel kalkınmayı hem de sanatla uğraşan insanların sanatlarından ekmek kazanmasını sağladı. 2-3 yıl önce bunları konuşmak bile mümkün değildi. Buradaki hareket çoğalınca hiç parası, yeteneği, işi olmayan insanlar bile doğadan topladıkları doğal otlarla haftalık harçlıklarını çıkarabilir duruma geldiler. Biz de burada Sanatçılar Derneği açtık. Bir takım şeyler sanatla birleşince daha güzel oluyor. Daha önce Seferihisar’da yaptığımız ürünleri Bodrum’da Antalya’da satıyorduk.”
Müzeyyen Koçoğlu: “Bölge halkına büyük bir katkısı oldu. Restorasyondan sonra çok farklılaştı. Seferihisar’ın Cittaslow olarak adı duyulmuştu. Bu restorasyonla birlikte ilgi ve merak daha çok arttı. İnsanlar tekrar tekrar gelmeye başladı. Bu da Sığacık halkı için hem ekonomik hem de sosyal anlamda da çok büyük gelişmeye yol açtı. Güzel bir model oldu.”
Şenay Uzun: “Şu an Sığacık’a çok büyük bir talep var. Özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor. Yöre halkı çok memnun. Özellikle buranın ev kadınları için açılan pazar ek gelir kapısı yarattı. Evlerimize, eşlerimize katkımız oldu.”
Sığacık Kaleiçi’nde neler yapıldı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ile gerçekleştirilen “Sığacık Kaleiçi Sokakları’nın Sağlıklaştırma Projesi Uygulama Ortak Hizmet Protokolü” kapsamında, Sığacık Kalesi içinde yer alan sokaklar ve Çarşı bölgesinde sağlıklaştırma çalışması yaparak bölgelerdeki tarihi dokunun algılanabilirliğini sağladı. Proje kapsamında cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların onarımları gerçekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi; elektrik ve su bağlantıları yapıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmur sularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı. Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollar granit küp taş döşendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi