03 / 05 / 2024

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

İstanbul’da yaşayan 34 yaşındaki mimar M. A. ev kiralamak isterken 4 bin TL dolandırıldı. Peki ev kiralarken dolandırılmamak için nelere dikkat edilmeli?



M.A.'ya bu konuşmadan yaklaşık yarım saat sonra aynı kişiden sesli mesaj geldi. İlanın sahibi, bir önceki mesajda konut kiraladığını söylediği doktorun kendisine evde tek kalacağını belirttiğine fakat kaporayı yatırmasının ardından sağlık çalışanı 2 arkadaşı ile evi paylaşacağını belirttiğine, buranın bir aile apartmanı olduğuna ve buna izin vermeyeceklerine, bu nedenle evi ona kiralamaktan vazgeçtiğine ve kaporayı iade ettiğine dikkat çekti. İlanın hala yayında olduğuna dikkat çekerek o kişiye konutu kiraalamayacağını belirtti.

M.A. evi kiralamak istediğini söyledi. Kendisine verdiği IBAN numarasına bir kira bedeli olan 4 bin Türk Lirası'nı yolladı ve iki gün sonra konutu bizzat görmek üzere anlaştılar.

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

Evi görmeye giden M.A. ev sahibine ulaşamadı. Ardından ev sahibine mesaj attı, “İki gündür size ulaşamıyorum, ev için ilk kira bedelimi yatırdım ama paramı alıp kayboldunuz. Yarın savcılığa gidip şikayetçi olacağım, sonra da dava açacağım size” ifadelerini kullandı. 4 dakika sonra karşı taraftan “Yanlış attınız galiba ne evi…” yanıtını alan M.A. “Tüm yazışmalarımız, ses kaydınız, banka bilgileriniz ve parayı yatırdığıma dair dekontlarım duruyor, ya paramı geri iade edersiniz ya da savcılıkta anlatırsınız ne evi olduğunu” diyerek yeni bir mesaj attı. M.A. tekrar aramayı denediğinde o numaranın kullanımda olmadığını duydu. Evet ilanı veren kişi profesyonel bir dolandırıcıydı, M.A. ise hayalini kurduğu ev uğruna dolandırılan birçok mağdur arasında yer alıyor. 

M.A. ertesi gün dediği gibi elindeki bütün delillerle (whatsapp yazışmaları, yayınlanan ilan, ses kaydı, banka dekontlar) birlikte savcılığa başvuruda bulundu.

M.A’.nın avukatı, paranın yatırıldığı banka hesabının sahibinin dolandırıcının kendisi olmadığını öğrendi. O hesabın sahibinin de bir mağdur olduğu öğrenilirken, dolandırıcının kapora istediği insanlara verdiği IBAN numarasının yabancı uyruklu birinin olduğu ve hacklendiği öğrenildi. İşte bu sebeple korkmadan rahatça bu suçlar işlenebiliyor. 

Peki, M.A.’nın karşılaştığı gibi bir dolandırıcılık olayıyla karşılaştığımızda ne yapmalıyız? Yazışmalar ve banka dekontları delil olur mu? Uzmanlar ne diyor?


Geri Dön