27 / 04 / 2024

Kiralık konut talebi ilk defa satılık konut talebini geçti!

Kiralık konut talebi ilk defa satılık konut talebini geçti!

Emlakjet tarafından derlenen verilere göre, emlak aramalarında uzun zamandır görülmedik bir biçimde kiralık konut aramaları Mayıs 2023 itibarıyla ilk defa satılık konut aramalarını geçti.



Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanındaki hareketler doğrultusunda hazırlamış olduğu Mayıs 2023 emlak verilerini resmen yayımladı.

Emlakjet tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Mart'ta bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 7,7 azalıp 113 bin 276 şeklinde olurken, ipotekli konut satışları Mayıs'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 azaldı ve 27 bin 476 şeklinde oldu.

Kiralık konut talebi ilk defa satılık konut talebini geçti!

Verilen detaylara göre, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 24,3 şeklinde gerçekleşti. Bununla beraber Türkiye genelinde 1. el konut satış sayısı, Mayıs'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttı ve 34 bin 413 oldu. Toplam konut satışları içinde birinci el konut satışının payı yüzde 30,4 şeklinde oldu.

Resmi olarak açıklanan Emlakjet verilerine göre Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sonrasında kiralık konutlara talepte artış sürerken, mayıs ayında konut arayanlarda kiralık konut arayanların oranı yüzde 52 ile ilk defa satılık konut aramalarının önüne geçti. Nisan'da kiralık-satılık konut talep oranları yüzde 50-50 olmuştu.

Fiyat değişimlerine bakıldığında da 5 büyük ilde kiralık ve satılık konut fiyat değişiminde başkent  Ankara  mayıs ayında öne çıktı.


Geri Dön