10 / 05 / 2024

Kiralık konut talebi ilk defa satılık konut talebini geçti!

Kiralık konut talebi ilk defa satılık konut talebini geçti!

Emlakjet tarafından derlenen verilere göre, emlak aramalarında uzun zamandır görülmedik bir biçimde kiralık konut aramaları Mayıs 2023 itibarıyla ilk defa satılık konut aramalarını geçti.



Başkent Ankara’da yıllık satılık konut fiyat artışı yüzde 106 şeklinde olurken, yıllık kiralık fiyat artışı yüzde 188 oldu. Başkent Ankara’yı yıllık satılık fiyat artışında yüzde 99 ve yıllık kiralık fiyat artışında yüzde 183 ile Bursa takip etti. Tatilcilerin gözdesi Antalya yüzde 25’lik yıllık kiralık fiyat artışı ile 5 büyük şehir arasında bu kriterde en sonda yer alırken, mega kent İstanbul yıllık satılık ve kiralık fiyat artışlarında ilk defa diğer şehirlerin gerisinde kaldı. Mega kent İstanbul yüzde 63’lık yıllık satılık fiyat artışı ile 5 büyük şehir arasında en sonda yer aldı.

Aylık fiyat değişimlerine bakıldığında da Antalya, hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarında bir önceki aya göre değişim göstermezken, yaz mevsiminin gelişi ile beraber İzmir yüzde 16’lık aylık kiralık fiyat artışı ile Mayıs'ta 1. sıraya geldi. İzmir’i yüzde 13’lük aylık kiralık fiyat artışı ile Bursa takip etti.

Ayrıca emlak aranan ilçeler bazında da Ankara’nın Çankaya, Mamak ve Sincan ilçelerine yönelik ilgi Nisan'dan sonra Mayıs'ta da sürdü. Başkent Ankara’nın üç ilçesi, Türkiye’de en çok konut aranan ilçeler olurken, onları, İzmir’in Buca ve Bursa’nın Osmangazi ilçeleri izledi.

Emlakjet’in Mayıs'ta gerçekleştirdiği “Kiralık Konut Talepleri” anketi de dikkati çeken sonuçlar ortaya koydu.

Ankete katılım sağlayan ev sahipleri, yüzde 87,4 gibi oldukça yüksek bir oranda evini kiraya vermeyi düşünmediğini söyledi. Konut sahiplerinin evini kiraya verme kararını etkileyen faktörler arasında da yüzde 44,9 ile “Finansal Getiri-Yüksek Kira Geliri” yanıtı öne çıktı.

Ayrıca konutunu kiraya verme kararını etkileyen 2. faktör de yüzde 12 ile “evin bakım ve onarım masraflarının azalması” oldu. Konut sahiplerinin evini kiraya verme sürecinde yaşamış olduğu en büyük endişe de yüzde 41,7 ile “kiracılarının ödemelerini zamanında yapmama ihtimali” oldu. Konuta zarar verme ve hukuki süreçler ve anlaşmazlık da evini kiraya vermeyi düşünenlerin yaşadığı diğer endişeler şeklinde sıralandı.

Kiralık konut talebi ilk defa satılık konut talebini geçti!

- Kiralık konut aramaları satılık konut aramalarını geçti

Söz konusu araştırmanın kiralık konut arayanlara yönelik şekilde elde edilen verilerinde de kiralık konut ararken önem verilen faktörler dikkat çekti. Kiralık konut arayanların en çok önem verdiği faktör yüzde 72,2 ile “fiyat” şeklinde oldu. Kiralık konut arayanların en büyük zorluk olarak “istenilen kriterlere uygun konut bulmak” olduğu (yüzde 42) tespit edilirken, 2. sırada yüzde 37,5 ile “kiralık konut fiyatları” yer aldı.

Ayrıca kiralık konut arayanların, kiralık konut arama nedenleri arasında da “mevcut evimde kirada çok fazla artış olduğu için” yanıtı yüzde 28,4 oranıyla öne çıktı.

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, kiralık konut aramalarında bir süredir yükseliş trendinin sürdüğünü gözlemlediklerini kaydederek, "Fakat emlak aramalarında uzun zamandır görmediğimiz biçimde kiralık konut aramaları 2023 mayıs ayı itibarıyla ilk defa satılık konut aramalarını geçti. Konut stokundaki azalma ve fiyatlarda yaşanan artış sebebiyle de bu trendin bir süre daha devam edeceğini öngörüyoruz. Trendin kiralık konut arayışına dönmesi ile birlikte kiralık konut fiyatlarındaki artış da dikkat çekiyor.

Fakat geçtiğimiz günlerde yeniden uzatılan kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırması gayrimenkul piyasasını oldukça yakından ilgilendiriyor. Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz Kiralık Konut Talepleri anketinde elde ettiğimiz sonuçlar da bu anlamda diğer verilerle uyuyor.” şeklinde konuştu.

Konut yatırım aracı olmaktan çıkmalı mı? 

Yılın ilk çeyreğinde yabancılara konut satışı yüzde 24 azaldı: Ruslara konut satışı 2.5 katına çıktı!

Konut sorunu büyüyor! Sektör temsilcilerinden 'Yatırımcının önünü açın' talebi! 


Geri Dön