27 / 04 / 2024

Kiraya yüksek oranda zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Kiraya yüksek oranda zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Ev sahipleri eğer kiraya çok fazla zam yaparlarsa bu durumda kiracılarda zor durumda kalıyorlar. bu şekilde bir sorun yaşayan kiracılar ise ev sahibini nereye şikayet edebilecekleri de merak konusu. İşte ayrıntılar...



Türkiye’de kira zammı konusu yasalarla çözülmeye çalışılsa da pratikte bu sorunlar maalesef devam ediyor. Ev sahipleri yüzde yirmi beş kira zammı sınırlamasının üzerinde kira zammı talep edebiliyorlar. Hal böyle olunca da da kiracılar oldukça zor durumda kalıyorlar. Kira zammını kabul etmeyen kiracılar bazen ev sahibi kötü davranışı ile bile karşılaşabiliyorlar.

EV SAHİBİ KİRA ZAMMI İÇİN NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Bu durumda ev sahibinin faiş oranda kira zammı yapması durumunda kiracının onu şikayet etmek imkanı doğuyor. Yüksek oranda kira rakamı talep etmek ve buna dair zam uygulaması yapmak yasal olmayan bir konu. Bu durumda yüzde 25 kira zammı sınırının aşılması da kanunlara uymamak anlamına gelmekte. Öte yandan başına böyle bir durum gelen kiracı ise ev sahibini üç farklı yoldan şikayette bulunabilir.

Vatandaşların en önemli şikayet aracı olan CİMER fahiş kira zammı şikayeti için de vatandaşların talebini almaktadır. CİMER’e sıkıntısını ayrıntılı bir şekilde ulaştıran kiracının bu şikayeti en kısa zamanda değerlendirmeye alınacaktır. İlgili birimler harekete geçecek ve ev sahibi hakkında gerekiyorsa işlem yapılacaktır. Kiracılar ev sahiplerini E-devlet üzerinden de şikayet edebilirler. Vatandaşların bu sistem üzerinden ihbar formu doldurup işlemi tamamlamak yeterli olacaktır. Bu talep de değerlendirilecek ve kiracının bu iddiası araştırılarak ev sahibi hakkında işlem yapılacaktır.

Öte yandan ev sahibi kiraya fahiş zam oraı ile yüksek zam uygulamışsa kiracılar 189’u arayarak da şikayette bulunabiliyorlar. Bu durumda şikayet alındıktan sonra da inceleme başlatılıyor ve ev sahibinin yüksek zam talebine göre işlem başlatılıyor.

Kiraya yüksek oranda zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

KİRADA ZAM SINIRLAMASI UZATILDI

1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir sene süre ile başlatılan "Kira artışına yüzde 25 sınırlama düzenlemesi getiren yasa tasarısı devam ederken, buna göre de yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uygulanacak.

Kiracılara müjde! Kira ödemelerinde devrim niteliğinde düzenleme!

Öğretmenlere kira yardımı 10 bin TL’mi oluyor?

Kiracı ve ev sahiplerinin en çok merak ettiği konu, yüzde 25 kira zammı sınırlaması ne zaman kaldırılacak?


Geri Dön