Kiraya yüzde 25 zam sınırı ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarını çözemedi! Farklı çözümler gelebilir mi?
Konut kiralarında yıllık zam oranları, taşınmaların en fazla olduğu yaz mevsiminde tespit ediliyor. Peki ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlara farklı çözümler getirilebilir mi? Sektör temsilcileri tek tek açıkladı.
Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; konut kira zam uygulaması açısından sektör temsilcilerinin farklı önerileri bulunuyor.
Her ne kadar konut kira zammında yasal bir sınır belirlense de konut sahiplerinin, yükselen piyasa koşullarında fahiş zamlar uyguladıkları belirlendi. Son iki senede kira bedellerinde yüzde 300 ile 500 arasında değişen farklar görüldü.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, zam oranındaki sınırın ‘sorunları çözmek yerine tırmandırabileceği’ ile ilgili uyarısını gündeme getirdi ve "Kirada yüzde 25 artış sınırının devamı sorunu çözemez. Tam aksine ev sahibi ile kiracı arasındaki sorunların tırmanmasına sebep olur" açıklamasında bulundu.
Konut sahibi ve kiracıların sorunlarını genellikle kendi aralarında uzlaşma ile çözmeye çalıştıklarının altını çizen Hakan Akçam, açıklamasında "Bize göre fahiş artışların belirlenmesiyle ilgili olarak şehirlerde alt ve üst sınır belirlenerek bir skala çalışması yapılmalı, ondan sonra yüksek artışlar yapanlar için yaptırımların devreye sokulması uygun olacaktır" ifadelerine yer verdi.
Konuttaki fiyat yükselişinin engellenmesi amacıyla acil alınması gerekenler konusunda daha önce yaptıkları önerilerine de değinen Akçam, "Yabancıya arsa, konut ve işyeri satışı durdurulmalıdır. Lokasyona göre yerel yönetimler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve STK’larla ortak bir fiyat belirleme komisyonu kurup her bir konutun taşınmaz kimliği ile takip edilmek üzere rayiç fiyat oluşturulması gerekmektedir" dedi ve inşaat maliyetlerinin dikkate alınarak çimento ve beton başta olmak üzere malzemelerdeki fahiş fiyatların kontrol altına alınması gerektiğini dile getirdi.
Bu durumda gerekirse geçici olarak ihracat yasağı getirilebileceğini söyleyen Akçam, ev üreten şirketlere de vergi avantajı sağlanabileceğinin altını çizdi.
Yüzde 25 zam sınırlamasının 1 sene daha uzatılması halinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar biten ve yenilenen kira sözleşmeleri için geçerli sayılacak.
Avukat Çiğdem Kezer, bu sebepten artan davaları işaret ederek, "Kira artışları ile ilgili olarak ilçelere göre belirlenecek rayiçlere göre artışların yapılması, artış oranlarının ona göre belirlenmesi daha hakkaniyetli olacaktır. Dolayısıyla gene geçici düzenleme ile 1 Temmuz 2023 sonrası uzatılacak süreden sonra bu konuda belirttiğimiz şekilde bölge veya ilçelere göre kira bedelleri tespit edilerek yeni artış oranlarının belirlenmesinin ve bundan sonraki adımın bu şekilde atılmasının mal sahipleri için de daha doğru olacağıdır" açıklamasında bulundu ve geçici düzenlemenin işi fırsatçılığa çeviren ve fahiş kira bedelleri talep eden mal sahiplerinin önünü keserken belirlenen kira rakamının da piyasa koşullarına göre hakkaniyetli olması gerektiğini vurguladı.
Konutta yüzde 25 kira zam sınırlaması konut sahibi ile kiracılar arasındaki davalardaki artışa neden oldu. Bu sebeple mahkemelerdeki iş yükü de çoğaldı.
Yapılan yeni düzenleme ile 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla ev sahipleri ile kiracılar arasındaki bütün uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurulması zorunlu tutuldu.
Tarafların ortak noktada buluşması için öncelikle bu yöntem denenecek ve uzlaşma sağlanması halinde arabuluculuk tutanağı mahkeme hükmü niteliğinde olacak, dava sürecine de gidilmeyecek.
Ticaret Bakanlığı’ndan otomotiv bayilerine 7,8 milyon liralık ceza!
Avrupa Birliği kriptoda kaldıraçlı işlemleri önlemek istiyor!