28 / 04 / 2024

Kırçova'da TİKA tarafından yaptırılan lisenin açılışı yapıldı!

Kırçova'da TİKA tarafından yaptırılan lisenin açılışı yapıldı!

Makedonya'nın Kırçova kentinde “Mirko Milevski Lisesi"nin TİKA tarafından yaptırılan ve "Mehmet Akif Ersoy'' ismi verilen ek binanın açılışı için düzenlenen törene, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler katıldı...




Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Makedonya'nın Kırçova kentinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaptırılan lisenin açılışını yaptı. 


Kırçova kentinde “Mirko Milevski Lisesi"nin TİKA tarafından yaptırılan ve "Mehmet Akif Ersoy'' ismi verilen ek binanın açılışı için düzenlenen törene, Başbakan Yardımcısı İşler'in yanı sıra Makedonya'nın Türk asıllı Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türk Demokrat Partisi (TDP) Genel Başkanı Kenan Hasip, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Emin Dindar ve Sebahettin Karakelle, TİKA Başkanı Serdar Çam, TİKA Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa Daire Başkanı  Ali Maskan, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği yetkilileri, Kırçova Belediye Başkanı Fatmir Dehari, Plasnitsa Belediye Başkanı İsmail Yaoski, Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kırçova ve yöresinden çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı. 


Lisenin ek binasının açılışında büyük coşku yaşandı. Törene katılan vatandaşlar, Türk bayraklarının yanı sıra “Güçlü Türkiye, Güçlü Makedonya”, “Balkanlar sana hasta, durmak yok büyük usta", “Bizdeki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sevgisi sonsuzdur” yazıları taşıyan pankartlar açtı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek amacıyla çeşitli sloganlar attı.  


İnşa edilen ve bugün açılışı yapılan okulun ek binasında Kırçova'ya bağlı bölgelerinde yaşayan ve Türkçe eğitim görmek isteyen tüm öğrencilerin artırılan kapasiteyle modern bir eğitim görmelerinin sağlanacağını ifade eden İşler, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin insani amaçla uzattığı sıcak dost eli olan TİKA, dünyanın dört bir yanında proje ve faaliyetleri yürütmekte ve özellikle eğitim ve öğretim alanında canla başla çalışmaktadır. Afrika'da, Orta Asya'da, Ortadoğu'da, Balkanlar'da ve bize ihtiyaç duyulan her yerde daha çok öğrenciye ulaşmak herkese daha iyi şartlar altında yeni imkanları sunabilmek adına birçok eğitim faaliyetleri yürütmektedir'' dedi.


Başbakan Yardımcısı İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Bugün açılışını yaptığımız Mehmet Akif Ersoy Lisesi'nde ağırlıklı olarak Tükçe eğitim verilmesi bizler açısından önem taşımaktadır. Makedonya'daki Türkler, Makedonya ile Türkiye arasındaki en büyük köprüdür. Bu nedenle Makedonya'daki Türkler'in, Türkçe eğitim almaları husundaki çabaları için, Makedonya hükümeti başta olmak üzere, Makedonya Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimlere sonsuz şükranlarımı sunmak istiyorum.''


 Kırçova Belediye Başkanı Fatmir Dehari de misafirleri, “Kırçova’ya hoş geldiniz kardeşlerim” şeklinde Türkçe selamladı. Dehari, ayrıca binaya ''Mehmet Akif Ersoy'' ismini Türkiye'ye ve TİKA’ya teşekkür amacyla verdiklerini söyledi.  


Törende, ayrıca Makedonya Türkleri'nin kültür elçiliğini yapan Üsküp’ten “Yeni Yol” Folklor ekibi Rumeli türküleri ve halk oyunları ile programa renk kattı. Bir kız öğrenci de İstiklal Marşı'nı okudu.


Başbakan Yardımcısı İşler, ayrıca geçen yıl TİKA tarafından onarılan Kırçova’daki Halveti Hayati Çullu Baba Tekkesi'ni ve Kırçova Belediye Başkanı Fatmir Dehari'yi makamında ziyaret etti.


AA


Geri Dön