28 / 04 / 2024

Kırgızistan'da yağmalanan yerler için tazminat istenecek

Kırgızistan'da yağmalanan yerler için tazminat istenecek

Zafer Çağlayan, Kırgızistan'daki olaylar nedeniyle Türk işadamlarının sahip olduğu işyerlerinde de ciddi tahribat olduğunu söyledi



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kırgızistan'daki olaylar nedeniyle Türk işadamlarının sahip olduğu işyerlerinde de ciddi tahribat ve yağmalamalar olduğunu, ancak zararın miktarının henüz netleşmediğini bildirdi.

Çağlayan, Türk işyerlerinin zararı için tazminat isteyeceklerini açıkladı. Müteahhitlik sektörünün yurtdışı faaliyetlerine ilişkin dün yapılan toplantıda konuşan Çağlayan, şunları söyledi:
Tespit istedik
"Yağmalamalar için emniyet tarafından tespit yapılmasını istedik. Daha sonra sigortadan bir tazmin söz konusu olabilir. Kazakistan'da yapacağımız toplantıya Kırgızistan'daki ticaret müşavirimiz de katılacak. İşadamlarımız için yapabileceğimiz şeyleri, destek mekanizmasını görüşeceğiz. Yurtdışında yatırım yapan işadamlarımızı sahipsiz bırakmayız."
Müşavire destek
Çağlayan, müşavirlik firmalarına da 30 milyon dolara kadar sözleşme, proje, ofis desteği verilebileceğini belirterek, buna ilişkin köklü bir mevzuat çalışmasına başlamayı öngördüklerini söyledi.

Eximbank'ta yeni model
İHRACATIN daha fazla desteklenmesi için Eximbank'ta yeni bir model oluşturulmasının öngörüldüğünü kaydeden Çağlayan, müteahhitlerin yurtdışından iş almasında ve büyük projelerin üstlenilmesinde makina, ekipman, teçhizat üretiminin desteklenmesinin önem taşıdığını, Türk Eximbank'ın bu konuda firmalara daha farklı ve güçlü destekler sağlaması gerektiğini söyledi.
Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Kırgızistan'da yağmadan zarar görene destek geliyor
Bakan Çağlayan, zarar tespiti sonrası sigortadan tazminin söz konusu olabileceğini söyledi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kırgızistan'daki olaylar nedeniyle Türk işadamlarının sahip olduğu işyerlerinde de ciddi tahribat ve yağmalamalar yaşandığını ancak, zarara ilişkin kesin durumun henüz belli olmadığını söyledi. Müteahhitlik, mühendislik ve mimarlık sektörü ile inşaat malzemesi üreticileri ve ihracatçıların temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantıya katılan Bakan Çağlayan, Kırgızistan'da Türk işadamlarının çok fazla yatırımının bulunmadığını ancak, son olaylar nedeniyle Türk işadamlarının sahip olduğu işyerlerinde de ciddi tahribat ve yağmalamalar yaşandığını kaydetti. Konu ile ilgili olarak ticaret müşaviri ile görüştüğünü, ülkede yatırımı ve işleri olan Türk işadamları ile bir toplantı yapacağını anlatan Çağlayan, şöyle dedi: "İşadamlarının işyerlerindeki tahribat ve yağmalama konusunda emniyet tarafından tespit yapılmasını istedik. Daha sonra sigortadan bir tazmin söz konusu olabilir. Ben yarın (bugün) Kazakistan'a gideceğim. Burada, Orta Asya ülkelerindeki ticaret müşavirlerimiz ile bölge toplantısı yapacağız. Kırgızistan müşavirimiz de gelecek. Hem bilgi alacağım hem de işadamlarımız için yapabileceğimiz şeyleri, destek mekanizmasını görüşeceğiz. Yurtdışında yatırım yapan işadamlarımızı sahipsiz bırakmayız.''

TÜRKLERİN MAĞAZALARI OLAYLARDA ZARAR GÖRDÜ
Kırgızistan'da iktidarın devrilmesiyle sonuçlanan olaylar sırasında başkent Bişkek'te Türk ürünlerinin satıldığı mağazalarda büyük zarar oluştu. Yaşanan yağma olayları sonrası bir Türk mağazasının görünümü böyleydi.
Sabah

Kırgızistan'da zarar gören Türk işletmelerine destek
Kırgızistan'da çıkan ayaklanmada Türk işletmelerinin uğradığı zararın faturası çıkarılıyor. Bakan Çağlayan, 'Yurtdışındaki işadamlarımızı sahipsiz bırakmayız' dedi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kırgızistan'da meydana gelen olaylar nedeniyle işyerleri zarar gören Türk işadamlarının uğradığı zararın faturasının çıkarılacağını açıkladı. Çağlayan, "Yurtdışında yatırım yapan işadamlarımızı sahipsiz bırakmayız" dedi.
Yurtdışı müteahhitlik sektörünün potansiyelinin artırılması için müteahhitlik, mühendislik ve mimarlık sektörü ile inşaat malzemesi üreticileri ve ihracatçıların temsilcileri Bakan Çağlayan'ın başkanlığında bir araya geldi. Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Çağlayan, Kırgızistan'da yönetime karşı ortaya çıkan halk ayaklanmasında meydana gelen olaylarda zarar gören Türk işletmecilerin durumuna ilişkin soruyu yanıtladı.
Kırgızistan'daki ticaret ateşesinden orada iş yapan şirketlerin dükkânlarında ve fabrikalarında büyük oranda tahribat olduğu bilgisini aldığını belirten Çağlayan, söz konusu tahribatın ne kadarlık bir miktar içerdiği konusunda çalışma yapıldığını bunun ardından sigorta veya bu maliyetin nasıl karşılanacağına ilişkin düzenleme yapılabileceğini belirtti.

`Sigortadan tazmin olabilir'
Bakan Zafer Çağlayan, Kırgızistan'daki olaylara ilişkin şu açıklamada bulundu:
"Konu ile ilgili olarak ticaret müşavirimizle görüştük. Dün, ülkede yatırımı ve işleri olan Türk işadamları ile bir toplantı yapacaktı. Bu konuda, son durum konusunda bugün bana bilgi verecek. İşadamlarının işyerlerindeki tahribat ve yağmalama konusunda emniyet tarafından tespit yapılmasını istedik. Daha sonra sigortadan bir tazmin söz konusu olabilir. Ben yarın Kazakistan'a gideceğim.
Burada, Orta Asya ülkelerindeki ticaret müşavirlerimiz ile bölge toplantısı yapacağız. Kırgızistan müşavirimiz de gelecek. Hem bilgi alacağım hem de işadamlarımız için yapabileceğimiz şeyleri, destek mekanizmasını görüşeceğiz. Yurtdışında yatırım yapan işadamlarımızı sahipsiz bırakmayız."

Kırgızistan'da ne olmuştu?
Kırgızistan'da geçtiğimiz hafta muhalefet önderliğindeki halk ayaklanması yönetimin devrilmesiyle sonuçlandı. Muhalefet kontrolü ele geçirirken geçici hükümet kuruldu. Kırgız güvenlik güçleri ile Devlet Başkanı Kurban Bakiyev'in istifasını isteyen muhalifler arasında silahlı çatışma çıkmıştı. Olaylarda ölü sayısı 100'e yaklaşırken 400'den fazla kişi de yaralanmıştı.
Göstericilerin işgalinden hemen sonra yağmalanmaya başlanan Devlet Başkanlığı binasının pencerelerinden mobilyalar, dosyalar, bayraklar pencereden atılmıştı. Bu arada Bişkek'te gerginlik sürerken, ana caddelerdeki dükkânlar yağmalandı.
Radikal

Kırgızistan mağduruna destek
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kırgızistan'da meydana gelen olaylar nedeniyle işyerleri zarar gören Türk işadamlarına destek vereceklerini söyledi

BÜYÜK TAHRİBAT VAR
Yurt dışı müteahhitlik sektörünün potansiyelinin artırılması konusunda görüşmek üzere sektör temsilcileriyle bir araya gelen Çağlayan toplantı öncesinde, Kırgızistan'daki ticaret ataşesinden, orada iş yapan şirketlerin dükkanlarında ve fabrikalarında büyük oranda tahribat olduğu bilgisini aldığını belirtti.

'SAHİPSİZ BIRAKMAYIZ'
Zafer Çağlayan, bakanlığın söz konusu tahribatın boyutu konusunda çalışma yaptığını dile getirdi. Çağlayan şöyle konuştu: "Ticaret müşavirimiz ülkede yatırımı olan Türk işadamları ile bir toplantı yapacaktı.

Son durum konusunda bana bilgi verecek. Türk işadamlarına ait işyerlerindeki tahribat ve yağmalama konusunda emniyet tarafından tespit yapılmasını istedik. Daha sonra sigortadan bir tazmin söz konusu olabilir. Yurt dışında yatırım yapan işadamlarımızı sahipsiz bırakmayız."

DÜKKANLAR YAĞMALANDI
Kırgızistan'da geçen hafta meydana gelen halk ayaklanması yönetimin devrilmesiyle sonuçlandı. Kırgız güvenlik güçleri ile Devlet Başkanı Kurban Bakiyev'in istifasını isteyenler arasında silahlı çatışma çıktı. Olaylarda ölü sayısı 100'e yaklaşırken, 400'den fazla kişi yaralandı. Cadde üzerindeki dükkanlar da yağmalandı. Gösterilerin sonunda muhalefet kontrolü ele geçirirken, geçici hükümet kuruldu.
Posta


Geri Dön