27 / 04 / 2024

Kırım Tatarlarının konut ve okul problemini Türkiye çözecek!

Kırım Tatarlarının konut ve okul problemini Türkiye çözecek!

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğandan, Kırım Tatarlarının konut problemi ve anadilde okullar inşa edilmesi konusunda Türkiyenin destek vereceği sözünü aldıklarını söyledi



Nevşehir Belediyesi tarafından Şehitler Parkı içinde yapımı tamamlanan Kırım Anıtının açılış törenine katılmak üzere Nevşehire gelen Kırımoğlu, ilk olarak beraberindeki heyetle Vali Abdurrahman Savaşı makamında ziyaret etti.

Vali Savaş, Kırımoğluna ziyaretin anısına Hitit Amforası hediye etti. Kırımoğlu da Savaşa, Kırım Tatarlarının geleneksel şapkası olan kalpak hediye etti.

Kırımoğlu, ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Sovyetler Birliği dağıldıktan ve Ukrayna bağımsızlığını kazandıktan sonra, Kırım Türklerinin ana topraklarına dönmeye başladıklarını anımsatan Kırımoğlu, Ukrayna Devletinin, Kırım Tatarlarına vatanlarına dönmesine müsaade verdiğini ve belli derecede destek vermekte olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 50 yıl sürgünde olan insanların sosyal problemlerinin tam olarak çözülmesinin Ukrayna için çok zor olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, bu nedenle kendilerinin beklentilerine en çok desteğin Türkiyeden gelmekte olduğunu dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bu yılın başında bir görüşme yaptıklarını anımsatan Kırımoğlu, "Bazı vaatler aldık. Sürgünlükten vatanlarına dönen Kırım Tatarlarına evler, konut problemi ve anadilimizde okullar inşa edilmesi konusunda Türkiyenin destek vereceği sözünü aldık. Çalışmalarımızı şimdi bunun etrafında devam ettiriyoruz" dedi.

Kırımdan birçok çocuğun Türkiyede öğrenim gördüğünü vurgulayan Kırımoğlu, Kırımda Türkiyenin desteği ile bin konut programı
 gerçekleştirildiğini, bunun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Türk işadamlarının Kırıma az geldiğinden yakınan Kırımoğlu, işadamlarını Kırıma yatırım yapmaya davet etti. Stratejik bakımdan Kırımın çok önemli bir yer olduğunu belirten Kırımoğlu, Türk işadamlarının Kırıma yatırım yapmalarının hem kendilerinin, hem de Kırım halkının faydasına olacağını dile getirdi.

Kırımoğlu, daha sonra Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkanı da ziyaret etti.

Nevşehir Belediyesi tarafından Şehitler Parkı içerisinde yapımı tamamlanan Kırım Anıtının açılış törenine katılacak olan Kırımoğlu, daha sonra Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlediği Kırım Tatar Türkleri Dans ve Müzik Gecesine katılacak.
AA


Geri Dön