28 / 04 / 2024

Kırklareli Vize'de enerji üretim alanı olan bölge mecliste!

Kırklareli Vize'de enerji üretim alanı olan bölge mecliste!

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli'nin Vize ilçesinde bir bölgenin enerji üretim alanı olarak düzenlenmesine ilişkin soru önergesi hazırladı..



Kırklareli Vize de enerji üretim alanı olan bölge mecliste!


CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli'nin Vize ilçesinde bir bölgenin enerji üretim alanı olarak düzenlenmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Gündoğdu sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Gündoğdu önergesinde "Trakya bölgemizin gözde yerleşim merkezi olan KIrklareli, pek çok antik yerleşim merkezi, Istranca Dağlan, Istranca Ormanları ve Ergene Ovası üzerinde yer almaktadır." dedi.


Kuzey ve doğusu dağlık ve ormanlık alanlarla kaplı, sınırları içerisinde Ergene Nehri ve Rezve Deresi geçen muhteşem bir coğrafyaya sahip Kırklareli'nin aynı zamanda Trakya Bölgesinin oksijen üretim merkezi olduğunu dile getiren Gündoğdu, "Özellikle son 15 yılda AKP Hükümetlerinin uyguladığı plansız ve çarpık sanayileşme sonucu Kırklareli ilimiz ve çevresi, havası, suyu ve toprağı ciddi tehdit altındadır.


Bakanlığınızın, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 2 (ç) ve 7 (k) maddeleri uyarınca 27/10/2016 tarihinde onaylanan plan değişiklikleri ile Kırklareli bölgemizin çevresel düzeyde en hassas bölgeleri Enerji Üretim Alanı olarak düzenlenmiştir.


Bakanlığınız tarafından Enerji üretim Alanı olarak belirlenen bölge; tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan, Cittaslovv denilen sakin şehir unvanı alan Türkiye'deki 10 ilçeden de birisi olan Vize ilçemizin sınırları içerisindedir." diyerek 3 soru sordu.


Gündoğdu'nun soruları

1- Bakanlığınız Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planlarında değişiklik yapma ihtiyacını neden duymuştur, değişiklik yapılırken bölge halkının, ilgili sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin fikir ve önerileri alınmış mıdır?


2- Kırklareli'nin doğusunda tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan, Cittaslovv denilen sakin şehir unvanı ile Türkiye'deki 10 ilçeden birisi olan Vize ilçemizin sınırları içerisinde bir bölgenin Enerji Üretim Alanı olarak ilan edilmesi ve termik santral yapılmasının önünün açılması hangi bilimsel kriterlere göre karar verilmiştir?


3- Ülkemizin 10 sakin ilçesinden birisi olan Vize ilçemizi Enerji Üretim Alanı ilan ederek bölgenin; yerel değerlerini yaşatan ve onu tüm dünyaya tanıtan, temiz bir çevre ile sağlıklı beslenmenin yaygınlaştırıldığı doğa harikası özeliklerini nasıl koruyacaksınız?





Geri Dön