29 / 04 / 2024

Kırklareli Vize'deki RES projesinin ÇED toplantısı engellendi!

Kırklareli Vize'deki RES projesinin ÇED toplantısı engellendi!

Kırklareli Vize'de kurulmak istenen 37 rüzgâr enerji santralı için Çevresel Etki Değerlendirmesi toplantısı yapılmak istendi. Mahalleli ÇED toplantısını engelledi.



Kırklareli Vize'nin Küçükyayla köyüne kurulmak istenen 37 rüzgâr enerji santralına (RES) karşı bölge sakinleri ayakta. RES için yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı bölge sakinleri tarafından engellendi. Bölge sakinleri RES'lere karşı olmadıklarını ancak yapılmak istenen yerin ormanlık alan olduğunu ve tahri bata neden olacağını söyledi. 


Toplam 6 bin 250 hektar alana 37 RES yapılmak isteniyor. Bakanlık da projeye izin verdi. Bu rakamın 19'u, geçen yıl yapıldı. Şimdi 18 RES daha eklenecek. Projenin ÇED toplantısı için bakanlık ve şirket yetkilileri köye gitti. Bölge halkı toplantının yapılacağı köy kahvesi önünde projeyi önceki gün protesto etti. 


Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, alanın tamamının ormanlık alan olduğuna dikkat çekerek "RES'lerin hem kurulduğu alan, hem de iletim hatları çok büyük orman tahribatına neden olacak, yüzlerce ağaç kesilecek Istrancalar Avrupa'nın en önemli 5 doğa alanından biri ve ana kuş göç yolu üzerindedir. Istrancalar bu ölçüde yoğun ve yaygın RES inşaası, türbinlerin kapladığı alanların yanı sıra, bağlantıları, yan yollar, türbinlerin trafo merkezine bağlanması için kurulan yeraltı şebeke tesisleri, türbinler arası açılan yollar, geçici inşaat alanları, türbinlerin kanatları ve emniyet ışıklarının etkisi, çıkardığı titreşim ve gürültüyle Istrancalar'daki doğal ve sosyal yaşam hızla yok olacak" dedi. 



Cumhuriyet


Geri Dön