03 / 05 / 2024

Kırmızı etteki kriz büyüyor! Yakında 350 TL’den 480 TL’ye fırlayacak!

Kırmızı etteki kriz büyüyor! Yakında 350 TL’den 480 TL’ye fırlayacak!

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, turizm sezonunun yaklaşması sebebiyle sektörün çıkmaza girdiğini ifade ederek “Fiyatlar orantısız yükselecek” şeklinde uyarı yaptı.



Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, turizm sezonunun başlaması ile beraber et ve sütte fiyatların çok orantısız bir biçimde artacağının altını çizerek “Bu sektör artık büyük bir çıkmaza girdi ve yeni gelecek hükümet kucağında saatli bomba bulacak” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin hayvan açığını kapatmak amacıyla ilk etapta 15 milyar dolarlık ithalat yapılması gerektiğini vurgulayan Solakoğlu, et ve süt sektörüne ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu.

Kırmızı etteki kriz büyüyor! Yakında 350 TL’den 480 TL’ye fırlayacak!

KAPASİTE YÜZDE 25’E DÜŞTÜ

Son dört senedir süt fiyatları gıda enflasyonunun düşürülmesi amacıyla aşağıda tutuluyor. Uzun bir süredir üretici etten ve sütten gelir sağlayamıyor. Buradaki sorun şu: Anaç hayvan süt veren inektir ama süt gelir sağlamadığı için daha gaddarca ve normalin ötesinde bu hayvanlar kesime gidiyor. Dört senedir süt fiyatları üzerinde yapılan baskı yüzünden süt inekçiliğinden para kazanılmaması ineklerin hamile kalmayıp kesime gönderilmesine neden oldu. Geçen sene özellikle darbe çok ağır oldu ve artık bir süt üreticisi ürettiği her 1 litre sütten iki TL’ye yakın zarar eder hale geldi. Köylerde hayvan mevcudu fazlasıyla azaldı. Hem dişi hem besilik hayvan girişi en alt seviyeye indi.

İşte detaylar...


Geri Dön