18 / 05 / 2024

Kırmızı etteki kriz büyüyor! Yakında 350 TL’den 480 TL’ye fırlayacak!

Kırmızı etteki kriz büyüyor! Yakında 350 TL’den 480 TL’ye fırlayacak!

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, turizm sezonunun yaklaşması sebebiyle sektörün çıkmaza girdiğini ifade ederek “Fiyatlar orantısız yükselecek” şeklinde uyarı yaptı.



Üretici etten de zarar ediyor. Bu yüzden artık büyük endüstriyel işletmeler de aile çiftlikleri de artık yavru alıp beslememeye başladı. Büyük işletmelerde damların kullanılma kapasitesi yüzde 25 seviyelerine aile işletmelerinde yüzde 50 seviyesinin altına indirdi. Artık mezbahalar hayvan bulamaz hale geldi.

ÜRETİM DÜŞERKEN TÜKETİM NE DURUMDA?

Maalesef müthiş bir düşüş oldu ve hayvan mevcudundaki düşüş, tüketimdeki düşüşten daha yüksek oldu. Tüketim düşmesine karşın fiyatlar yükseldi.

Kırmızı etteki kriz büyüyor! Yakında 350 TL’den 480 TL’ye fırlayacak!

ŞİMDİ NE OLACAK?

Şimdi yeni bir kriz kapıda ve et fiyatı da çok yüksek seyrediyor. 2022’de düşük seyretmesine karşın inekler kesildi. Şimdi et fiyatları yüksek gidiyor ve yine kesiliyor. Bir inek kesildiğinde yaklaşık 300 kilo kemikli et çıkar. Kilosu 200 TL ortalamadan satıldığı zaman çiftçi 60 bin TL topluyor. Faiz oranlarının yüzde 30 seviyelerinde olduğu yerde çiftçi ineği kestiği zaman ve bunu faize koyduğunda senede 20 bin TL kazanç elde edebilir. Diğer yandan, 12 liraya kadar çıkan çiğ sütün litresi 10 liraya kadar indi ve şu an çiftçi yüzde 20 kayıpta. Artık çiftçi şunu hesap ediyor: “İneği beslesem litresinde 1 lira kazansam senede maksimum 10 bin TL kazanırım” diyor. Bunun yanı sıra, yem ve çekeceği eziyet var. Riske almıyor ve ineği kesime gönderiyor.

14 Mayıs sonrası ekonomide neler olacak? Ünlü ekonomistin iki farklı senaryosunu duyunca ağzınız açık kalacak!

Zam yağmuru sonrası faturalardaki şikâyetler tam 4 kat arttı!

Dünyaca ünlü bankadan müşterilerine uyarı: ‘Seçim öncesi TL pozisyonlarını kapatın’


Geri Dön