03 / 05 / 2024

Kırşehir Ahi Evran-ı Veli Külliyesi yükseliyor!

Kırşehir Ahi Evran-ı Veli Külliyesi yükseliyor!

Ahi Evran-ı Veli Külliyesi Projesi Kırşehir Belediyesi'nin desteğiyle yükseliyor. Projeyle ilgili konuşan Başkan Bahçeci, “Ahi Evran-ı Veli Külliye Projesi büyük bir sosyal sorumluluk projesidir” dedi.



Kırşehir’in önemli değerlerlerinden olan Ahi Evran-ı Veli Hazretlerini yaşatmak, yaşamak ve anmak için Ahi Evran-ı Veli Külliye inşaatı Kırşehir Belediyesi tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TOBB, TESK, TESKOMB 'un desteğiyle yapılıyor.  2013 yılında başlanılan Ahi Evran-ı Veli Külliye projesi, Kırşehir’in tanıtımında önemli rol üstleneceği gibi, önemli bir kültürel mirasta yaşatılmış olacak. 


Cumhuriyet tarihinin ilk Külliyesi 


Ahilik gibi Kırşehir ve Türkiye için önemli bir değeri bir projeyle anlatmak büyük bir sosyal sorumluluk projesidir diye konuşan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci; “Yüzyıllardır Ahilik kültürünün merkezi olan Kırşehir’de Ahilik kültürünün gelecek nesillere aktarmak, Ahilik felsefesini yaşatmak için başlatılan projemiz; Belediyemiz ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştiriliyor. Buradan Gümrük ve Ticaret Bakanımıza, TOBB,TESK, TESKOMB 'un değerli Genel başkanlarına ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu projemiz bitirildiğinde Cumhuriyet tarihinin ilk Külliyesi olacak. Külliyenin içinde müzeler, arastalar, tören alanları olacak" ifadelerini kullandı.


Geleneğe göre işletilecek


Şu an faal olan meslek gruplarının bu külliyenin içerisinde yer alacağını belirten Başkan Bahçeci, "Burası Ahi çarşısı olacak ve bu çarşı Ahilik kurallarına göre işletilecek. Çarşı Ahilik ritüellerine göre açılacak ve kapanacak. Böylelikle oraya gelen misafirlerimiz Ahilik geleneğinde esnaf teşkilatı nasıl işlermiş görecekler" dedi.


Kırşehir’imize yaraşır olacak 


Bahçeci, 4 etaptan oluşan projenin 2. etabına başlandığını belirterek, "Proje 55.000m2’lik alan içersindeki inşaat alanı 36000 m2’dir. Külliye bünyesinde; Ahilik araştırma kütüphanesi, arasta/bedesten, ahilik müzesi, usta ve esnaf odaları, dükkanlar, şadırvan, sahne ve tören alanı, konaklama tesisleri ve yeme –içme mekanlarıyla Kırşehir’imize yakışır, tamamen doğal ahşap ve kesme taşlarla oluşturularak camii ve türbe yapısına da uygun ve yaraşır bir mimaride yapılacak” diye konuştu. 


Akşam


Geri Dön