Kırşehir'e yeni sanayi sitesi mi kuruluyor?
Kırşehir'de 1990 yılında açılan ve 555 dönüm alanda 710 dükkanın bulunduğu Kılıçözü Sanayi Sitesi esnafın yeni bir sanayi sitesi kurulması yönündeki talepleri görüşüldü.
1974 yılında kurulan Kılıçözü Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin şu anda aktif olarak görev yapmaması nedeniyle yaşanılan sıkıntılardan dolayı imalat yapan sanayi esnafının yeni bir sanayi sitesi kurulması yönündeki talebi olumlu olarak nitelendirilmezken, toplantıya Kılıçözü Sanayi Sitesi esnafının tamamen katılmaması da istenilen sonuca ulaştırmadı.
2 Eylül Cuma günü Kültür Müdürlüğü salonunda yapılan ve Vali Necati Şentürk, Milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk başta olmak üzere oda başkanları ile sanayici esnafın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, yapılan ön görüşmelerle talepler dinlenirken, esnafa sunulan seçeneklerle Kırşehir için en iyisi belirlenmeye çalışıldı.
Kırşehir Milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya ile Madeni İşler Odası ve Marangozlar Odası Başkanlığı’nın girişimi ile Kırşehir sanayi esnafının dükkan ihtiyaçları için bir araya gelindi.
Toplantıda ilk olarak söz alan Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, “Bugün birlik ve beraber olduğumuzun göstergesi olarak bir aradayız. Sanayiye ihtiyaç olduğu için esnafımızın müracaatları oldu. Biz de bunu vekillerimizle paylaştık.
Uygun şekilde dükkan sahibi olmayıp da kiracı olanların biz TOKİ aracılığıyla yapılacak 175 tane dükkan ve işyerine ilişkin müracaatlarını aldık. Dükkandan hariç bir sürü sorunlarımız var. Bu sorunlarımızı da bir bir başta Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımızla birlik içinde yapmaya çalışıyoruz. Kırşehir denildiğinde elimizi değil, kafamızı taşın altına sokmaya çalışıyoruz. Bizim birlik ve beraberliğe ihtiyacımız ve bu pozisyonu da Kırşehirliler olarak yakaladık. Burada birçok sorunu görüşeceğiz ve sanayi açısından önemli olan Organize Sanayi Bölgemizin de Kayseri afatlı ile birleştirmemiz gerekiyor. Yol üzerinde imalatçı fabrikalarımızın ürünlerini satacağı, taşçımızın taşını, çekirdekçimizin çekirdeğini, marangozumuzun ürünlerini hem tanıtıp, hem satacağı küçük küçük dükkanlar yapıp mallarımızı teşhir etmemiz lazım. Bunu özellikle istiyoruz” şeklinde konuştu.
Vali Necati Şentürk de, “Bir memleketin olmazsa olmazı sanayi. Sanayileşmeden mümkün değil bir şehri, bir ülkeyi kalkındıramazsınız. Tarımda iddialıyız, ama sanayimizin de ona paralel olarak gelişmesi gerekiyor. Sanayinin gelişmesinde küçük okul niteliğinde özellikle sanayinin ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştiren, çırak‐kalfa‐usta elemanlarını yetiştiren kuruluşlar sınırlı sorumlu küçük sanayi sitelerinde olmalıdır. İşin doğrusu budur. Burası yıllarca Anadolu’da okul oldu, mektep oldu
Buralardan ustalar yetişti, işadamları yetişti, küçük işletmelerden büyük işletmelere geçildi. Fabrikalar kuruldu. Ama şimdi öyle bir hale geldik ki çok esef verici bir hal, artık esnafımız ağır işte çalışacak eleman bulamıyor. Bir yandan işsizlikten bahsediyoruz, bir yandan yeni yetişecek çırak‐kalfa durumuna gelecek insan bulunmuyor, talebi bulunmuyor. Oysa Ahilikteki eğitimin en önemli kısmı işbaşı eğitimdir. Bir talep doğrultusunda, Sayın Vekillerimize, Belediye Başkanımıza, bize intikal eden bir talep var. Bu talep de yeni bir sanayi sitesinin yapılması mevzu” dedi.
Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk’ün 350 kişinin talepte bulunduğunu belirten Vali Necati Şentürk, konuşmasının devamında esnafın taleplerine ilişkin yapılması gereken hukuki süreçle ilgili bilgiler verdi.
Bu tür taleplerin yerine getirilmesinde altyapının yüzde 100’ünün, üst yapının da yüzde 70’inin kredilendirildiğini belirterek, ihale süreci sonrasında yüzde 30 hakedişin ortaklarca, yüzde 70’in de devlet tarafından yatırılmasının ardından 2 yıl sonra kredinin geri ödemesinin başladığını anlatan Vali Şentürk, “Biz yeni bir kooperatif kurmazsak mevcut kooperatifimizi geliştirmeyi amaçlarsak kooperatifin talepleri istikametinde hukuki süreç yerine getirilir. Fiili duruma göre ise mevcut Kılıçözü Kooperatifimiz 1974 yılında kurulmuş, 2976 yılında faaliyete geçmiş, yani inşaatlar başlamış ve 1990 yılında da açılıyor. 14 yıl devam ediyor o günün teknik şartları nedeniyle. 555 dönüm arsa üzerinde kuruluyor ve 555 dönüme 710 tane dükkan sığıyor. Bunlar 300, 160, 100 ile 50‐60 metrekare olan dükkanlar var. Bugün 710 dükkanın durumu ne, sadece 512 tanesi dolu ve fiilen çalışıyor. Bu 510 dükkanın arkasında 300 metrekare yeri varsa genişletiyor, çıkmalar oluyor. 148 tane dükkan şu anda boş, 50 tane dükkan da depo olarak kullanılıyor. Burada şunu düşünmeliyiz, acaba bu mevcut dükkanları mı kullanmak lazım, ek mi yapmak lazım, yoksa sıfırdan daha başka bir mekanda, örneğin üniversitenin arkasında yeni bir Sınırlı Sorumlu Küçük Sanayi Sitesi mi yapmak lazım, bunun kararını vermeliyiz. Bunun kararını vermek için talebin ciddiyeti önemli. 350 kişi gerçekten bu işe isteklilerse, bir fırsat da bizim dükkanımız olsun demeyip gerçekten ihtiyaç sahibiyse ve para verecekse bu işe yeni bir alan açmamız gerekiyor. 350 tane dükkan için en az 250 dönüm bir araziye ihtiyacımız var. Eğer mevcut kooperatifle devam edeceksek ve genişleteceksek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yeri var, onun yukarısında bir Hazine yeri var. Yeni bir oluşum istiyorsak bu takdirde yeni bir yer seçmek zorundayız. 250 dönüm yeri de çok yakın yerde değil, üniversitenin arka kısımlarında temin edebiliriz diye düşünüyorum. Bu kooperatife girenlerin ciddi para yatırması lazım ki çizdim oynamıyorum demesin, yani işi blöfe getirmesin, bir parası olacak orada. Para yattıktan sonra anlaşılacak ki ciddi bir meseledir. Bundan sonra ne yapacağız bunun kararını vereceğiz” ifadesini kullandı.
“BİR İŞE BAŞLARKEN SAĞLIKLI BAŞLAYALIM”
Esnafların taleplerini dinleyerek, yapılabileceklere ilişkin görüşlerini açıklayan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, esnafın talebinin yerine getirilebilirliğinin gerçekten gerekli olduğuna dair bir görüş bildirilmemesini eleştirirken, sağlıklı bir çalışma yapılmasına dikkat çekti.
“Öncelikle bu işi eğer yapacaksak bu kararı siz vereceksiniz. Biz sadece size altyapı konusunda, arazi bulunması noktasında destek olacağız” diyerek konuşmasına başlayan ve sanayi esnafının talebine ilişkin arazi konusunda bilgiler veren Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de, “Öncelikle bu işin yapılıp yapılmaması gerektiğini sizin kendi içinizde tartışıp karar vermeniz lazım. Bende sanayi de büyüdüm ve sanayimiz çok büyüyen bir sanayi değil. Zaten büyüyen Organize Sanayi’ye gidiyor. Genel itibarıylabaktığımızda hep şu savunma var, depo fazla ve onun için de dükkan bulamıyoruz. Sayın Valimiz de durumu özetledi ve şu anda 148 tane orada boş dükkan var kiralanabilir ve satın alınabilir. Bir iş yapacaksak sağlıklı yürüsün diye konuşuyoruz. Sonuçta bunu bedava bize kimse vermeyecek, parasını siz vereceksiniz. Kimse size getirip de dükkan vermeyecek. Bizim derdimiz de şu, zaten bir araya gelip iş yapma sorunu olan insanlarız toplum olarak. Sayın Valimiz kooperatiften bahsetti, ama ortada kooperatif var mı? Kooperatif falan yok. Biz kooperatifle ilgili sanayide muhatap bulamıyoruz. Yönetim falan yok. Kağıt üstünde var. Esnaf çıkma yapıyor, herkes kendi kafasına göre yapıyor. Ondan sonra herkes bize gelip şikayet ediyor. Ama yasal olarak bizim yaptırımımız yok, kooperatifin sorumluluğunda.
Kooperatifin oraya proje vermesi lazım, ekstra çıkanların getirip ücret yatırması lazım. Yollarını kendisi yapması lazım. Yani bütün işlemlerini temizliği dahil kooperatifin yasaya baktığınızda kendisi yapması lazım. Sanayi hepimizin sanayisi, ama kusura bakmayın. Tabela yaptırmak da zorlanıyor doğrusu. Bir işe başlarken sağlıklı başlayalım. Gerçekten ihtiyaç varsa hep birlikte gerekeni hep birlikte yapalım. Ama gereksiz bir adım da atmayalım. Sanayinin etrafının imar planlarını çıkarttırdım. Burada eğer mevcudu büyütelim dersek büyüyebileceğimiz bir tek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin altı, kerestecilerin alt kısmı var. Yan taraf orman, yetişmiş ağaçlar var ve izin verilmez sanıyorum ki orada çok büyük değil, 90 dönüm civarında. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kadastrodan sonra imar görmüş halini söylüyorum, kadastroda 100 bin metrekare gözüküyor. Burada 43 bin, bir de 13 bin yeşil alan var, 10 bin yan taraf yeşil alan yine. Bunun hepsini birleştirdiğimizde 66 bin metrekare temiz imarlı bir yer çıkıyor. 10 binin içerisinde vatandaş da var. Hisseler var ve bunların kamulaştırılması lazım. Ama bu işe başlanırsa kamulaştırılabilir. Daha büyük yer dersek bu sefer işin içine kamulaştırma girecek. Aşağıya doğru, Bahçelievler kısmına doğru büyütelim dersek yine kamulaştırma girecek.
Kamulaştırma mümkün mü, mümkün, ama bu projenin maliyetini artıracak. Kamulaştırma ne kadar fazla olursa o kadar çok dükkanların maliyeti yükselecek. Ayrı bir yere de yapabiliriz, Sayın Valimizin dediği ve Milletvekillerimizin görüşlerine göre. Eğer gerçekten yeni bir sanayi sitesine ihtiyacımız varsa bana göre küçük bir imalat sanayisi gibi bir oluşum olması lazım. Oraya elektrikçide gitsin, boyacı da gitsin, tamirci de gitsin dersek o zaman mevcut sanayiyi katlederiz. Mevcudu da düşünmek zorundayız. Mevcudu da koruyarak büyüyeceksek mantıklı bir şekilde iyi analiz yaparak, doğru şeyler yaparak gerçekten şehre katkı sağlayacak şekilde yeni bir alan oluşturabiliriz. Bana göre burada Organize Sanayi Bölgesi’ne gidemeyen ölçekteki, ama küçük imalat yapacak esnafların sıkıntısı var.
Yeni bir sanayi sitesi kurulursa dükkan alırım diyen kaç esnaf var, 70 diyelim. Talebi siz oluşturacaksınız. İhtiyaç olup olmadığına da siz karar vereceksiniz. Bize düşen sadece mevcudun altında devam mı edelim, yoksa ayrı bir sanayi mi oluşturalım, yeni bir sanayi kooperatifi kurup. Kendi işimizi yapmadan beklentiler içerisinde olunursa bir adım atılamaz. Kooperatifi aktif hale getirilmesi gerekiyor. Bunu yapmadan hiçbir şeyin konuşulmasının manası yok. Kooperatifi fesih edelim yeni bir kooperatif kuralım diye de bir şey yok. Kimsenin buna yetkisi yok” şeklinde önemli açıklamalarda bulundu.
Toplantının sadece ihtiyacı olan esnafla değil, bütün sanayi esnafıyla birlikte yapılması gerektiğini belirten AK Parti İl Başkanı Mustafa Kendirli, sanayi esnafına, “Biz burada ihtiyacı olan esnaf için yeni sanayi sitesi mi yapalım, yoksa mevcut sanayide imalat yapan mobilyacıları, demircileri, PVC’cileri, alüminyumcuları daha büyük bir sanayiye taşıyarak sanayinin içindeki bizim mevcut sanayimizi sadece tamircilerin, kaportacıların, elektrikçilerin olduğu bir sanayi olarak mı bırakalım” sorusunu esnafa yönelterek daha sağlıklı bir netice alınması çini tüm imalatçı sanayi esnafının katılımının gerekliliğine dikkat çekti.
Sanayi esnaflarını ilgilendiren bir konuda bir araya gelinerek, yapılan ön görüşmeden dolayı teşekkür eden Madeni İşler Odası Başkanı Mustafa Elvan, “Sanayi içinde yapmak istediğimiz dükkanlar için Milletvekilimiz Salih Bey ile görüşüyoruz. Şu anda sanayimizdeki arsalar mevcut olan esnaflarımıza bizim tespit ettiğimiz arsalar tespit edilirse eğer sanayi kooperatifi faaliyete geçirilir ya da yeniden bir kooperatif kurarsak bu arsalar bizim bahsettiğimiz 350 değil de, 175 esnafa dükkan yetecek arsalar var” şeklinde konuştu.
Şehrin atanmış ve seçilmişlerinin desteğiyle kooperatife bir kongre yapılmasını istediklerini ve yönetiminde görev alacak gönüllü esnafların da olduğunu belirten Mustafa Elvan, “Bu kooperatifi faaliyete geçirmek istiyoruz. Bunu yaptığımız zaman bizim istediğimiz ek dükkan ve bloklar yapılmasını yapabiliriz” dedi.
Kılıçözü Sanayi Sitesi’nde aktif olmayan kooperatif nedeniyle bugüne kadar esnafın işlerine çözüm bulunamadığı Kırşehir Kılıçözü Sanayi Sitesi’nin mevcut haliyle bile Kırşehir ekonomisine ne kadar katkısı olduğunun tartışıldığı bir zamanda böyle bir talebin olması da eleştirilere neden olurken, mevcut haliyle ne yapıldı, ne yapılıyor ki, yeni bir alanda kurulum isteyerek, yersiz bir talepte bulunulduğu konusunda Kırşehir kamuoyunda ortak bir görüş hakim.
Deyim yerindeyse atıl vaziyette faaliyette bulunan ve esnafın hizmet verdiği Kılıçözü Sanayi Sitesi’nde yeterli olabilecek alan mevcut iken, rant elde etmek düşüncesiyle mi böyle bir talebin dile getirildiği Kırşehir kamuoyunda merak edilirken, Başkan Bahçeci’nin belirttiği gibi sağlıklı bir çalışma ile “biz istiyoruz, olacak” düşüncesiyle değil, gerekenin ne ise yapılması da isteniyor.
Kırşehir Çiğdem