Kişi başına düşen yeşil alan miktarı millet bahçeleriyle artacak!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 23 milyar 800 milyon liralık 2019 Yılı Bütçesini Meclise sunan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, 2019 bütçesinde ulaşımdan sonra en büyük yatırım kaleminin çevre olduğunu söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayı toplantılarının 7. birleşiminde İBB'nin 2019 Yılı Bütçesi, Performans Programı ile Yatırım ve Hizmet Programı konuşuldu. Bütçeyi Meclis üyelerine sunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ağırlıklı olarak yatırıma yönelik bir bütçe hazırladıklarını açıkladı.
ÇEVREYE 7 MİLYAR 360 MİLYON LİRA YATIRIM
2019 bütçesinde ulaşımdan sonra en büyük yatırım kaleminin çevre olduğunu söyleyen İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İBB olarak çevreye 2 milyar 879 milyon TL ayırdıklarını, şirketler ve bağlı kuruluşlarla bu rakamın 7 milyar 360 milyon liraya ulaşarak yaklaşık 3 katına çıktığını belirtti.
Konsolide bütçenin yüzde 45’inin çevre yatırımlarına ayrıldığını söyleyen Başkan Uysal, “Hafta sonu Millet bahçelerimizden 5’ini, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle hizmete aldık. İstanbul’a 1,5 milyon m2 yeşil alan daha kazandırdık. Havası, suyu ve toprağıyla daha güzel ve daha yeşil bir İstanbul için çalışmaya devam ediyoruz. Kişi başına düşen yeşil alan miktarımız 12 metrekareyi geçti. Hedefimiz yeni millet bahçeleri ve diğer çalışmalarla kişi başına düşen yeşil alan miktarını 20 m2’ye yükseltmek. İstanbul için en büyük çevre projemiz, Atatürk Havalimanı’nı Millet Bahçesi’ne dönüştürmektir. Şişli Feriköy ve Aksaray İSKİ binalarının yerini Şehir Parkı yapıyoruz. Bu yerlere bina yapmadık. Yeşil alan olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı tercih ettik. Beykoz, Arnavutköy, Pendik ve Tuzla parklarının da yapımı sürüyor. Önümüzdeki 50 yılın su ihtiyacını karşılayan yatırımları hizmete aldık. İstanbul’un su problemini 2071 yılına kadar çözmüş durumdayız. Suları arıtmada da çok büyük mesafe aldık. Atık suların yüzde 99’unu arıtıyoruz. Bunun yüzde 45’i de ileri biyolojik arıtma. Önümüzdeki 5 yılda atık suların tamamını biyolojik yöntemle arıtmayı hedefliyoruz. Bugün İstanbul olarak Avrupa’nın en iyi “atık yönetimi”ne sahibiz. Günde 20 bin ton çöp üreten bir şehirde yaşıyoruz. Bu çöpleri topluyoruz, ayrıştırıyoruz ve geri kazanıyoruz. Çöpten elektrik üretiyoruz ve yeni tesisler kuruyoruz. Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri’miz büyük ilgi gördü. Okullardan ve kamu kurumlarından konteyner konulması için çok yoğun talep var” diye konuştu.