02 / 05 / 2024

Kıyı planları çalışması kapsamında gelişigüzel iskele kurulamayacak!

Kıyı planları çalışması kapsamında gelişigüzel iskele kurulamayacak!

Bakanlık, kıyı planları çalışması kapsamında, kıyılara gelişigüzel kurulan iskeleler de mercek altına alındı. Artık her isteyen beach clup, otel ya da yazlık site, gelişigüzel ve istediği gibi iskele kuramayacak...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahillerdeki kaçak yapıların ardından denizi işgal eden iskelelere de el attı. Kıyılara iskele kriterleri getirecek olan bakanlık, mevcutları tıraşlarken, yenilerinin kurulmasına izin vermeyecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kaçak yapıların ardından denizi işgal eden iskelelere gözünü dikti. Başta Bodrum olmak üzere Antalya'dan gelen iskele izin taleplerinin tümü askıya alındı. Kıyılara iskele kriterleri getirecek olan bakanlık, mevcut iskeleleri tıraşlayacak, yenilerine ise izin vermeyecek. Sezona hazırlık için bakanlığa çok sayıda talep gelirken, bunların hiçbiri kabul edilmiyor. Yapılacak çalışmayla bakanlık, popüler olması nedeniyle kıyıları kaplayan ve daha çok güneşlenmek için kullanılan geniş iskele yapılarını önleyecek. Kıyılara özel önem veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başta Bodrum ve Antalya olmak üzere gözde tatil beldelerinden başlayarak ülkenin bütüncül kıyı planlarını yapmaya başladı. Çalışmalar Muğla'nın genelinin ardından, İstanbul, İzmir, Çanakkale ve Karadeniz'de uygulamaya alınacak. 


TALEPLER REDDEDİLİYOR 

Bakanlık, özellikle Bodrum'da izinsiz iskele sorunu olduğunu tespit ederken, önümüzdeki yaz sezonu için gelen bütün iskele plan tekliflerini kabul etmeme kararı aldı. Bodrum'un bütünleşik kıyı plan çalışması tamamlanana kadar hiçbir noktaya yeni iskele kurulamayacak. İskele kurulması bundan böyle belirli kriterlere bağlayacak. Artık denizin derinliği, yapısı, halkın ihtiyaçları ve diğer iskelelere yakınlık gibi kriterler olacak. Bakanlık, sahil ve kıyının vatandaşlar tarafından rahat kullanılmasını önleyen tüm iskeleleri kaldıracak. Aşırı büyük iskeleler tıraşlanacak. 


GELİŞİGÜZEL KURMAK YASAK

Bakanlık, kıyı planları çalışması kapsamında, kıyılara gelişigüzel kurulan iskeleler de mercek altına alındı. Artık her isteyen beach clup, otel ya da yazlık site, gelişigüzel ve istediği gibi iskele kuramayacak. Nerede iskele olacağı kıyı planına göre merkezden belirlenecek.


RUH SATI OLANA DA TRAŞ

Bütüncül kıyı planları hazırlayan bakanlık, bu plana uymayan mevcut iskeleleri yıkacak. Yeni talepleri geri çeviren bakanlık, mevcut iskeleleri de incelemeye başladı. Daha önceden ruhsat almış ve izni bulunan iskeleler dahi kıyı planına uymuyorsa tıraşlanacak. Ruhsatsız iskeleler ise tamamen yıkılacak.



Seda Tabak/ Sabah Gazetesi 


Geri Dön