29 / 04 / 2024

Kızılbük GYO hisselerinde manipülasyon için sözleşme imzalanmış: İşte borsa tarihine geçen büyük oyun!

Kızılbük GYO hisselerinde manipülasyon için sözleşme imzalanmış: İşte borsa tarihine geçen büyük oyun!

Borsa İstanbul’da küçük yatırımcının birikimlerini “fiyat oyunlarıyla” eriten manipülatörlerin aralarında imzaladığı yazılı sözleşme imzalandı. Mehmet Ali Ilıcak ile Bilal Turgut'un Kızılbük GYO hisseleri için yaptığı spekülasyon anlaşması ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...



Borsa İstanbul’da uzun zamandır fiyatı ve halka arz oranı düşük hisselerde yoğunlukla yapılan manipülatif işlemler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) manipülatörlere getirdiği işlem yasakları ve para cezalarını duyurduğu Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) bildirimleri üzerinden ortaya çıkıyordu. 

Borsa tarihinde ilk defa manipülasyonun sözleşmeyle yapıldığına rastlandı. 

Sinpaş AŞ’nin halka açık şirketlerinin birçoğunda yapılan manipülatif işlemlerden belgesi yapılan Kızılbük Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı AŞ olurken, manipülasyonu yapanlar ise Mehmet Ali Ilıcak ile Bilal Tuğrul oldu.

Kızılbük GYO hisselerinde manipülasyon için sözleşme imzalanmış: İşte borsa tarihine geçen büyük oyun!

HALKA ARZDA PATRON DESTEKLİ YAN HESAPLAR ALIM YAPIYOR

Cumhuriyet Gazetesi'nden Miyase İlknur'un aktardığına göre; Kızıbük GYO’nun halka arzı 12 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Mehmet Ali Ilıcak ve Bilal Tuğrul, halka arzdan üç ay önce 11 Mayıs 2021 tarihinde manipülasyonun sözleşmesini yapıyorlar. 

Aktarılan detaylara göre, bu teminat sözleşmesi kapsamında, hissede yapılacak manipülasyondan elde edilecek kârın yüzde 60’ını Mehmet Ali Ilıcak, yüzde 40’ını da Bilal Tuğrul alacağı belirtiliyor. 

Hissenin patron payından alımı için gereken 150 milyon lira Mehmet Ali Ilıcak tarafından ödenecek, buna karşılık 37 milyon 500 bin lira yediemin olarak seçilen Oğun Doğan’a Bilal Tuğrul tarafından teminat şeklinde verilecek. 

Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (KZBGY) halka arzında yatırımcılardan fazla ilgi gösterilmiyor. Yatırımcının ilgisi çekilemeyince, patron destekli yan hesaplar alım gerçekleştiriyor. 

Kızılbük GYO hisselerinde manipülasyon için sözleşme imzalanmış: İşte borsa tarihine geçen büyük oyun!

HİSSE FİYATLARI BİR DÜŞÜYOR, BİR ÇIKIYOR

Maniplatörlerin kendi arasında gerçekleştirdiği sözleşmede yazıldığı gibi Sinpaş Yapı Endüstrisi AŞ, şirketin yüzde 20’sini 750 milyon liraya 12 Ağustos-13 Ekim tarihleri arasında manipülatörlere satıyor. Bu ilk satış halka arzın ilk gününe denk geliyor. 

Söz konusu tarihte 16 liradan işlem gören hisse daha sonra manipülatif olarak 11 ayda 96 TL'ye ulaşıyor. 28 Temmuz tarihinde 96 lira olan hissenin fiyatı sadece yirmi gün sonra 27 TL'ye geriliyor. İki-üç ay sonra da yeniden arz fiyatı olan 15 liralara düşüyor. 

Bu arada bu kâğıda yatırım yapan küçük yatırımcılar mağdur olurken, esas arz patron destekli gerçekleştirilmiş oluyor. 

2022 yılında SPK manipülasyonu yapanların çoğu tespit edilmiş ve sözleşmenin taraflarından Bilal Tuğrul ve akrabalarına işlem yasağı konulmuş. 

Aktarılan detaylara göre, işlem yasağı getirilen 24 kişilik listede, manipülasyon sözleşmesinde Bilal Tuğrul’un ortağı şeklinde görünen Mehmet Ali Ilıcak ile yine aynı sözleşmede yediemin olarak sözleşmeye imza atan Ogün Doğan’ın ismi bulunmuyor. Bilal Tuğrul ve akrabaları hakkında altı ay sonra işlem yasakları sona eriyor ve 500 bin lira ceza ödüyorlar. 

Kızılbük GYO hisselerinde manipülasyon için sözleşme imzalanmış: İşte borsa tarihine geçen büyük oyun!

KAR DAĞILIMI KAYDA GEÇİLMİŞ

Altında Mehmet Ali Ilıcak, Bilal Tuğrul ve Ogün Doğan’ın imzası olan manipülasyonun sözleşmesinde üzerinde anlaşılan alınacak hisse payı ve kâr dağılımı şu şekilde açıklanmış: 

1- 720 milyon liralık Sinpaş Grubu patronlarına ait Kızılbük hisse satışı 15.80 lira fiyatın üzerinde hisse satışından ortaya çıkan kâr yüzde 60-yüzde 40 iş bu sözleşmeye taraf olan şahıslar arasında paylaşıma konu olacaktır.

2- Dağılım yüzde 60 Mehmet Ali Ilıcak, yüzde 40 da Bilal Tuğrul tarafına ait olacaktır. Hisse satıldıktan iki gün sonra Mehmet Ali Ilıcak’a nakit şekilde elden teslim edilecektir. Mehmet Ali Ilıcak sözleşmede anlaşılan oran üzerinden pay edilecektir.

3- 150 milyon liraya kadar hisseyi yüzde 25 iskontoyla borsada işlem görme tarihinden sonraki bir hafta içerisinde M. Ali Ilıcak satın alacaktır. Buna karşılık Bilal Tuğrul tarafından 37 milyon 500 bin liralık teminat verilecek olup bu teminat senede bağlanacaktır. Bu teminat senedi sözleşme tarihinde düzenlenecek olup yediemin olarak Ogün Doğan’a teslim edeceklerdir. 37 milyon 500 bin liralık ödeme Mehmet Ali Ilıcak’a yapıldığında Bilal Tuğrul, teminat senedini de alacaktır.

4- Sözleşmede yazılı 1. maddedeki 150 milyon liralık hisse patron payından alınacaktır.

5- Anlaşma doğrultusunda hisse senedi fiyatı 15 bin 780 liranın altına düşmeyecek şekilde belirlenmiştir. 

Kızılbük GYO ve Akyapı ortaklığında ikinci şirket! 

Kızılbük GYO'dan 500 bin TL'lik yeni şirket! Akyapı da ortak oldu!

Kızılbük GYO Balıkesir devremülk projesi için düğmeye bastı! Yeni şirket kuruluyor! 


Geri Dön