04 / 05 / 2024

Kızılırmak yangını kuşları telef etti!

Kızılırmak yangını kuşları telef etti!

Samsun’da 342 kuş türünün bulunduğu Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 10 hektarlık alan yandı. Yangın nedeniyle bölgede kuş yavruları ve toprak altı sürüngenleri telef oldu...




Samsun’da 342 kuş türünün bulunduğu Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 10 hektarlık alan yandı. Yangın nedeniyle bölgede kuş yavruları ve toprak altı sürüngenleri telef oldu.


Samsun’un 19 Mayıs ve Bafra ilçelerini kapsayan irili ufaklı gölleri, subasar ormanlarıyla 342 kuş türüne ve çok sayıda yaban hayatına ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde dün akşam belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Sazlık alanda başlayan yangın kısa sürede rüzgarında etkisiyle büyüdü.


Bölgeye 19 Mayıs ve Bafra ilçe belediyelerinden itfaiye araçları sevk edildi. Milli Parklar Samsun Şube Müdürlüğü’nden de ekipler bölgeye giderek yangına müdahale etmeye başladı. Belli noktalarda başlayan yangına, suların çekilmesiyle oluşan bataklıklar nedeniyle müdahale etmekte güçlük çekildi. 5-6 noktada sazlıklarda çıkan yangın dün sabah saat 06.00 sıralarında kontrol altına alındı.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, kuş üreme mevsiminin bittiğini ancak yavruların daha yuvadan ayrılmadıklarını söyleyerek, “Uçamayan yavru kuşlar vardı. Onların zarar gördüğünü düşünüyoruz. Telef olmuşlardır. Ancak belli bir sayı vermek şuan için çok zor” dedi.


Milli Parklar Samsun Şube Müdürü Murat Demir yangının kontrol altına alındığını belirterek, “Sazlık alanda başlayan ve 5-6 noktaya yayılan yangına müdahale edildi. Bataklık bir arazi olması nedeniyle müdahale edilmekte güçlük çekildi. Yaklaşık 10 hektarlık bir alan zarar gördü” diye konuştu.


Milliyet Gazetesi


Geri Dön