22 / 05 / 2024

KKDF nedir?

KKDF nedir?

Bu kredinin ana parası ve faizi üzerinden hesaplanan ve bankaların müşteriden bir kereliğine tahsil ettiği bir fon olan KKDF nedir? KKDF konut kredisinde var mı?



KKDF nedir?

KKDF'nın açılımı Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'dur. KKDF yani Kaynak kullanımı destekleme fonu; Bu kredinin ana parası ve faizi üzerinden hesaplanan ve bankaların müşteriden bir kereliğine tahsil ettiği bir fon olarak tanımlanıyor.


BSMV ise Banka Sigorta Muameleleri Vergisidir. Kredilendirme işlemlerinden doğan ve banka tarafından krediyi kullanan kişiden bir kereliğine tahsil edilen bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.


KKDF konut kredisinde var mı?

Söz konusu ile ilgili mevzuat esaslarına göre bu vergiler sadece konut kredilerinde sıfır oranlıdır. Yani konut kredisinde bu tür vergiler alınmıyor. 


Buna karşın bireysel kredilerde bu vergiler alınıyor. Konut İpotekli Krediler de bireysel krediler kapsamına girdiği için KKDF ve BSMV vergileri kredi ödemelerine dahil ediliyor. 


Vergi istisnaları:

Eski uygulamada  

Sadece konut kredilerinde KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) muafiyeti var;

BSMV ( Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) alınıyor;

Kredi sözleşmeleri damga vergisinden muaf;

Tapu harçları alınmıyor.


Yeni uygulamada

KKDF muafiyeti var;

BSMV’den istisna sözkonusu( yani BSMV alınmıyor). Örneğin %1.6 faizle 100000 YTL konut kredisi kullanan bir kişi aylık ortalama 50-80 YTL BSMV öderken yeni yasayla bu rakamı ödemeyecek;

Kredi sözleşmeleri damga vergisinden muaf;

Tapu harçları alınmıyor.



Konut finansmanı sistemi hakkında kanun!


Geri Dön