23 / 07 / 2024

Konut kredilerine KKDF freni gelebilir!

Konut kredilerine KKDF freni gelebilir!

BDDK konutta en fazla yüzde 75 kredi kullanma şartı getirmişti. Ancak bu durum, yan yollara sapılmasının da etkisiyle kredi kullanım hızını kesmedi. Bu nedenle kredilere yüzde 15-20 KKDF getirilebilir....




 çılgın tüketiciye hız limiti


Ekonomide cari açığa karşı yeni önlem paketleri üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Cari açığa önlem almak için 6 aylık verileri bekleyen ekonomi yönetimi, Sanayi Bakanı Nihat Ergün 'ün açıkladığı otomotivin yanı sıra tüketici kredilerine de ilave vergi üzerinde çalışıyor.
 
Ekonomi yönetimi, alınan önlemlere rağmen tırmanışını sürdüren cari açığı frenlemek için bir dizi alternatif önlem üzerinde çalışıyor. Önlemlerin uygulamaya girip girmeyeceği yılın ilk 6 aylık döneminde elde edilen ekonomik verilere göre netleşecek. 6 aylık bütçedeki ÖTV ve KDV gibi bazı vergi kalemleri, bankaların tüketici kredileri, ihracat ve ithalat ile Merkez Bankası verilerindeki durum, alınacak önlemlerin boyutunu da ortaya koyacak.

Otomotivle sınırlı kalmaz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, cari açığı düşürmek için otomotivde ek verginin gündeme gelebileceğini söylemişti. Ergün 'ün dikkat çektiği sorun hem bütçedeki ÖTV kalemlerinde hem otomotiv ithalatı verilerinde açıkça görünüyor. Otomotivde ÖTV artışının da içinde yer aldığı, cari açığı düşürmeye yönelik bir dizi önlemler ekonomi yönetiminin gündeminde bulunuyor. Bankacılar ve ekonomistlere göre, cari açığı düşürmek için alınabilecek önlemler şöyle:

Tüketici kredisine tavan

Tüketiciler halen aylık maaşın 20-24 katı kredi kullanabiliyor. Önlemlerle kredinin üst limiti maaşa endekslenebilecek. Örneğin bireyler, maaşının bir yıllığı kadar kredi kullanabilecek. Aylık geliri 1000 lira olan tüketici en fazla 12 bin lira kredi alabilecek. BDDK bu oran da oynayabilir.  
 
Konut kredilerine KKDF

BDDK konutta en fazla yüzde 75 kredi kullanma şartı getirmişti. Ancak bu durum, yan yollara sapılmasının da etkisiyle kredi kullanım hızını kesmedi. Bu nedenle kredilere yüzde 15-20 KKDF getirilebilir. Bu durumda maliyet artacağı için kredi kullanımı azalabilecek.


Uzun vadeli krediye son

Tüketici kredilerine vade sınırlaması da gelebilecek. Tüketiciler halen 7-8 yıl vadeye kadar bankalardan kredi kullanabiliyor. Aylık geri ödeme tutarı bu sayede çok küçük kaldığı için kredi kullanımı cazip oluyor. Yeni önlemlerle vade 3 yıl yani 36 ayla sınırlanabilir.

Otomotive ilave ÖTV

Maliye 'nin yeni taşıtlardan elde ettiği ÖTV geliri, bu yılın 4 ayında yüzde 81,3 artarak 2,4 milyar liraya yükseldi. Otomobil ithalatındaki artış da işin ciddiyetini işaret ediyor. Bakan Ergün, bu iki veri üzerine otomotive yönelik ilave ÖTV artışı olabileceğini bildirdi. Bu geçici süreli ve haziran sonrası olabilir.
 
Oto kredisine vade limiti

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının yanı sıra otomtivdeki tüketim çılgınlığını frenlemek için taşıt kredilerine vade sınırı da getirilebilir. Bu kredilerde şu an sınırsız vadeyle kredi kullanılabiliyor. Yeni düzenlemeyle kredinin vadesi 5 yıl yani 60 ayla sınırlanabilir.
Bugün/Erdoğan SÜZER


Geri Dön