KKTC'ye elektrik 2017'de verilecek!
Türkiye’nin geçtiğimiz yıl Ekim ayında hayata geçirdiği ‘KKTC Su Temin Projesi’nin yankıları sürerken, KKTC’ye deniz altından kablo ile Türkiye’den elektrik götürülmesi projesi dikkatleri yeniden adaya çevirdi.
Türkiye’nin geçtiğimiz yıl Ekim ayında hayata geçirdiği ‘KKTC Su Temin Projesi’nin yankıları sürerken, KKTC’ye deniz altından kablo ile Türkiye’den elektrik götürülmesi projesi dikkatleri yeniden adaya çevirdi. Uzmanlara göre son 1 yılda Kıbrıs'ta atılan adımlar, 1974'teki Barış Çıkarması kadar hayati öneme sahip.
İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nde önceki gün imzalanan anlaşmayı değerlendiren Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk hükümetinin Kıbrıs ile ilgili attığı adımların son derece stratejik ve hayati öneme sahip olduğuna dikkati çekti. KKTC Su Temin Projesi ve deniz altından kabloyla adaya elektrik götürülmesinin Doğu Akdeniz'de bulunan ciddi rezervler bulunması ile beraber değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Rezervlerin açıklanmasının hemen ardından önce su, şimdi de elektrik. Bu atılımları tesadüf olarak değerlendirmek pek gerçekçi olmaz” dedi.
DÜNYAYA BAĞLANDI
Proje kapsamındaki elektrik hattının güzergahı, uzunluğu ve maliyeti gibi konuların daha sonra bir anlaşmayla belirleneceğini hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle konuştu: "Bugün itibariyle çok net söyleyebileceğimiz bir konu var ki, o da KKTC'nin bu proje ile Doğu Akdeniz ve Avrupa'daki elektrik iletim sistemine katılacağı gerçeği. Türkiye'nin elektrik şebekesi Avrupa'nın enterkonnekte elektrik ağına bağlı olarak sürekli senkronize şekilde çalışıyor. KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması aslında Avrupa'daki elektrik iletim sistemine katılması anlamına geliyor. Ada'da çözüme yönelik diplomasinin yoğun şekilde sürdüğü dönemde Rum kesimine KKTC'nin ve Türkiye'nin önemini hatırlatan stratejik bir proje. Bu proje sadece KKTC tarafında yaşanan elektrik kesintileri ve ilgili sorunların önüne geçmekle kalmayacak. Su ve elektrik kazanımları KKTC'nin rekabet gücünü artıracak, adanın dünyaya güçlü şekilde entegresini de sağlayacak."
KKTC'ye elektrik için hedef 2017
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile imzalanan enerji anlaşmasıyla ortak bir irade ifade ettiklerini belirterek, “Bu ortak irademiz ile hiç zaman kaybına alan bırakmadan, çalışmalara süratle başlayıp, 2017 yılına kadar inşallah deniz altından elektrik kablosunu uygular hale getireceğiz” dedi. 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul'da Enerji Bakanı Berat Albayrak ile bir araya gelen Atun, KKTC'ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesi anlaşmasını değerlendirdi.
ORTAK PROJE
Söz konusu anlaşma, elektrik altyapısının yenilenmesi, yenilenebilir enerji alanında işbirliği yapılması ile petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfi ve gerekli altyapıların tesisi için ortak proje üretimini kapsıyor.
ADADAKİ İTİCİ GÜÇ ENERJİ REALİTESİ
Geçtiğimiz günlerde Rum kesiminden yapılan 'çözüm için hazırız' açıklamasının önemini hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Bu yıl çözüm olmazsa, seneye Güney Kıbrıs'ta seçimler var ve bu da uzayan bir çözümsüzlük sürecine neden olabilir. İsrail açıklarında keşfedilen gaz rezervleri Kıbrıs'ta tüm tarafları çözüme götüren bir unsur" dedi. Elektrikte olduğu gibi gazda da Kıbrıs'ı Avrupa'ya Türkiye'nin bağlayacağını anlatan Kumbaroğlu, "Bu enerji realitesi adada çözümün itici gücü olacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Yeni Şafak