28 / 11 / 2024

KOBİ'ler kredi kartı ile alıp peşin satarak finansman sağlıyor!

KOBİ'ler kredi kartı ile alıp peşin satarak finansman sağlıyor!

KOBİ'ler kredi kartı ile alıp peşin satıyor. KOBİ’ler e-ticaret sitelerini başlangıç sermayesi olarak kullanıyor. Kredi kartına 3 ay ertemeli, 12 taksitle ürün alan KOBİ’ler, peşin satış yapıyorlar...




Yaklaşık 5 yıl önce kurulan Sanalpazar.com, iş kurmak, geliştirmek isteyen girişimcilerin en önemli adreslerinden biri oldu. Binlerce dükkanın bulunduğu sitede alıcılar ve satıcılar, günlük ticari yaşamda da sıkça görüldüğü üzere gibi pazarlık yapabiliyor. Ancak ticaretin bazı kuralları hiç değişmiyor. Sabah erken saatte bilgisayarlarının başına geçen dükkan sahipleri, SA (Selamün Aleyküm) ve AS (Aleyküm Selam) kısaltmalarıyla pazarlığa başlıyor. Öte yandan bazı KOBİ’ler e-ticaret sitelerini başlangıç sermayesi olarak kullanıyor. Kredi kartına 3 ay ertemeli, 12 taksitle ürün alan KOBİ’ler, peşin satış yaparak kendilerine sermaye oluşturuyorlar


E-ticaret son yılların en hızlı gelişen sektörlerinden biri. Büyük grupların kendi web siteleri üzerinden satışını, ardından gelen sanal AVM’lerin açılması izledi. Online ticaretle birlikte sadece belli bölgede değil, ülkenin tümünde, hatta yurtdışına satış yapma şansı doğdu. Ancak  KOBİ düzeyindeki girişimciler için, bir web sitesi açmak ve o siteye ziyaretçi toplamak kolay olmuyor. Bu nedenle “Kahraman KOBİ”lerin ya da girişimcilerin büyük gruplarla mücadele etmesi  oldukça zor. Bu noktada hem KOBİ’lerin hem de girişimcilerin imdadına sanal pazarlar yetişti.


Girişimci KOBİ’lere  “can suyu”

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan Sanalpazar.com bugün, sayısı her geçen gün artan binlerce bağımsız dükkanı (şu an için 7 bin civarında) ve yüz binlerce üyesiyle (şu an için 720 bin’den fazla) dev bir çarşı görünümünde. Sanalpazar.com’un en önemli özelliği ise, girişimci KOBİ’lere  büyük fırsatların kapılarını aralaması. Sanalpazar.com Genel Müdürü Cem Kesici konu hakkında şu örneği veriyor: “Bazı üyelerimiz bizi başlangıç sermayesi olarak kullanıyor. Örneğin bir üyemiz kredi kartına 3 ay ertelemeli, 12 taksitle bir mısır arabası alıyor ve ödemesini satış yaparak yapabiliyor. Böylelikle işini büyütebiliyor. Bu şekilde birçok olayla karşılaşıyoruz. Bir diğer deyişle; iş yapmak isteyenler için ‘can suyu” görevi görüyoruz. Hatta bir sivil toplum kuruluşu gibi davranıyoruz. Mikro ticaretin gelişimine katkıda bulunuyoruz” 


Muhabbetsiz, pazarlıksız alışveriş olmaz

E-ticaret her ne kadar hızlı gelişse de, ticaretin bazı kuralları değişmiyor. Sanalpazar.com Genel Müdürü Cem Kesici, “Muhabbetsiz alışveriş olmaz” diyor. Bu bakış açısından yola çıkan Sanalpazar.com, Türkiye’de ilk defa online pazarlık dönemini başlattı.  Kesici, “İnternet zaten özgürlük demek. O yüzden ticarette bir sınırlama  yapmak bize göre değil. Biz online chat uygulaması başlattık. İsim, adres, telefon vermeyi serbest  bıraktık. Hiç kimseyi sınırlamıyoruz. Bunun da sonuçlarını gördük. Her hafta en az  15 bin pazarlığın olduğunu, satışların arttığını gördük. Ticaretin kuralları değişmiyor. İnsanlar pazarlık etmek, muhabbet etmek istiyorlar. Hatta şunu söyleyebilirim. Online pazarlık uygulamasını başlattığımız ilk zamanlarda, yazışmalarda SA - AS gibi kısaltmalar gördüm. İlk başta bunu anlamlandıramadım. Sonra farkına vardım ki insanlar Selamün Aleyküm, Aleyküm Selam diyorlar. Yani teknoloji hayatımıza girdi ama, ticaret yine, aynı samimiyeti istiyor” şeklinde konuşuyor.


200 milyon TL’lik iş hacmi

Cem Kesici, son olarak Türkiye’nin tarihi çarşılarını da Sanalpazar.com çatısı altına toplamaya başladıklarını söyleyerek “Özellikle girişimci KOBİ’lere yönelik çalışmalarımız büyük ilgi görüyor. Onlara her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Hatta Google Adwords hizmeti bile veriyoruz ki, bu dünya da ilk kez uygulanıyor. Bütün bunların sonucunda geçen yıl Sanalpazar.com üzerinden 125 milyon TL’lik bir işlem hacmi oluştu. Bu yıl ise 200 milyon TL’yi geçeceğiz” dedi.




Geri Dön