03 / 05 / 2024

KOBİ'lere OSB'lerde arazi önceliği sağlanacak!

KOBİ'lere OSB'lerde arazi önceliği sağlanacak!

Hükümet OSB'lerde KOBİ'lere arazi önceliği sağlamaya hazırlanıyor. Hedefte değerlendirilmeyen araziler var. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Üretim Reform Paketi ile girişimciler için daha fazla sanayi parseli üreteceklerini belirtti.



TÜRKİYE ekonomisinin yaklaşık yüzde 95'ini küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) oluşturuyor. Bu işletmelerin büyük bir kısmı geçmişte kentlerin dar sokaklarında küçük atölye denilebilecek tarzdaki yerlerde faaliyet gösteriyordu. Ancak 1980'li yıllarda organize sanayi bölgelerinin (OSB) yaygınlaşmasıyla birlikte buralar da iş yapmaya başladı. Bugün ise dünyaya rol model olan OSB'lerde yer bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Yeni hedef, bu bölgelerdeki katma değeri artırmak. Bu kapsamda yeni uygulamalar da gündeme geliyor. 


ARAZİ ÖNCELİĞİ 

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni proje kapsamında KOBİ'lere OSB'lerde arazi önceliği sağlanacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Üretim Reform Paketi ile girişimciler için daha fazla sanayi parseli üreteceklerini belirtti. Işık "Üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığımız Üretim Reform Paketi'yle OSB'lerdeki başarımızı daha da ileriye taşıyacağız. Girişimciler için daha fazla sanayi parseli üretmek ve girişimcilerin bu parsellere daha uygun şartlarda, daha hızlı erişebilmeleri için önemli adımları hayata geçireceğiz" dedi. 


VERİM ARTACAK

Bir yanda üretim yapmak için yer arayan ancak bulamayan sanayici, diğer yanda ise 'yarın daha fazla para eder' diye arazisini satmayan veya değerlendirmeyen gayrimenkul sahiplerinin bulunduğu bir ortamda verim alınamadığını anlatan Işık şöyle devam etti: "Üretim yapılmayan parsel kamulaştırmayla elde edilmişse, sahibinin elinde tapusu dahi olsa geri alacağız. Her kim OSB'de rant için bir yatırım yapıyorsa onun eli yanacak, bu konuda kararlıyız. Kamulaştırmayla elde edilen sanayi parsellerinde kesinlikle tolerans göstermeyeceğiz. Üretim reform paketinde bu konuyla ilgili çok önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz." 


Sabah Ek


Geri Dön