27 / 09 / 2024

Koç grubu'nun 400 civarında şantiyesinin denetimine devam ediyoruz!

Koç grubu'nun 400 civarında şantiyesinin denetimine devam ediyoruz!

Anadolu gazetesi köşe yazarı İbrahim Gökdemir bugün ki köşe yazısında Ankara mimarı Vural Karahan 'la yaptığı röportaja yer veriyor. İşte o röportaj;




İstanbul Atatürk Havalimanı Dış hatlar terminali projesini hazırladı. İstanbul'un en modern ilçesi Sarıyer Belediyesinde Belediye Başkan yardımcılığı yaptı ve 300'den fazla projeye imza attı. 


Rahmi Koç gibi çok ünlü isimlerle çalışma yürüttü ve halen İstanbul'da 400 önemli projenin yapı denetimliliğini yapıyor. Bu kişi hayatı başarılarla dolu Ankaralı Mimar Vural Karahan. 



Önemli gördüğüm projelerden birisi şuan ki ofisimin karşısında bulunan sahil kenarında ki Parktır. Bu parkı yaptıktan sonra Sarıyer Mezunlar Derneğine kiralanmasını sağladım. Buranın geliri ile her yıl 100 öğrenciye karşılıksız burs veriyoruz. Bu parkı yapalı 18 yıl oldu bu zamana kadar 1800 öğrenci bizden karşılıksız burs alıyor. Burs verdiğimiz öğrencilerimiz arasında Japonya'da mastırım yapan öğrencimiz oldu. Çok sayıda bilim adamı yetiştirdik. Her zaman söylüyorum en önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. 



ATALARININ BIRAKTIĞI EMANETE SAHİP ÇIKMAK İÇİN SİYASETE GİRDİ 

ANKARA onu. siyasetten tanıdı. 2009 yerel seçimlerinde Kalecik'ten belediye Başkan aday adayı. 2011 Genel seçimlerde Milletvekili aday adayı oldu. Son olarak 29 Mart 2014 yerel seçimlerinde "Kalecik'e İmar gerek. İmar İçin Mimar gerek" diyerek Belediye başkanlığı için yola çıktı. Atalarının hatırası bulunan Kalecik'e Mimari bir estetik katarak şehrin makus talihini yenmek için bu göreve talip oldu. 



İSTANBUL'DA YOLLARIMIZI KESİŞTİRDİK 

İşte tam bu noktada insanların merak ettiği bir şey vardı. Vural Karahan İstanbul'u bırakıp da neden Kalecik'te belediye başkanı olmak istiyordu? Anadolu gazetesi olarak İstanbul'da Vural Karahan ile yollarımızı kesiştirdik ve Ankaralının siyasetten tanıdığı Mimar Vural Karahan'a 16 milyon nüfuslu İstanbul'da İşadamı kimliği İle baktık. İçinde yatan Kalecik sevdasının sebebini öğrenmeye çalıştık. 




EŞSİZ MANZARAYA SAHİP BİR OFİSİ VAR 

Vural Karahan'ı İstanbul'un Avrupa yakasında modern ve en gelişmiş bölgelerinden birisi olan Sarıyer'de salıll yolunda kl ofisinde ziyaret etlik. Oturduğu masadan sahili bütün güzelliği İle İzliyor. Martı sesleri ofisin içerisinde. Zemin katta bulunan ofisin hemen önünde küçük bir bahçe ve bahçe ile denize bakan küçük birde balkonu bulunuyor. Hava biraz güneşli İse o manzaraya karşı balkonda bir çay keyfi herşeye bedel diyebiliriz. Güllük gülistanlık bir İstanbul havasında doyumsuz manzaralı balkondaki çay keyfimizin ardından Vural Karahan ile ofisinin hemen karşısında kl sahil yolunda biraz yürüyüş yaparak sohbetimizi koyıılaştırıyoruz. İstanbul Sarıyer'e nasıl yerleştiğini öğrenmek için ilk sorumuzu soruyoruz. 



¦ İstanbul'a nasıl geldiniz? 

Rahmetli babam Namık Kemal Karahan Havacı Subaydı. Ben 6 aylıkken Sarıyer'e taylııl çıkmış. Yaklaşık 63 yıldır Sarıyer'le İlişkimiz var. Bu zaman zarfında ilkokul, ortaokul ve liseyi Sarıyer'de okudum. Eğitimlerimi sırasıyla Sarıyer Pertevnlval ilkokulu. 

Sarıyer Ortaokulu. Sarıyer Lisesinde tamamladım. 



¦ Üniversiteyi de mi İstanbul'da okudunuz? 

Üniversiteyi Ankara'da okudum. 

Ama Sarıyer'le İlgim devam etti.  Ankara  Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Fakültelerinde tahsilimi sürdürerek 1981 yılında mimar mühendis olarak mezun oldum. Sarıyer voleybol takımının 1968-70 yıllarında formasını giydim. 



¦ Başarılı bir iş hayatınız var. 

Nerelerde görev yaptınız? 

1970 senesinde EGO Genel Müdürlüğünde şef olarak çalışma hayatına atıldım. Bağ-Kur'a bağlı İşletmecilik. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünde şelllk. askerlik döneminde Hava Kuvvetleri Komutanlığı emrinde mimar asteğmenlik. Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları inşaatı 5. Bölge Müdürlüğünde kontrol mühendisliği. MGM Dış Ticaret Limited Şirketinde Genel Koordinatörlük. Hacettepe Üniversitesinde Uzman Mimarlık. Sarıyer Belediyesinde Teknik Başkan Danışmanlığı. Sarıyer Belediyesi Altyapı Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü görevlerinde bulundum. 



¦ İş hayatmızda İstanbul'da Mimar olarak hangi projelerde imzanız var? 

1982 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığının açtığı yarışmada Türkiye birincisi olarak İstanbul Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali İnşaatı. 

Yabancı Konuk Ağırlama Binası. Emniyet Müdürlüğü Binası. DLH Hizmet Binası. 3000 KVA2lık Dizel Jeneratör Gurubu Tesisi İnşaatlarında proje, metraj ve keşif hazırlanması, ihale dosyası hazırlanması, kontrol mühendisliği görevlerinin yapılması, hak ediş hazırlanması, keslıı hesaplarının yapılması görevlerini yerine getirdim. 



¦ Sarıyer Belediye Başkan Danışmanlığı da yaptmız. 

Bu sürede Sarıyer'e neler kazandırdınız ? 

Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Danışmanlığı ve Altyapı Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü sırasında Sarıyer Belediyesi yatırımlarının, inşaat işlerinin projelendirilmesi. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu na göre ihalelerinin yapılması, lıakedlşlerlnln hazırlanması, geçlel ve kesin kabullerinin yapılması ve kesin hesaplarının yapılması konularında 1994 - 2000 Villa arasında 300'den fazla projenin yapımında görev aldım. Sarıyer Belediyesi nde görevli olduğum 1994'ten 2000 yılına kadar gerçekleştirilen 300'ten fazla projenin tamamı bana alt. Bunlar içerisinde 44 tane çocuk paı kı var. 5 tane köprü var. Yollar var. tretuvarlar var. altyapı tesisleri var. Alt yapı bildiğimiz gibi gözükmeyen bir yatırımdır. Bunların hepsi için benim bir çalışmam var kitap haline de getirdik bunu. Çalışmalar devam ederken kl hali ve bittiği halini hepsini resimledik. Hangi işi hangi mütalıit ne kadar indirimli almış şeffaf olarak hepsini açıkladık. Adil bir yönetimle 1994'ten 1999'a kadar yürüttük. 1999 da rahatsızlıklarım oldu onun üzerine 2000'de emekli olmayı İstedim. 1999"da depremde olmuştu. Depremle ilgili benim çalışmalarımda vardı. Sarıyer Belediyesinde zemlıı araştırma laboratuarı kurmak İstedim. 1994 senesinde ama yapamadık onu. 1999 yılında deprem olunca ne kadar haklı bir konuyu gündeme getirdiğim anlaşıldı ama İş İşten geçmiş oldu. 2000'de emekliliğimi istedim. Emekli olduktan sonra yapı denelim şirketimi kurdum. 15 yıldır yapı denetim işi yapıyorum. 



¦ Yapı Denetim Firması olarak İstanbul'da kimlerle çalışıyorsunuz? 

Şuana kadar 3 binden fazla binanın denetimini sağladım. Bunlar içerisinde çok büyük binalar var. Önemli müşterilerimiz var. Mesela Rahmi Koç. Koç grubu bizim müşterimiz.Şuanda da 400 civarında şantiyenin denetimine devam ediyoruz. 



¦ İstanbul'da hele ki Sarıyer gibi bir ilçede böylesine önemli bir kariyere sahipsiniz. Sahil boyunda ofisiniz ve yine sahil boyunda eşsiz bir manzara sahip eviniz var. Böylesine bir lüksü bırakıp Kalecik'te neden Belediye başkanı olmak istediniz? 

Ben 600 yıldır Kalecik'te yaşayan sülalenin torunuyum. Büyük dedemiz Abdurralıman Paşa sadrazamlık yapmış yıllarca valilik yapmış İstanbul'da 15 yıl Adliye ııazlrllği yapmış öyle bir dedenin torunu olduğunuz zaman o topraklarda anneniz babanızda ordaysa bizim mutlaka oraya bir hizmet borcumuz oluyor. Kalecik'e hizmet etmek istedim. Siyasi rant peşinde değildim. Ben çok büyük fedakarlıklar yaparak Kaleciğe geldim.İstanbul'da kl İşyerlini arkadaşlarıma emanet edip geldim.Onlar sağ olsun beııl mahcup etmeyip çalıştılar.Oıılara güvendiğim lçlıı kalecik te tarihi bir bina satın alıp restore ettim. Karahan müzesini Kalecik'te oluşturdum. 'Devlet yapamıyorsa biz yaparız' dedik ve kendi İmkanlarımla yaptığım müzenin İçerisinde şu anda 1000'den fazla tarihi eser var. 

Bu müze Türkiye'de ücretsiz gezilen tek müzedir. Kalecik'te yapmak İstediğim şeylerin başında imar planı olacaktı çünkü Kaleclk'in İmar planı yok. Şunu da demiştik "Kaleciğe imar gerek imar İçinde mimar gerek" 


¦ Seçimler geçti gitti. Seçilemediniz. Bir kırgınlığınız küskünlüğünüz var mı? 

İnsan vatanına küsmez. Benim ki küsmek değil. Benim kl belli bir süre bizi de özleslnler anlamında bir ayrılık oldu .Ama o ayrılık Kalecik'ten koptuğumuz anlamına gelmez.Seçimden sonra gidip gelmeye devam ediyorum.Orada halen evim var.Miizenln bakımını yapıyorum.Her gittiğimde 2-3 yeııı eser müzeye kazandırıyorum.Diğer şehirlerden gelmek İsteyenler lçüı burada işimi gücümü bırakıp Kalecik'e gidiyorum. Gelsinler Kaleciği onlara gezdireyim tanıtıyım dlve. Bu bir hizmettir. 



¦ Bir daha ki dönem yine Kalecik'te siyaset düşünür müsünüz? 

Ve Kalecik'in geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

Bundan sonra adaylığı düşünmüyorum. Kalecik hak ettiği yerde değil her gün kan kaybediyor. Bunun da düzelmesi lazım. 


Anadolu


Geri Dön