07 / 05 / 2024

Koç Holding şehir otelciliğinde büyüyecek

Koç Holding şehir otelciliğinde büyüyecek

Ömer Bozer her yıl yeni arazi kiraladıklarını ve Güneydoğu'da işledikleri arazinin 100 bin dekara çıkacağını söyledi



Ömer Bozer'in 26 yıllık Koç Holding solculuğunun başlangıcı bir tesadüfe dayanıyor. ODTÜ'yü bitirip ABD'de master saptıktan sonra Türkiye'ye dönüp askerliği beklerken, profesyonel basketbol oyuncusu aynı zamanda. Ankara'dan İstanbul'a deplasmana geldiğinde, Koç Holding'e iş jaşvurusu yapan Bozer, 4 ay kısa dönem ıskerliğe gittiğinde işe kabul edildiğini iğreniyor. O zamanlar 'Yetiştirme elemanı' olarak almıyor gençler gruba. Askerden lönünce grubun o dönemde çok önemsediği 'Et Projesi'nde çalışmaya başlayan Ömer Bozer, ahmetli Dr. Atıl öncü iderliğinde Maret'in vuruluşunu gerçekleştiriyor, adından 2002'ye kadar )üzey Pazarlama Genel Müdürlüğü. Bozer yönetimindeki Düzey 'azarlama ile British American Tobacco Türkiye'ye geliyor. 2002 başında Migros Genel Müdürü olduğunda stresi de artıyor. Migros-Gima flörtünün şaşırtıcı bir şekilde, on dakikada nasıl döndüğünü hatırlayın, sonra Tansaş görüşmeleri...Ve bu birleşme onrası Migros dünya perakendecileri stesine giriyor, en hızlı büyüyen lerakendeciler içinde yer alıyor. îşte Ömer Bozer, Türkiye'de perakende tarihinin en üyük oyuncusunun başka bir büyük yuncuyla birleşmesinin kaptanlığını yaparken, şimdi holdingin Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ilişkin yatırımlarınız ne durumda? Ne kadarhk bir büyüklüğe ulaştı?

Biz Tat'ta yönetimi üstlendiğimiz aman 35 milyon TL gibi büyük faaliyet aran vardı. Bu yıl ise faaliyet kân 60 ıilyon TL. 4 tane tesis ve önemli bir ziraat atırımı yaptık Tat'a. Güneydoğu'da Urfa'da Harranova çiftliğinde hem ziraat hem salça fabrikası kurduk. Bu yıl 140 bin ton domates işledik orada.

Kaç  kişilik istihdam sağladınız? Bu yıl Güneydoğu'da bin kişiye iş sağladık. Bu rakam 5 yılda 6-7 bini bulacak. Bu nevi tarıma dayalı sanayi yatırımları çoğalırsa o bölgedeki sorunlar minimize olur, ama kolay da değil söylemem lazım. Bizim alıştığımız kurumsal düzende iş ¦ yapabilmek oradaki mevcut düzen 'içinde çok zor. Çok büyük enerji harcamak zorundasınız.

Koç Holding'in stratejik sektörleri arasında 'Turizm, Gıda ve Perakende Grubu' yok. Bu sizi özgür mü kılıyor7

Evet holdingin stratejik sektörleri bankacılık, finans, enerji, otomotiv ve dayanıklı tüketim. Ama bu, 'biz öteki işlere bakmayalım' demek değil. Öteki işler de kendi kendine yarattığı kaynaklarla büyüyebilir, sermaye desteği azdır demek.

Bir tür özerklik yani... Bu sizi rahatlatan bir şey mi?
Zor bir şey. Zor tarafı, üretecek, ürettiğinizle büyüyeceksiniz, ama bir o kadar da itici bir güç. Kurumlar, hele hele bizimki gibi birkaç iş kolunda faaliyet gösteriyorsa stratejiler değişmez demek de değildir. Zamanın şartlarına göre değişebilir':Tabii bir de burada şuna da dikkatinizi çekmek isterim. Bugün odaklanılan sektör sayısı azalsa bile Koç Topluluğu Urfa'da hayvancılık yaparken, yurtdışında operasyonlar işletebiliyor.

Yeni marinalar için bütün dünyada yer bakıyoruz

Turizmde büyüyor musunuz?

Sahibi olduğumuz Divan, Talya, Marmaris Altınyunus -ki onu kiraya verdik- istanbul'da Divan City, Ankara'da Divan Ankara, Pendik'te Divan Asya başarıyla işlettiğimiz otellerimiz. Çorlu'da yeni bir Divan açılacak. Elmadağ'da tadilatı süren Divan, 2010 sonunda açılacak. Şehir otelciliğinde büyümeyi hedef seçtik kendimize. Divan bünyesinde restoran ve pastanelerimiz var malum. Pastanelerde yeniden yapılanma içindeyiz. Çikolata ağırlıklı satış noktalarına dönüşecek.

Turizm geniş  bir alan, seyahat acentesi de var. O ne durumda?

Setur bünyesinde iki tane ana iş kolu var. Birincisi bilet satışı, diğeri de duty free. 20 tane duty free noktamız var. Bu yıl sınır kapıları  da eklendi. Kapıkule, Habur, Cilvegözü, İpsala, Hamzabeyli, Sarp'ta olmak üzere 6 tane sınır kapımız var. Sabiha Gökçen'deki duty free de açıldı. Bütün bu yeni açılışlarla duty free işimiz bu yıl yüzde 35-40 civarında büyüdü. Setur'da bu yıl 550 milyon TL civarında ciro olacak.

Yeni marina yatırımları var mı?

Türkiye'nin en büyük marina operatörüyüz, 4 bin yat bağlama kapasitemiz var. Bu iş  de bizim büyütme hedeflerimiz içinde. Türkiye'de 6 bine kadar çıksak yine dolacaktır. Kalamış, Çeşme Altınyunus, Kuşadası, Marmaris Netsel. Finike var. Yalova'yı açıyoruz. DLH'nin ihalelerine giriyoruz, marina işinde bir sürü yere bakıyoruz. Yurtdışı da var bunun içinde. Adriyatik'te de bakıyoruz.
 
GIDADA YENİ KATEGORİ OLABİLİR

Gıdada yeni kategori olabilir mi?

Evet olabilir tabii ama benim tercihim et ve domates içinde büyümeyi sürdürmek. Sütte markalarımız kuvvetli, katma değeri yüksek ürünlere girilebilir. Gıda en üst düzeyde fokuslanmanız gereken bir alan. Gıdanın en önemli konusu hammaddeye entegre olmak. Bunu yapabilen firmaların rekabetçi avantajları çok fazla olacak. Dikey entegrasyonun ciddi avantajı var. Ve bu artacak. Fasonculuk bence zorlaşacak artık. Hindistan ve Çin'in bir zaman sonra talep edeceği gıda maddelerinin miktarını düşünün.
Esen EVRAN/Gazete Habertürk


Geri Dön