28 / 04 / 2024

Koç Üniversitesi tıp fakültesi kuracak!

Koç Üniversitesi tıp fakültesi kuracak!

Arçelik'in Topkapı'daki arazi ve binasını 35 milyon dolara alan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, bu yıl öğrenci alımına başlıyor



Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, hastane açılışını Mart 2013'te yapacaklarını açıkladı. Koç Üniversitesi'nin buraya yapacağı toplam yatırım 500 milyon dolar olarak hesaplanıyor.


KOÇ Üniversitesi, açmayı planladığı Tıp Fakültesi için yerini belirleyerek, çalışmalarını hızlandırdı. Arçelik'in İstanbul Topkapı'da bulunan fabrika arazisi ve binasını 35 milyon dolara Koç Üniversitesi'ne satışının gerçekleşmesinin ardından, fakülte ve hastanenin inşaasına geçilecek. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, bu yıl öğrenci alımına başlayacaklarını, hastanenin ise 2013 yılında açılmasının planlandığını açıkladı.

Araziye 35 milyon dolar

Arçelik'ten dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, 35 milyon dolarlık satış bedelinin yüzde 40'ının satış sırasında yüzde 60'ının ise 31 Aralık 2010'da tahsil edileceği belirtildi. Açıklamada satışa ilişkin, "Satış büyük kısmı atıl duran bir varlığın nakde çevrilmesi amacıyla yapılmıştır, faaliyetler üzerinde bir etkisi yoktur" ifadesi yer alırken, maddi duran varlık satışından 41.1 milyon lira kâr elde edileceği belirtildi. Türkiye'nin en büyük beyaz eşya üreticilerinden Arçelik, İzmir'deki Elektrikli Süpürge Fabrikası ile ve İstanbul Topkapı'daki Motor ve Pompa fabrikasını birleştirerek, 2000 yılında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu tesislerine taşımıştı.

İlk yıl 40 öğrenci

Açılışı 13 Mart 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile resmileşen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kampüs ve hastane yeri arayışı Arçelik'ten alınan arazi ve bina ile birlikte sona erdi. Büyük heyecanla çalışmaları hızlandırdıklarını dile getiren Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, "Türkiye'nin en yeni tıp fakültesi olarak 2010-2011 eğitim yılında ilk öğrencilerimizle öğretim hayatımıza başlayacağız" dedi. İlk yılında 20'si tam, 20'si de yüzde 50 bursu 40 öğrenci alacaklarını açıklayan Ruacan, öğrencilerin Topkapı'daki çalışmalar tamamlanana kadar üniversitenin Rumelifeneri'ndeki kampüste eğitim göreceklerini belirtti.

2013'te hastane açılacak

Toplam 83 bin metrekarelik Topkapı yerleşkesine taşınma işlemlerinin 2013 yılı olarak planlandığını belirten Prof. Dr. Ruacan, bir araştırma-geliştirme hastanesi olacak Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin de Mart 2013'te açılacağı bilgisini verdi. Böyle bir hastane için 250-300 milyon dolarlık yatırım gerektiğini belirten Ruacan, "Tıp Fakültesi için Rumelifeneri'nde yaptığımız ek bina için 8-10 milyon doları bulacak. Topkapı'ya ise fakülte, hastane, diğer birimler ve çevresi ile yapılacak yatırımlar 500 milyon doları bulacaktır" dedi.

Kadro için görüşmeler yapılıyor, tersine beyin göçü yaşanacak

İNGİLİZCE eğitim verecek olan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin `özgün eğitim anlayışıyla çağdaş tıbba hizmet eden bir bilim ve sağlık kuruluşu olacağını' vurgulayan Prof. Dr. Şevket Ruacan, "Amacımız, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerini, 21'inci yüzyılın sağlık sorunlarına eğilen ve bilimin yol göstericiliğinde tıbbi çözümler üretebilen doktorlar olarak yetiştirmek" diye konuştu. Tıp Fakültesi Hastanesi'nin ise 2-3 dalda uzmanlaşmasını istediklerini aktaran Ruacan, "Şu anda bu bölümleri henüz belirlemedik, kadrolaşmamız doğrultusunda bunlar da ortaya çıkacak. Bu yıl öğrencilerimiz, tıbba ilişkin bir temel eğitim dersi ile birlikte Koç Üniversitesi'nin temel eğitim programını alacaklar. Ama 2'nci sınıftan itibaren öğretim kadromuzun tıp eğitimi vermeye başlayacak. Bu arada hastanemiz için yurtdışından çok önemli transferlerimiz olacak. Çok değerli insanlarımızı tersine beyin göçü ile ülkemize getirmeye çalışıyoruz."

Sırada çocuk hastanesi var

PROF. Dr. Şevket Ruacan, Topkapı'daki araziye tıp fakültesi ve hastanesinin yanı sıra yurtlar, lojmanlar yapılacağını belirtirken, Nişantaşı'nda Hemşirelik Okulu'nu da buraya taşıyacaklarını açıkladı. Ruacan, bir sonraki aşamada ise çocuk hastanesi açacaklarını da belirtti.
Nilgün Karataş / Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Koç Üniversitesi eski fabrika aldı
Arçelik, Zeytinburnu'ndaki fabrika arazisi ve binasını 35 milyon dolara Koç Üniversitesi'ne satacak. Arçelik'ten Borsa'ya yapılan açıklamada, satış bedelinin yüzde 40'ının satış anında yüzde 60'ının ise 31 Aralık 2010'da tahsil edileceği belirtildi. Açıklamada satışa ilişkin, "Büyük kısmı atıl duran bir varlığın nakde çevrilmesi amacıyla yapılmıştır, faaliyetler üzerinde bir etkisi yoktur" ifadesi yer alırken, maddi duran varlık satışından 41.1 milyon lira kâr elde edileceği belirtildi.
Sabah


Geri Dön