03 / 05 / 2024

Kocaeli Cedit Mahallesi'nde altyapı sorununun yüzde 90'ı çözüldü!

Kocaeli Cedit Mahallesi'nde altyapı sorununun yüzde 90'ı çözüldü!

Cedit Mahallesi, Cumhuriyet'ten sonra kurulmuş izmit'in en eski mahallelerinden biridir. Eski Türkçe'de anlamı 'yeni' olan Cedit Mahallesi'nin sınırları o tarihlerde Tavşantepe Kireç Ocakları'na kadar uzanıyor.



Cedit Mahallesi, Cumhuriyet'ten sonra kurulmuş izmit'in en eski mahallelerinden biridir. Eski Türkçe'de anlamı 'yeni' olan Cedit Mahallesi'nin sınırları o tarihlerde Tavşantepe Kireç Ocakları'na kadar uzanıyor. Yaklaşık 6 bin civarında seçmeni bulunan Cedit Mahallesi'nin sınırları içerisinde üç lise, bir ilköğretim okulu, bir sağlık ocağı, Devlet Hastanesi, Kocaeli Üniversitesi, polis merkezi ve birçok işyeri mevcuttur. Coğrafi konum itibariyle bir kısmı tepelerden oluşmaktadır. 


Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanlığı görevini yürüten Cedit Mahallesi Muhtarı Vedat Yoldaş, "Valimizin, İlimizin Kaptanı olduğunu ve bu unvanı hak ettiğini düşünüyoruz" dedi 'Söz Muhtarların' sayfamızın ilk bölümünde Cedit Mahallesi Muhtarı Vedat Yoldaş'ı konuk ettik. Aynı zamanda Türkiye Muhtarlar Demeği Kocaeli Şube Başkanlığı görevini de yürüten Yoldaş ile Cedit Mahallesi'ne bir yıl içinde yapılan hizmetler ve çözüm bekleyen sorunları konuştuk. Ilımlı ve samimi tavırlarıyla son derece saygın bir kişiliğe sahip olan Yoldaş, misafirperverliğini de ortaya koyarak bizi ağırladı. Keyifli bir sohbetin ardından Cedit Mahallesi'nin sorunlarını ve çözümlerini konuştuğumuz Vedat Yoldaş'a Cedit Mahallesi hakkında sorularımızı yönettik. 

Kendisi de gayet sakin ve sade bir dille sorularımızı yanıtladı. İşte röportajımız: Mahalle sakinlerinin daha çok hangi tür sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz? 


'ALTYAPI SORUNUNUN % 90'INI ÇÖZDÜK' 


2004 yılında göreve geldiğimde mahallemizin en büyük sorunlarından biri altyapı sorunlarıydı. 

Bu sorunlarımızın bugün itibariyle % 90'ını çözülmüş, üstyapısı da yapılmıştır. Yine coğrafi konum itibariyle tepelerden oluşan mahallemizde dar sokaklarımız ve araba girmeyen sokaklarımız mevcut. Bu anlamda İzmit Belediyesi'nin mahallemizle ilgili kentsel dönüşüm projesi uygulaması için Bakanlar Kurulu'ııdan mahallemizin büyük bir bölümü 'afet bölgesi' ilan edilmiştir. Bu projenin hayata geçmesiyle bu sorunlarımızın da temelinden çözüleceğine inanıyoruz ve bu projenin tüm mahallelerde örnek alınabilecek bir proje olabileceğini düşünüyorum. 


Peki, projeleriniz hakkında mahalle sakinlerini önceden bilgilendiriyor musunuz? Onlarm görüşlerine de yer veriyor musunuz? 


'İÇ İÇE YAŞIYORUZ' 

Mahallemiz çok eski bir mahalle olduğu için oturmuş bir düzenimiz var. Elbette, bilgileri dahilinde yapılacak çalışmalarla ilgili mahalle sakinlerimizin de görüşlerini alıyoruz. Nitekim biz onlarla iç içe yaşıyoruz, onlarla birlikte varız. 

Onların görüşleri bizim için son derece değerlidir. 

A / Hangi kurumlar mahallenizin sorunlarının çözümü konusunda size yardımcı oluyor? 

Tabi ki gerek belediyelerle gerekse devletin diğer kurumlarıyla, tüm vakıflar ve yardım kuruluşlarıyla iyi ilişkiler içerisinde sorunlarımızın üstesinden gelmeye çalışıyoruz. 


Kocaeli muhtarları neden tek bir çatı altında toplanamıyor? Bunu neye bağlıyorsunuz? 


'İMAMLAR BİLE BİR ARAYA GELEMİYOR' 


2009 yılında biz derneği devraldığımızda İzmit'teki tüm muhtarlarımızın bir araya gelmesi için büyük bir 'Söz Muhtarların' sayfamızın ilk bölümünde Cedit Mahallesi Muhtarı Vedat Yoldaş'ı konuk ettik r Vedat Yoldaş kimdir? 

Vedat Yoldaş, 1967'de İzmit Cedit Mahallesi'nde doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Lise mezunuyum. 

2004'ten bugüne kadar kendi doğduğum mahalle olan Cedit Mahallesi nin muhtarlığını, 2009 yılından bu yana da Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şubesi'nin başkanlığını yürütmekteyim. 

Ayrıca İzmit Kent Konseyi nin de Yürütme Kurulu üyesiyim. ^ cadele sergiledik. Ancak demokrasinin hakim olduğu her yerde farklı görüşler, farklı düşünceler olabiliyor. 

Dolayısıyla imamların bile farklı dernekleri bulunurken bizim de bir araya gelemememizi doğal karşılıyorum. 

Sayın Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun yazıh basm açıklamasında muhtarlarla ilgili 'Yapılan yatırımlarla ilgili muhtarlara bilgi verilecek' şeklinde bir açıklaması olmuştu. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? 


'VALİ İLİMİZİN KAPTANI' 

Vali bey, ilimize geldiği ilk günden beri muhtarlara karşı olumlu düşüncelerini ortaya koymuş ve bugün de aynı doğrultuda muhtarlarımızla ilgili itibarlarının sağlanması ve devlet kurumlarında bekletilmemesi, isteklerinin makul ölçülerde çözüm noktasında talimatları bizleri memnun etmiştir. Bizler de kendisini ziyaret ettiğimizde "İlimizin Kaptanı" olarak kendisine bir gemi maketi hediye etmiştik. Bu unvanı hale ettiğini düşünüyoruz.


Cedit Kocaeli


Geri Dön