26 / 11 / 2024

Kocaeli Derince'de yatırımlar ne durumda?

Kocaeli Derince'de yatırımlar ne durumda?

2014’teki yerel seçimlerde yeniden Derince Belediye Başkanlığı’na gelen Ali Haydar Bulut, seçim öncesinde vaat ettiği hiçbir projeyi hayata geçiremedi, Derince yine yatırım yoksunu olarak kaldı




2014’teki yerel seçimlerde yeniden Derince Belediye Başkanlığı’na gelen Ali Haydar Bulut, seçim öncesinde vaat ettiği hiçbir projeyi hayata geçiremedi, Derince yine yatırım yoksunu olarak kaldı 

 

Kentimizin gözde ancak bir o kadar da yatırım yoksunu ilçelerinden biri Derince. Pek çok firmanın gözde yatırım mekanı olsa da gelişmişlik ve yaşam refahı açısından diğer ilçelere göre bir adım geride oldu Derince. Belediye olmaya 1992 yılında hak kazanan Derince’nin ilk belediye başkanı 1994 yılında yapılan seçimlerle Nihat Ergün oldu. 1999 yılına kadar bu görevini sürdüren Ergün, bu yıl görevini SP’den Halit Altuntaş’a kaptırdı. Altuntaş’ın 4 yıllık görev süresi sonrasında da 2004’teki yerel seçimlerde buna göre AKP’nin adayı Ali Haydar Bulut’a geçti. Bulut, 2009’a kadar belediye başkanlığını yürüttü. Ancak Bulut, bu görevine 2. dönemi katamadı. O dönemde teşkilatla arası iyi olmayan Bulut’u parti gözden çıkardı yerine Dr. Aziz Alemdar’ı aday gösterdi.


ALEMDAR, BULUT’U ARATTI

Aziz Alemdar, 2009’daki yerel seçimlerde belediye başkanlığına geldi. Bulut’tan şikayetçi olan teşkilat ve partililer, adeta ‘yağmurdan kaçarken doluya tutuldu’. Çünkü Alemdar, Bulut’u aratacak işlere imza attı. Hizmet bekleyen ve yatırım yoksunu Derince, Alemdar’la yerinde saydı. Alemdar bu süre içerisinde belediye hizmeti değil de daha çok ‘ağırlama’ ve ‘gezi’ işleriyle uğraştı. Geleni gideni belediyece ağırlayan, birçok gezi düzenleyen Alemdar’ın bu müsrifliği teşkilat tarafından da hoş karşılanmadı. Üstüne Alemdar’ın ihalede usulsüzlük gibi işlere karışması ve hakkında açılan davaların da olmasıyla AKP teşkilatları  Aziz Alemdar’ı 2014 yılında aday göstermedi.

 

YATIRIM ALANI YOK

Teşkilatlar Aziz Alemdar’dan memnun değildi ancak onun yerine aday gösterilecek bir isim de bulamadı. AKP’nin adayı daha önce başkanlık yapmış olan Ali Haydar Bulut oldu. 2014’teki yerel seçimlerde Derince’de belediye başkanlığına yeniden Bulut seçildi. Bulut, 2014’te 21 seçim vaadiyle başa geldi. Ali Haydar Bulut, bu zamana kadar sadece 60 Evler'de bulunan Harikalar Sahili'ni yaptı. Bu projenin dışında da 'önemli' diye tabir edilecek hiçbir projeye imza atılmadı. Öyle ki zaten Derince'de yatırım yapacak alan da bulunmuyor. Çok kısıtlı bölümler mevcut. Bunun nedeni de belli; her yer konutlarla doldu taştı.

 

HER YER KONUT

Hatta şöyle bir örnek verip soru soracak olursak, Derince’yi TEM Otoyolu'yla birleştirme projesi vardı. Ancak projenin bitim noktası olan eski gişe alanındaki kent konut projesi yer alıyor. Limanı TEM'e nereden bağlayacaklar? Boş alan mı kaldı artık? Kent Konut her yeri konutlarla dolduruldu. Bu bölgede TEM'e giriş ve çıkışında gişeler yapılacağından geniş bir alan kalmadı. Hatta bu konut sorununa yakın bir örnek de verelim, Yenikent’te 24 bin 741 metrekarelik arsayı geçtiğimiz gün AKP İl Yöneticisi Engin Koyun’un sahibi olduğu Yelkent İnşaat, 25 milyon dolar karşılığında aldı. Derince’nin belki de en değerli arsası olarak bilinen bu arsanın ne olarak kullanılacağı da belli değil.

 

SADECE HARİKALAR SAHİLİ

Ali Haydar Bulut'un 2014 yerel seçimleri öncesinde yayınladığı seçim vaatlerine baktığımızda yapılan iki tane önemli proje var. Biri 60 Evler Harikalar Sahili ve Derince Tüneli. Bunlar belediyenin uhdesinde yapılan yatırımlardı. Bulut, 10 yıl içerisinde doğalgazsız ev bırakmadıklarına kitapçıkta yer verdi. Ancak belediyenin İZGAZ konusunda bir yetkisi bulunmuyor. 44 Evler Köprülü Kavşağı ise Karayolları tarafından yapılan bir proje.

 


PROJELER ÇAKIŞTI

Bulut'un yayınladığı 21 seçim vaatlerine göz atacak olursak, ilk proje 1500 kişilik kongre merkezi ve çok amaçlı salon. Salonun ne zaman ve nereye yapılacağı muamma kaldı. İkincisi ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi Otoyol Bağlantı Projesi'ydi. Anlattığımız gibi, otoyolla bağlantı sonunda kent konut projeleri yer alıyor. Buradaki kısıtlı alandan nasıl bir geçiş yapılacak? Üçüncü ise Askeri Hastane Köprülü Kavşağı. Bu proje namüsait bir proje oldu. Nedeni ise 44 Evler Köprülü Kavşağı bu projeyi resmen böldü diyebiliriz.

 

OTEL VE AQUAPARK DA YOK

Beş yıldızlı otel ve aquapark projesi için ise şu ana kadar hiçbir adım atılmadı. Hem otelin ve aquaparkın nereye yapılması da muamma, deniz kıyısına yatırım yapacak yer kalmadı. Bu proje de kapalı kutu olarak kaldı. Kapalı pazar yerleri projesinde de 2013 yılında Aziz Alemdar'ın döneminde Büyükşehir'le görüşmeler olmuştu. Ali Haydar Bulut, seçim vaatleri arasında verdiği bu proje için ilk adımı sadece çalışmaların 2015'te başlayacağını duyurarak yaptı. Ancak somut bir adım da şu ana kadar atılmadı.

 

KATKI DEĞİL RANT 

Açık ve kapalı yüzme havuzu projesinde de Yavuz Sultan Mahallesi'nde 2500 metrekarelik yeşil alanı geçtiğimiz yıl kapalı yüzme havuzu yapmak istemişti Bulut. Ancak mahalleli imza toplayıp, havuzu mahallelerinde istemediklerini ve bu projenin kendilerine katkı sunmak amaçlı değil tamamen rant sağlamak amacıyla yapılmak istendiğini belirtmişlerdi. Bu proje de havada kalanlar arasında yerini aldı. 20 metrelik alternatif çevre yolu projesinde ise adım atıldı ancak viyadükleri duruyor. Viyadük projesi ise limanın otoyola bağlantı projesiyle çakıştı.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM MUAMMASI

Kentsel dönüşümde ise Deniz ve Dumlupınar Mahalleleri'nde kentsel dönüşüm projesinin uygulanacağını duyan vatandaşlar geçtiğimiz yıl belediyeye giderek tepki göstermişti. Bunun üzerine Bulut da vatandaşlarla bir toplantı yaparak, “Bu proje hemen hayat geçebilecek bir proje değildir. Bunları sizinle konuşarak tartışarak fikir alışverişi yaparak gerçekleştireceğiz. Ben dört katlı olan bir binanın yerine 10 katlı bir bina yaparak müteahhide haksız kar ettirmem. Ama kamuyu da zarara sokmam. Bunun için en uygun olan neyse onu yapacağız" demişti. Bu konuda da herhangi somut bir adım atılmadı, kaldı ki vatandaşların çok da taraftarı olduğu bir proje değil bu.

 

SOMUT ADIM ATILMADI

Seçim vaatleri içerisinde yenilenebilir enerji kaynakları adına hiçbir şey yapılmadı. İlçe sınırları içerisinde rüzgargülü ve güneş enerjisi panelleri kurulacağı söylenen proje için şu ana kadar somut bir adım yok. Yaşlı ve engelli bakım evleri konusunda da şu ana kadar bir adım atılmış değil. Mahalle ve köy konaklarının da yapılacağı vaat edilmişti ancak aradan 2 yıl geçti, konağın ‘k’si bile görülemedi. Tabii, halktan böyle bir talep de var mı yok mu bilmiyoruz!

 

MEVCUTLAR YENİLENDİ

Köy bağlantı yollarında 18,8’lik bir yol yapıldığı biliniyor. Yaya üst geçitlerinde D-100 Karayolu’nda Kaşkaldere mevkiinde bir üst geçit yapıldı. Bunun haricinde mevcut yaya üst geçitleri tekrardan elden geçirildi, yapılan yeni bir geçit yine yok. Altyapı projelerinde de belli bir kısmı yapılabildi. Ancak şu da var, İshakçılar bölgesinde içme suyu ve kanalizasyon altyapı yatırımları İSU tarafından yapılıyor.

 

SAĞLIK YAŞAM ALANI DA YOK

Dümbüldek Suyu Sağlıklı Yaşam Alanı vaadi konusunda ise sadece 2014’teki yerel seçimlerden sonra bölgeye giden Ali Haydar Bulut, incelemelerde bulunmuştu. Bölgeye, tansiyon, böbrek taşı gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler için bir yaşam alanının oluşturulacağını söyleyen Bulut, alan içerisine vatandaşların konaklaması için yapıların da olacağını söylemişti. Bu noktada da ilerleme kaydedilen herhangi bir adım atılmadı.

 

RIZA BEY KONAĞI 

Beş Divanlı Rıza Bey Konağı Restorasyonu’nda da çalışmaların 2014 yılında başladığı biliniyordu. Geçtiğimiz günlerde de Bulut, kendisine yapılan bir ziyarette bu projenin yetiştirilmeye çalışıldığını bildirmişti. Bu projenin de önümüzdeki 29 Ekim’e yetiştirilmesi bekleniyor. Derince için vaat edilen bir proje de kent meydanıydı. Derince Kent Meydanı’nda temeller, 2007 yılında atılmıştı. Dönemin belediye başkanı Ali Haydar Bulut, bu projeye 2014 yılındaki vaatleri arasında da yeniden yer verdi. Kent meydanındaki katlı otopark, cami ve alışveriş merkezi gibi bölümler ise geçtiğimiz yıllarda hizmete girebildi.

 

ÇENESUYU A.Ş. KAR EDEMEDİ

Belediyenin yan kuruluşu olan Çenesuyu A.Ş., belediye bütçesine kimi zaman zor günler de yaşattı. Başkan Ali Haydar Bulut, Çenesuyu’nu pet şişelere doldurduklarıyla övünse de belediye bütçesinden 2014 mali yılında bu kuruluşa 7 milyon 500 bin TL gibi miktarda önemli bir bütçe aktarıldı. 2015 yılında ise 2 milyon 840 bin TL aktarılsa da şirketin hiç kar etmemesi ayrılan bu bütçe için eleştirileri de beraberinde getirdi.

 

ÇOĞU YAPILMADI

Spor alanlar, yenilenebilir enerji kaynaklar, yaşlı gençlik merkezleri, mahalle ve köy konakları, Derince köyleri bağlantı yolları, yaya üst geçitleri, Derince limanın ilçeyle entegrasyonun sağlanması vaat edildi. Bakıldığında çok güzel görünen bu vaatler 2 yıldır bekliyor. Bunlar bir bölümü yapılmadı, bir bölümünün yapımı ise yıllardır sürüyor. Derince için büyük önem arz eden konulardan biri de Derince Limanı. Bildiğiniz gibi liman, büyük tepkiler altında özelleştirildi. 


LİMAN, AVANTAJ GETİRMEDİ

Bulut’un seçim vaatleri kitapçığında 10 yılda yapılanlar içerisinde Derince Limanı’ndan, “Derince Limanı’nın özelleştirilmesi ile ilçemize katkısı artacak, liman ciddi bir istihdam kaynağı olurken ticari kalkınmaya da büyük destek sağlayacaktır. Liman giriş-çıkış bölgeleri, üst yapıları düzenlenerek çevresi ile daha modern bir yapıya kavuşturulacaktır” diyerek söz ediliyor. Ancak şu ana kadar liman ilçeye bir katkı sağlamadığı gibi, Safi Holding’in limanı devralmasıyla mevcut durum daha da kötüye gidebilecek duruma geldi.

 

DOLGUNUN GERİ DÖNÜŞÜ YOK

Derince Limanı’nı geçtiğimiz aylarda 39 yıl süreliğine Safi Holding’e devredildi. Şirket de limanı genişletebilmek için 400 bin metrekarelik dolgu yapılacağını duyurdu, bunun üstüne Kocaeli Valiliği proje için ‘ÇED Raporu gerekli değildir’ kararı verdi. Buna tepkiler de gecikmedi. Şirket her ne kadar limana istihdamın ilçeden karşılanacağını söylese de, dolgunun yapılmasıyla ilçenin kaderi olumsuz bir şekilde etkilenecek. Çünkü, dolgu yapıldıktan sonra bunun geri dönüşü yok, ilçeye ne gibi etkileri olacak kimse bilmiyor. Herkes tamamen istihdam ve ticari alanda bu projeye bakıyor.



ALİ HAYDAR BULUT’UN 2014 YILINDAKİ VAATLERİ

1-Kongre Merkezi ve Çok Amaçlı Salon (1500 kişilik olacak)

2-Otoyol Bağlantı Projesi 

3-Askeri Hastane Köprülü Kavşak Projesi (Yekikent-Hastane-60 Evler arası ulaşım kesintisiz olacak)

4-Beş Yıldızlı Otel ve Aquapark Projesi 

5-Kapalı Pazar Yerleri

6-Açık ve Kapalı Yüzme Havuzları

7-20 Metrelik Alternatif Çevre Yolu (Harmantarla’yı Esentepe’ye, Esentepe’yi Çınarlı’ya bağlayacak)

8-Viyadük Projeleri (Cumbızdere ve Kara Ahmet Deresi üzerine yapılacak iki viyadük)

9-Kentsel Dönüşüm 

10-Spor Salonları

11-Yenilenebilir Enerji Kaynakları

12- Yaşlı ve Engelli Bakım Evleri

13-Gençlik Merkezleri

14-Mahalle ve Köy Konakları

15-Derince Köyleri Bağlantı Yolları

16-Yaya Üst Geçitleri

17-Derince Limanı’nın İlçeyle Entegrasyonunun Sağlanması

18-Alt Yapı Projeleri

19-Hobi Bahçeleri

20-Dümbüldek Suyu Sağlıklı Yaşam alanı

21-Beş Divanlı Rıza Bey Konağı Restorasyonu (Tahtalı Köyü sınırlarındaki konakta Ayasofya ve Sultanahmet tuğrası bulunmaktadır)



Geri Dön