24 / 12 / 2024

Kocaeli olası bir depremde Marmara'nın üssü olacak!

Kocaeli olası bir depremde Marmara'nın üssü olacak!

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, Marmara Bölgesinde deprem olma olasılığını yüksek olduğunu hatırlatarak, Kocaeli’nin çevre illere lojistik destek sağlayacağını söyledi.



Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu fay hatları olduğunu hatırlatarak Marmara Bölgesinde deprem olma olasılığını yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Barış, olası bir depremde Kocaeli’nin çevre illere lojistik destek sağlayacağını vurguladı.


İlimizde yayın yapan Radyo Ki’ye konuk olan Prof. Dr. Şerif Barış, Kocaeli Üniversite kampüsünün yenilenmesi ve kentsel dönüşümün Kocaeli’yi depreme hazırlamada olumlu sonuçlar doğurduğunu söyleyerek, “Depreme karşı hazırlıklı olmak sadece plan yapmak değildir. Planlara, haberli ve habersiz tatbikatlarla ve eğitimlerle herkesin katılması sağlanmalıdır. Yapılan tatbikatlarda bizim için yeterli değil. Örneğin, evimizdeki dolapları ve vidaları sabitlemeyi, çök kapan hareketini, ilk yardımı bilmek zorundayız” açıklamasını yaptı. Son zamanlarda Çanakkale’de art arda meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Barış, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak Türkiye’de bu zamana bir bölgede bu kadar fazla sayıda depremin olmadığını bildirdi. Şerif Barış, “Bu depremler incelenmesi gereken bilimsel bir konu. Medyanın bunu bir deprem fırtınası olarak adlandırması da doğru değil. Şunu unutmamak lazım; orta ve büyük şiddetli depremlerin ardından mutlaka artçı depremler olur” ifadelerini kullandı.


“Marmara’da deprem olması çok muhtemel”


Türkiye’nin Batı Anadolu bölgesinde sık sık deprem meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Barış, 6 ve üzeri şiddetteki depremlerin bölgeyi etkilediğini söyledi. Şerif Barış, ekonomisi zayıf ve afete hazırlık yapmayan bölgelerin depremden daha fazla etkilendiğini ifade ederek buna örnek olarak Çanakkale’de meydana gelen depremler sırasında köy evlerinde herhangi bir mühendislik olmamasını gösterdi.


Şerif Barış, “Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu fay hatları var. Deprem olması çok muhtemel. Kocaeli, olası bir depremde çok etkilenmeden depremden etkilenen çevre kentlere lojistik bir üs konumda olacak”dedi.


Depremin olacağı yer önceden saptanabilir


Prof. Dr. Barış, Türkiye’de depremlerin çöküntü ve tektonik olarak iki şekilde meydana geldiğini söyleyerek, “Depremlerin en zarar verici olanı tektonik depremlerdir ve Türkiye’deki çoğu deprem bu yöndedir. Depremler belirli zaman aralıklarıyla aynı yerde tekrarlamak zorundalar. Deprem çok büyükse fay yeryüzüne ulaşır ve biz görebiliriz. 17 Ağutsos 1999 yılında meydana gelen fay hattının boyutu 140 km iken 2011 yılında Sumatra’da meydana gelen depremde boyutu yaklaşık 1000 km’ydi” dedi.


Türkiye’de 1981 yılında başlayan ve kesintiye uğrayan depremi önceden belirleme çalışmalarının 1986’da Japon ve Alman gruplarının desteğiyle yeniden başladığını aktaran Prof. Dr. Şerif Barış, depremin olacağı yerlerin önceden saptanabildiğini fakat tam olarak ne zaman meydana gelebileceğinin henüz hesaplanamadığını kaydetti.


Büyük Kocaeli



Geri Dön