30 / 04 / 2024

Tekirdağ, olası bir depremde 10 bin kişiyi barındırabilecek!

Tekirdağ, olası bir depremde 10 bin kişiyi barındırabilecek!

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, olası bir Marmara depreminde en az 10 bin kişiyi rahatlıkla barındırabilecek ve teknik donanımı sağlayabilecek imkanlara sahip olduklarını belirtti



Belediye Başkanı Dalgıç, yaptığı açıklamada, depremin Tekirdağın da gerçeği olduğunu belirterek, olası bir Marmara depremi için ön
 hazırlık çalışmalarının yapıldığını söyledi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüyle birlikte deprem hazırlık çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Dalgıç, şöyle konuştu:

"Birlikte kararlaştırdığımız toplanma yerleri var. Allah göstermesin bir deprem olduğunda hangi depodan çadır ve yardım malzemesi geleceği belli. Şu an olası bir Marmara depreminde en az 10 bin kişiyi rahatlıkla barındırabilecek ve teknik donanımı sağlayabilecek imkanlara sahibiz. Bu kadar kişiye yetecek çadır ve battaniye Türk Kızılayının depolarında mevcut. Böyle bir durumda tüm birimler birlikte çalışıyoruz. Deprem öyle bir olay ki sadece bir kuruma verilebilecek bir görev değil."

Tekirdağda olası bir depremde üç alanda toplanma yeri oluşturduklarını belirten Dalgıç, bunların Karadeniz Mahallesinde, Altınova Mahallesinde ve Köseilyas ile  TOKİ  arasındaki alanda olduğunu ve bu yerlerde altyapı başta olmak üzere herhangi bir sorun bulunmadığını ifade etti.

"1999 Marmara depreminden önce yapılan binalar ne yazık ki planlamayı reddetmiş, mühendislik bilgi ve birikiminden uzak kalmış, yeterli teknolojik donanımı sağlamamış, depreme dayanıklılık açısından hesap kitap yapılmadan inşa edilmiş binalar" diyen Dalgıç, şöyle konuştu:

"Bu tarihten sonra çıkan yasalarla nispeten daha sağlıklı binalar yapılıyor. Bizim şehrimizde de yapı denetim firmaları mevcut. Bu firmaların, yapılan binaların kalitesinin ne ölçüde olduğunu denetlemesi, onaylaması gerekiyor. Biz de onların onayını onaylamalıyız. Bizim imar müdürlüğümüzün de bu çalışmaların içinde yer alması gerekiyor. Burada bir aksaklık varsa bunun tamamen kişisel sebeplerden kaynaklandığını düşünüyorum. Örneğin, müteahhit malzemeden çalıp da yaptıysa arkasından yapı denetim firması göz yumduysa arkasından imar müdürlüğümüz göz yumduysa, ki ihtimal bile vermiyorum böyle bir şeye, bu bir cinayet. Artık müteahhitlerimiz, yapı denetim firmalarımız, imar müdürlüğümüz bilinçlidir diye düşünüyorum."

TEKİRDAĞ'DA KAÇAK YAPILAR

Tekirdağ Belediyesi olarak kaçak yapılarla mücadele ettiklerini ifade eden Dalgıç, şunları kaydetti:

"Zamanında bu arsa benim denilip binalar yapılmış. Bazıları da imar izni almış fakat üstüne kaçak kat çıkmış. Böyle durumlarla da karşılaşıyoruz. Dolayısıyla karmakarışık bir sistem var. Akıllı Kent Otomasyon Sistemi sayesinde bütün evleri dolaştık. O evin imar durumunu, içinde oturanların sosyal durumlarını, hepsini görüntüsüne kadar tespit ettik. Göreve geldiğimizde bu istatistiklerin hiçbiri yoktu. Bunlar için sadece belediye değil devletimizin de çalışması gerekir. Yapılacak ne varsa hep birlikte yapmalıyız. Bence de artık radikal kararlar almanın zamanıdır. Kentsel dönüşümün gerekliliğinin konşulmasının zamanıdır. Bunların zaman geçirilmeden şehirlerdeki yeniden yapılanmanın sağlanması lazım. Hakikaten tehlike geliyorum diyor. Kamu kuruluşları da yeniden yapılanmalı. Depreme dayanıksız binaları da yıkıp yeniden yapmalısınız."

SİT ALANLARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulmasının çok doğru bir karar olduğunu ifade eden Dalgıç, Tekirdağda binaların zemin çalışmasına göre kat izni verildiğini bildirdi. Dalgıç, şunları kaydetti:

"Her yerde öncelikle zemin çalışması lazım. Yer yer yaptırdık bunları. Kat uygulamalarını zemin çalışmalarına göre yapıyoruz. Göreve geldiğimizde şehrimizin büyük bir kısmı sit alanıydı. Anıtlar Kurulu ile görüşerek ve yeniden planlayarak şehrimizin merkezindeki geniş bir alanında kat iznini iki kata indirdik. Bugün 6 kat olarak gördüğümüz yer, yarın yıkıldığında iki kat olarak inşa edilecek. Yeni açılan yerlerde 5 kattan yukarısı yok. Zemin etütleri el verdiği takdirde çok katlı binalar da yapılabilir. Bu teknoloji ile alakalı. Sağlıklı teknolojik donanıma sahip olunmalı."

Dalgıç, Tekirdağda bölgenin en büyük deprem erken uyarı sistemini kurduklarını sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön