03 / 05 / 2024

Kocaeli Pembe Köşk'te restorasyon başlıyor!

Kocaeli Pembe Köşk'te restorasyon başlıyor!

İzmit İnönü Caddesi’ndeki 50.Yıl Ortaokulu’nun hemen arka tarafında yer alan Pembe Köşk için Büyükşehir Belediyesi, restorasyon için ön çalışma yaptı. Köşk, mimari özelliklere de önem verilerek yeniden restore edilecek...




İzmit’in sembol mekanlarından birisi olan, bir süredir faaliyette olmayan Pembe Köşk, restorasyona alınıyor.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Pembe Köşk’ü yenileme adına başlattığı çalışmalarda açılan ihalenin sonucu belli oldu. Temmuz ayında yapılan ve 5 firmanın katılarak teklif verdiği restorasyon ihalesini, Barancan İnşaat firması kazandı. 769 bin TL ile en düşük ikinci teklifi veren Barancan İnşaat, yapılan incelemenin ardından komisyon tarafından restorasyonu yapacak firma olarak belirlendi.


ORİJİNAL HALİNİ ALACAK

Sırrı Paşa Konağı’nın yakınlarında yer alan, İzmit İnönü Caddesi’ndeki 50.Yıl Ortaokulu’nun hemen arka tarafında yer alan Pembe Köşk için Büyükşehir Belediyesi, restorasyon için ön çalışma yaptı. 19.Yüzyıla ait olan Pembe Köşk’ün restoresi en ince ayrıntısına kadar hesaplandı. Giyotin pencereli, ikinci katı çıkmalı, kat silmeleri saçaklı, ön cephesi süslemeli olan köşk, bu mimari özelliklere de önem verilerek yeniden restore edilecek.


Tarihi köşk, bir bodrum, iki normal ve bir çatıdan oluşuyor. Çalışmalar sırasında, orijinali bozularak çatı katına dönüştürülen cihannümanın, yapılacak restorasyonla tekrar gün yüzüne çıkartılması da sağlanacak. Pembe Köşk’ün restorasyonu ihalesine ARC İnşaat 737 bin TL, Barancan İnşaat 769 bin TL, Er-Kan İnşaat 835 bin TL, Yemenoğlu Yapı 869 bin TL ve Vakur yapı da 916 bin TL teklif vermişti.



Özgür Kocaeli 



Geri Dön