09 / 01 / 2025

Kocaeli, temiz Körfez çalışmalarıyla turizm atağında!

 Kocaeli, temiz Körfez çalışmalarıyla turizm atağında!

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, göreve geldikleri günden bu yana temiz, yeşil yaşanabilir bir çevre için çalıştıklarını belirterek, "İzmit Körfezi'ni yüzülebilir hale getirdik



Yaklaşık 2 yıllık bir çalışma ile hazırlanan Ulaşım Ana Planı ile trafik yükünü azaltmayı planlayan Sanayi kenti Kocaeli, bir yandan da turizmde de söz sahibi olmak için proje atağına geçti. Kişi başına düşen yeşil miktarını 10 kat artıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 16 arıtma tesisi kurduğu İzmit Körfezi'nde canlı hayatı yeniden başladı. 30'un üstünde balık türünün barındığı Körfez'de 22 sahil düzenlemesi, 12 kumsal çalışması ve Karamürsel Altınkemer Plajı'na mavi bayrak gibi bir dizi projeyi hayata geçiren belediye, bin kilometre uzunluğunda 102 trekking parkuru da oluşturdu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kültür , sanat ve turizm kentine dönüşen Kocaeli'ye özel girişimcilerin ciddi otel yatırımlarının da olduğunu ifade etti.

 

KÖRFEZ VE HALK BİRBİRLERİNE 35 YILSONRA YENİDEN KAVUŞTU

 

Körfez'in temizlenmesi süreci ne aşamada?

Yaşamın tükendiği İzmit Körfezi, büyükşehirin denizden, karadan ve havadan entegre çevre politikası ile hayata döndü. İzmit Körfezi ve halk tıpkı iki sevgili gibi 35 yıl sonra yeniden kavuştu. İzmit Körfezi, 8 yıl öncesinde kirliliği ve kötü kokusuyla anılıyordu. Arıtmanın olmayışı da kirliliği arttıran önemli bir etkendi. Büyükşehir tarafından yapılan 16 arıtma tesisinin yanı sıra havadan kontrolü sağlayan deniz uçağı, katı atıkları toplayan deniz süpürgeleri ve denetim tekneleriyle Körfez mavi günlerine geri döndü. 

 Körfez'de arıtılan atık su miktarını yüzde 98'leri çıkardık. Artık İzmit Körfezinde canlı hayatı yeniden başladı. 30'un üstünde balık türü Körfez'de bulunuyor. 

 

-Körfez'deki gelişmeler turizme de olumlu yansıdı  değil mi?

 

Artık Kocaeli. sanayiden sonra yönünü turizme çevirdi.  Körfezin temizliği ile birlikte 22 sahil düzenlemesi ve 12 kumsal çalışması yaptık. Plajlarda  mavi bayraklar dalgalanmaya başladı. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın çevre ve turizm konusunda belirlediği 32 kritere uyan Büyükşehir'in hizmete açtığı Karamürsel Altınkemer Halk Plajı, Mavi Bayrak ile onurlandırıldı. Mavi bayrak aldırmamız turizmde büyük bir yol kat etmemizi sağladı. Mavi Bayrak almak için yüzme suyu kalitesi, deniz suyu analizlerinin ilanı ile çevre eğitimi ve bilgilendirme gibi kriterlere uygunluk aranıyor. 190 metre uzunluğundaki plajda engelli vatandaşlar için de her türlü olanak mevcut. Ayrıca can kurtarma ve ilkyardım imkanları olan plajda bir adet de amfi tiyatro bulunuyor.  Körfez su sporları ve etkinliklerle sürekli gülümsemeye başladı. Denizdeki canlılık birçok spor organizasyonunu da beraberinde getirdi. İzmit Körfezi'nde 5 yıldır Uluslararası Yüzme Yarışları, Offshore Yarışları ve Balkan Yelken Şampiyonası gibi spor organizasyonları yapılıyor  Bin kilometre uzunluğunda 102 trekking parkuru oluşturduk.  Artık  girişimciler Kocaeli'nde yatırım yapmaya başladı. Otel konusunda da özel girişimciler burada ciddi bir yatırımlar yapıyor. 23 Nisan Çocuk Festivali,  Roman Festivali, Lale Festivali, Kocaeli Kitap Fuarı bu kente olan ilgiyi ve cazibeyi arttırdı. Artık kültür, sanat ve turizm kenti var.  Kocaeli'de kişi başına düşen yeşil miktarı da 10 kat arttı. 2004 yılında 1 metrekare olan kişi başı yeşil alan miktarını 2012 yılında 9,69 metrekareye çıkardık Kocaeli nüfusu 1,5 milyon iken dikilen ağaç sayısı ise 5,5 milyonu buldu. 

 

Ulaşım Ana Planı'nda alınan kararları açıklar mısınız?   


Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde hazırladığımız  'Ulaşım Ana Planı'nı 2 yıllık bir çalışmanın ardından hayata geçiriyoruz. Bu çalışma ile şehrin her metrekaresi yeniden planlandı. Konuyla ilgili

29 bin vatandaşın görüşlerine başvuruldu. Kocaeli'nin trafik  yükünü azaltacak olan ve halihazırda projelendirme çalışmaları devam eden Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), Derince Limanı ve Tüpraş bağlantıları kararlaştırıldı. Yine şehir için önemli bir aks olan Güney Otoyolu ile ilgili de çalışmalar tamamlandı. Gölcük'te yer alan Kocaeli Serbest  Bölgesi, Ford Otosan ve sanayi bölgelerinden kaynaklanan trafik yükü yüksek kapasiteli bir bağlantı ile Güney Otoyolu'na aktarılacak. Hayata geçirilmek istenen  MİA projesinin  trafik yükü de yüksek kapasiteli bir bağlantı ile Güney Otoyolu'na aktarılacak. Eski İstanbul yolu da duble yol olacak. Biz Kocaeli'yi Gebze, İzmit, Gölcük olarak 3'e ayırdık. Gebze ulaşım bölgesinde 5'i yeni kavşak olmak üzere 22 kavşak, 155 kilometre yol planlaması yaptık. İzmit'te 9'u yeni kavşak olmak üzere 24 kavşak, 240 kilometrelik yol yapımı planladık. Üçüncü bölge Gölcük'te ise 12'si yeni olmak üzere toplam 36 kavşak ve 132 km yol planlaması yaptık. 

 

Yüksek Hızlı Tren'e yönelik bir iyileştirme var mı? 

Türkiye'nin prestij projesi olan Yüksek Hızlı Tren ile ilgili olarak da bir takım kararlar aldık. İzmit  istasyonuna  ilave olarak Gebze'de de bir istasyon kurulacak. Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşacak olan İstanbul Metrosu'nun Gebze ve Dilovası'na  uzatılması için Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile müzakerelerimiz de başladı. Master Plan Gebze'ye kadar ulaşan  Marmaray  Hattı'nın Gebze'den Köseköy'e hatta Sakarya'ya kadar hizmet eden bir banliyö sistemi olmasını öngörüyor.. Bu karar çerçevesinde görüşmeler ve altyapı çalışmaları sürüyor.

 

64 NOKTADA OTOPARK YAPILACAK

 

Kent içi trafik sorunları 

için ne gibi planlarınız var? 

 

Kartepe İlçesi'ndeki Cengiz Topel Havalimanı'nın şehrin diğer noktalarıyla olan  bağlantısının toplu taşıma araçlarıyla sağlanacağına inanıyoruz. Ayrıca kent merkezini yayalaştırma konusunda da  ısrarlıyız. 111 kilometrelik bisiklet yolu planladık. Trafik yüküne uygun otopark sistemleri kurmak istiyoruz. Otoparkların yönetimi  kent içi trafiğin yönetiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Yer seçimi, şehir merkezine özel araçla girmeyi caydırmalıdır. Buna göre otoparklar, mümkün mertebe şehir merkezine yürüme mesafesinde kurulacak. Bu mümkün değilse toplu taşıma aksları yanındaki veya yakınındaki alanlar seçilecek. Belediyemizin sahil tarafında yaptığı otopark bu yaklaşımın uzantısıdır. Ulaşım ana planı kapsamında 64 noktada otopark yapılmasına karar verildi.

 

Belediyenizin otobüs filosu hakkında bilgi verir misiniz? 

35 solo tip ve 10 körüklü tip olmak üzere, toplam 45 adet CNG Yakıt Sistemine sahip otobüsümüz hizmete başladı. Alınan yeni araçlarla birlikte otobüs filomuz 117 adede çıktı. Otobüslerimiz ile toplam 38 adet güzergâhta vatandaşımıza toplu taşıma hizmeti veriyoruz. 2012 yılının ilk 9 ayında belediye otobüslerimiz ile 6.5 milyon vatandaşımıza  toplu taşıma hizmeti verdik. Bildiğiniz gibi Kocaeli Üniversitesi Umuttepe yerleşkesi 60 bin öğrencisiyle Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri. Bu bağlamda, yoğun öğrenci ve bölgede bulunan Kocaeli Üniversite Araştırma Hastanesine gelenlerin tek araç ile Umuttepe'ye gidebilmesi amacıyla seferlere başlandı. 

 

Sizce , kent  halkı deniz ulaşımından yeterince yararlanıyor mu?

Körfez'de 2005 yılında  deniz ulaşımda sefer yapan Atatürk ve İnönü yolcu vapurlarına ilave olarak kiralık 3 yolcu motoru olmak üzere 5 deniz aracı ile hizmet verilmekte iken 2011 yılında 4 deniz otobüsü ve 2 yolcu motoruna ilave olarak 3 yolcu motoru olmak üzere toplam 8  deniz aracı ile deniz ulaşımı yapılıyor. 2005 yılında günlük olarak yapılan toplam sefer sayısı 30 ve uğranılan yerleşim yeri 5 iken 2012 yılı itibariyle 12 yerleşim yerine günlük 120 sefer yapılıyor. 2004 yılında yıllık taşınan yolcu sayısı 150 bin iken alınan deniz otobüsleri, yapılan seferlerin çoğaltılması ve yeni yerleşim yerlerine seferlere başlanmasıyla birlikte 2012 yılı itibariyle yıllık taşınan yolcu sayısı 750 bine yükseldi.

 

 

KOCAELİ TÜRKİYE'NİN BİLİŞİM ÜSSÜ OLACAK

 

2012'de kentinizin çözüme 

kavuşan en önemli sorunu ne oldu?

Değirmendere Köprülü Kavşağı'nı yaparak o bölgedeki trafiğe çözüm bulduk. İzmit Marina sahilinde yaptığımız düzenlemeyle su baskınlarının önüne geçtik. Kandıra Namazgah Barajı'nın inşasına başlayarak Kocaeli'nin 100 yıllık su ihtiyacını garantiye aldık. Seka Bilim Merkezi'nin inşaasına başlayarak Kocaeli'nin bilim ve teknoloji konusunda ciddi bir adım atmasını sağladık. 

 

Kentinizin çözülmesi gereken 3 önemli sorunu nedir? 


Önümüzdeki süreçte ulaşım, altyapı, çevre, konut yatırımlarımız sürüyor. Öncelikli hedefimiz Kocaeli'ni dünya şehirleriyle yarışabilir bir hale getirmektir. O da bilim ve teknoloji üretmekle olur. Seka'da inşaatına başladığımız Bilim Merkezi ile bunu başarmayı, Gebze'de kurulacak Bilişim Vadisi Projesi ile de kenti dünyaya tanıtmaya hedefliyoruz. Dünyanın bilişim devleri yakın tarihte kentimizde yatırımlar yapacak. Kocaeli Türkiye'nin bilişim üssü olacaktır. 

 

Kurslar ile 250 bin kişiye eğitim verdik

Kocaeli Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KOMEK) ile işsizlerin ve meslek sahibi olmak isteyenlerin umudu olduk. İnsanlara bu merkezlerimizde meslek öğretiyoruz. Ayrıca İŞKUR ile geçici istihdam projelerini hayata geçirdik. Yüzlerce gencin meslek sahibi olmasını sağladık. Bu kurslardan mezun olan kursiyerlerimiz, aldıkları sertifikalarla kendi işyerlerini açtılar. 2004 yılından bu yana kurs merkezlerimizde 250 bin kişiye eğitim verdik. Bugün 41 merkezimizde 86 branşta eğitim vermeye devam ediyoruz. 

 

İZAYDAŞ dünyanın sayılı atık tesislerinden

Belediyemizin iştirakleri arasında yer alan İzmit Atık ve Artıkları Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ)  35 bin ton yakma, 35 bin ton depolama kapasitesiyle dünyanın sayılı atık tesislerinden biri. 2012 yılında 33 bin 374 ton atığı yakarak bertaraf eden İZEYDAŞ, 76 milyon 502 bin 676 lira ciro, 5 milyon 308 bin 603 lira da vergi öncesi kar elde etti. İZAYDAŞ,  belediyelerden günde bin 600 ton, endüstriden ise yaklaşık 200 ton evsel nitelikte atık alıyor. İZAYDAŞ'ın yanı sıra Kent Konut, Altınnal, Antikkapı, Belde AŞ de iştiraklerimiz arasında yer alıyor. 

 

Kent nüfusu 2023'te 5 milyon kişiye çıkacak

Belediyemizin yaptığı araştırmaya göre 2023'te Gebze'nin nüfusu 634 binden  969 bine, İzmit'in nüfusu 725 binden 1 milyonun üzerine, Gölcük'ün nüfusu ise 274 binden 387 bine çıkacak. Otomobil sayısı ise 156 binden 525 bine  tırmanacak. Kocaeli içinde bugün 2 milyon kişilik bir yolcu hareketliliği varken 2023'te bu rakam 5 milyona çıkacak. Kamyon hareketliliği yani lojistik hareketlilik günlük 100 bin civarında iken 2023'te bu rakam 202 bin 721 olarak öngörülüyor.

 

RAKAMLAR İLE KOCAELİ

 

*İLÇE SAYISI:12 

*OTOBÜS FİLOSU: 117 

*DENİZ ULAŞIM ARACI: 8

*2013 YILI BÜTÇESİ: 1 milyar 330 milyon TL

*NÜFUS (2012) : 1.634. 691

*2012'de DENİZDEN TAŞINAN YOLCU: 750.000

Dünya/Mehtap AKBAŞ ÇİFTÇİ


Geri Dön