04 / 05 / 2024

Kocaeli Yenimahalle'de kentsel dönüşüm belirsizliği sürüyor!

Kocaeli Yenimahalle'de kentsel dönüşüm belirsizliği sürüyor!

Altı dönemdir aynı mahallede muhtarlık yapan Aşkın, mahallesinin en büyük sorununun Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki belirsizliğin hala sürmesi olduğunu dile getirdi




Muhtarın Sesi sütunlarımızın bu haftaki konuğu Yenimahalle Muhtarı Tuncay Aşkın, mahallesinin sorunlarını ve yapılması gerekenleri gazetemize değerlendirdi. Altı dönemdir aynı mahallede muhtarlık yapan Aşkın, mahallesinin en büyük sorununun Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki belirsizliğin hala sürmesi olduğunu söyledi.  Aşkın, “Bu belirsizlik mahalle sakinlerini düşündürüyor” dedi.

 

BİRÇOK KURUMU BARINDIRIYOR

Yüz ölçümü olarak İzmit’in en büyük, nüfus yoğunluğu olarak da İzmit’in dördüncü büyük mahallesi olan Yenimahalle, 18 bin kişilik bir nüfusu içinde barındırıyor. Mahallenin 9 bin seçmeni bulunuyor. Yenimahalle, Yenimahalle İlkokulu, ODTÜ KYÖD İlkokulu, Sinan Dereli Ortaokulu, iki sağlık ocağı, İzmit Belediyesi Emekli Evi, Büyükşehir Belediyesi Barınma Evi,  etüt merkezi ve KO-MEK’e ev sahipliği yapıyor.

 

BELİRSİZLİK HALA SÜRÜYOR

Mahallesinin sorunlarını anlatan Aşkın, “Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi belirsizliktir. Bu belirsizlik hala sürüyor. Muhtarlık ve mahalle sakinleri olarak bundan rahatsız oluyoruz. Bu konu bizi mahalle olarak düşündürüyor. Bu konunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz. Bundan dolayı mahalle sakinleri evlerine bir çivi bile çakamıyor” diye konuştu.

 

KAÇAK YAPILAŞMA VAR

Mahallesinde kaçak yapılaşmanın olduğunu ve bunun hem insan hem de çevre sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Aşkın, “Mahallemizin yarısına hala imar gelmemiş. Bu da kaçak yapılaşmanın artmasına sebep oluyor. Bu kaçak yapılaşma insan ve çevre sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurduğu gibi görüntü kirliliğine de sebep oluyor. Yetkililer bu konuda çalışmalarını hızlandırmalıdır”  ifadelerini kullandı.

 

RADAR YOLU DOKUZ AYDIR KAPALI

İnkılap Caddesi ile Radar Caddesi’nin en büyük caddeleri olduğunu söyleyen Aşkın, “Bu iki caddemiz, mahallemizin can damarıdır. Bunlardan Radar Caddesi yaklaşık dokuz aydır ulaşıma kapalı şekilde bekliyor. Bu caddede iki okula giden bir yolumuz var ve bu yolu kullanması gereken ağır vasıtalar sokak aralarını kullanıyor. Bu yüzden sokaklarımız bozulurken diğer yandan yayaların can güvenliği tehlikeye giriyor” dedi.

 

2B ARAZİSİ KADASTRO ÇALIŞMASI HIZLANDIRILSIN

Yeni Mahalle’de uzun zamandır bir kadastro çalışması olduğunu ifade eden Aşkın, bu çalışmanın bir an önce bitirilmesini beklediklerini söyledi. Aşkın, “Uzun zamandır mahallemizde 2B orman arazileriyle ilgili bir kadastro çalışması var ve bu çalışma uzun zamandır yapılıyor. Mahalleli bunun bir an önce bitirilmesi ve tapularının verilmesini istiyor. Bu konuda yetkililerin biraz işi hızlandırmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

VATANDAŞLARI MAĞDUR ETMESİNLER

Yetkililerin, mahallenin en büyük ve işlek caddelerinden olan İnkılap Caddesi’nin alt kısmında bulunan ve görüntü kirliliğine sebep olan evlerin yerine AVM yapılacağını söylediğini belirten Aşkın, “Bu, görüntü kirliliği bakımından gerekli bir durum ancak yetkililerin bu çalışmayı yaparken titiz davranmasını ve orada oturan vatandaşlarımızı mağdur etmeden çalışmalarını yürütmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

DIŞARDAN GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ BİR MAHALLE DEĞİL

Aşkın, “İsmi sıkça bozuk imajıyla duyulmasına rağmen Yenimahalle gayet rahat ve sakin bir mahalledir. Öyle dışarıda konuşulduğu gibi bir mahalle değiliz. Emniyet güçlerinin kayıtlarında suç oranı oldukça düşük bir mahalleyiz. 1950 yıllarında kurulan eski bir mahalle olduğu için herkes birbirini tanır. Bu da suç oranlarının artmasının önüne geçen etkenlerden biridir” ifadelerini kullandı.

 

SPOR KULÜBÜ İÇİN TESİS YAPILSIN

Yenimahalle Spor Kulübü için tesis yapılmasını istediklerini söyleyen Aşkın, “Yenimahalle’nin bir spor kulübü var. Bu kulübümüzün antrenman yapacağı bir tesisi bile yok. Yetkililerin bu konuda bize yardımcı olmasını ve bir tesis yapmasını bekliyoruz. Bu tesis yapılırsa; mahallemizde bununla birlikte bir kalkınma da olur. Ve gençler de daha çok sporla ilgilenir ve kötü alışkanlıklardan uzaklaşır” dedi.

 

YURT YAPILMASINDAN MEMNUN OLDUK

“1999 Depremi’nde dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin tarafından yardım amaçlı gönderilen 10 milyon Dolar yardım ile depremzedeler için yapılan Arızlı Konutları, 2002- 2010 yılları arasında devlet depremzedelerden alınarak devlet memurlarına verilmişti” diyen Aşkın, “Bu konutlar, şu anda bin 600 kişilik öğrenci yurdu yapıldı. Bundan dolayı çok memnunuz” diye konuştu.

 

BEŞ CAMİ VAR ANCAK MÜEZZİNLERİ YOK

Mahallesinde beş cami olduğunu belirten Muhtar Tuncay Aşkın, “Mahallemizde beş camimiz var. İnsanlar ibadetlerini yapmak için camileri kullanıyor. Ancak bu camilerimiz de hala bir müezzin yok. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla imamlara müezzinlik yapıyor. Beş camimize de müezzin istiyoruz. Çünkü bu büyük bir eksikliktir” şeklinde konuştu.

 

BİRİNİN ÖLMESİ Mİ LAZIM?

Muhtar Aşkın, Yeni Mahalle’de vatandaşlarla birlikte mahallenin sorunlarını gazetemize anlattı. Vatandaşlar, “Defalarca yetkililere bildirmemize rağmen İnkılap Caddesi’ne bir hız kesici kasis yapmadılar. Arabalar buradan çok hızlı geçiyor. Birinin kaza geçirip ölmesi mi lazım? Yetkililerin bu konuda elini çabuk tutmasını bekliyoruz” diye sitem etti.

 

TUNCAY AŞKIN KİMDİR?

Genç yaşta muhtarlık koltuğuna oturan Yenimahalle’nin efsane Muhtarı Tuncay Aşkın, muhtarlık yaptığı süre içerisinde onlarca siyasetçi ile çalıştı. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i mahallesine davet eden ve daveti geri çevrilmeyen tek Muhtar Tuncay Aşkın oldu.  Demirel, o dönem Yenimahalle’ye gelerek okul açmıştı. Geçtiğimiz yerel seçimlerde 8 bin seçmeni olan mahallede 5 bin vatandaşın oyunu alarak rekor kırdı.  5 yıl sonra emekliye ayrılacak Aşkın, mahallesinde okul aile birliği başkanlığı ve Yenimahalle Spor Kulübü Başkanlığı görevini de yürüttü.


Manşet Kocaeli


Geri Dön