14 / 11 / 2024

Kocaeli'deki 100 bin ev, içme suyu tesisinin elektriği ile aydınlanacak!

Kocaeli'deki 100 bin ev, içme suyu tesisinin elektriği ile aydınlanacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Yuvacık Barajı’ndan içme suyu arıtma tesisine giden sudan elektrik üretecek HES’i devreye soktu.




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Yuvacık Barajı’ndan içme suyu arıtma tesisine giden sudan elektrik üretecek HES’i devreye soktu.


Kocaeli’de şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’ndan gelen suyun elektriğe dönüştürülmesi fikri ile harekete geçen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yuvacık İzmit Su Arıtma tesisi yanına kurduğu hidroelektrik santraliyle (HES) bir ilki gerçekleştirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İZAYDAŞ tarafından hayata geçirilen ve içme suyundan elektrik üreterek Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirildiği Yuvacık Kanal Tipi Hidroelektrik Santrali’nde üretilen çevreci ve yenilenebilir enerji ile 100 bin kişilik bir yaşam alanının elektrik ihtiyacı karşılanacak.


KOT FARKINDAN ENERJİ ÜRETİMİ

Proje sayesinde, Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı ile içme suyu arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkından yararlanılarak, enerji üretimi sağlanıyor. Daha önce kırıcı vanalar ile düşme gücü önlenerek kullanılamayan su enerjisi, kurulan tesis ile artık elektriğe dönüşüyor. Kocaeli’ye yılda yaklaşık 130 milyon metreküp içme suyu sağlayan Yuvacık Barajı’ndan gelen su, santral içindeki tribünlerden geçerek bunlara bağlı jeneratörler vasıtası ile kullanılabilir elektrik enerjisi haline getiriliyor.


YÜZDE 100 TÜRK MALI

Yüzde 100 yerli üretim olarak tasarlanan proje İZAYDAŞ’ın öz kaynaklarıyla hayata geçirilirken, büyükşehirin bir başka yan kuruluşu İSU ise kontrolörlük desteği veriyor. Yıllık 14 milyon kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip tesiste salyangoz yapısını içeren türbinler ise Diyarbakır’da özel olarak imal edildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin güneş enerjisi, çöp gazından elektrik üretimi, biyogaz entegre enerji üretim tesisi, klinik ve tehlikeli atık yakma ve enerji üretimi, rüzgar türbini gibi alternatif enerji üretimi faaliyetlerinin yanı sıra bu tesisin de devreye girmesiyle yılda yaklaşık 60 milyon kilovatsaat elektrik üretimine ulaşılacak.


Böylece ortalama 100 bin nüfusun üzerindeki bir şehrin evsel elektrik ihtiyacı şebekeye verilmiş olacak. Yaklaşık 10 milyon Türk Lirası maliyete sahip yatırım, elektrik satışından elde edilecek gelirle beş yılda kendisini amorti edecek.


“100 BİN NÜFÜSLU KENTİN ENERJİSİNİ KARŞILAYACAK”

Tesisin açılışında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Çevreci bir belediyeyiz. Çevreye son derece önem veriyoruz. Doğal hayatı korumaya kararlıyız. Kocaeli’de bunun mücadelesini veriyoruz, neye rağmen; Türkiye’nin en önemli sanayi kentiyiz, üretim kentiyiz, ulaşım kentiyiz. Türkiye’nin hatta hepimizin enerjiye ihtiyacı var. Artık su kadar, hava kadar enerji ihtiyacımız da var. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bizim Yucavık Barajı’ndan bu arıtma tesisine gelen su yüksekliğinden istifade ediyoruz. 39-40 metre civarından bir yükseklik var. O yüksekten dökülen suyla burada tribünümüzü döndürüyoruz. Çarklarımızı döndürüyoruz ve ondan elde edilen gücü tribünlere aktararak elektrik elde ediyoruz. Burada elde ettiğimiz enerji takriben 100 bin nüfuslu bir kentin ihtiyacını karşılayacak kadar bir enerjidir” dedi.


“1 TRİLYONLUK TASARRUF YAPACAĞIZ”

Tesisi hizmete sunmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, “Büyükşehir olarak ortamla ayda harcadığımız elektrik parası 3-4 trilyon civarında. Bunun en az 1 trilyonunu burada elde ettiğimiz HES’lerden karşılayacağız” diye konuştu.


Karaosmanoğlu’nun ardından söz alan ve tesisin yapımını üslenen İZAYDAŞ’ın Genel Müdürü Muhammet Saraç, “Burada kurulu olan enerjinin gücü 2.3 megavat. Yıllık 14 milyon kilovat/saat civarında olacak. Burada elde edilen enerji ulusal şebekeye teşviki olarak satılacak ve devletimiz tarafından satın alınacak. Şunu net bir şekilde söylemek lazım, kanal tipi olarak içme suyunda yapılan bir tesisimizdir. İçme suyu kalitesini ilgilendirecek herhangi bir sıkıntımız yok. Tüm ekipmanlar içme suyu kalitesine göre seçilmiştir. Zaten buradan çıkışında da dengeleme havuzundan arıtma tesisine gitmektedir suyumuz” ifadelerini kullandı.


TOPLAMDA 60 MİLYON KİLOVAT ENERJİ ÜRETİLİYOR

Yatırımın 10 milyon civarında olduğunu ve tesisin 5 yıl içerisinde kendisini amorti edeceğini de söyleyen Saraç şu ifadeleri kullandı:


“Yarımın sahibi Büyükşehir iştiraki İZAYDAŞ olarak biziz. Kontrolümüzü İSU yapıyor. Ekipmanların üreticisi ise Enerji Bakanlığımızın yan kuruluşu TEMSAN’dır. Dolayısıyla tamamen yerli bir üretim ortaya çıkacak. Boşa giden enerjiyi geri kazanmış olduk. Burada ve diğer tesislerimizdeki tehlikeli atık, evsel atık, güneş ve rüzgar enerjisi üretimleri gibi faaliyetlerimizle birlikte yıllık 60 milyon kilovat/saat civarında bir enerji ortaya çıkmış oluyor.” Heyet ardından tesisi gezerek programı sonlandırdı.


Milliyet


Geri Dön