27 / 04 / 2024

Kocaeli'deki banliyö hatları ne zaman açılacak?

Kocaeli'deki banliyö hatları ne zaman açılacak?

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın yılsonunda açılacağını duyurduğu banliyö hatları için verilen sözler tutulmadı. Hattın ne zaman açılacağı halen belirsizliğini koruyor. Ancak Karaman, seferlerin 2015’den önce başlayacağında ısrarlı.




Kocaeli halkına ucuz ve güvenli ulaşım imkanı veren banliyö hattının ne zaman açılacağı yılan hikayesine döndü.  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, banliyö trenlerin yılsonunda hizmete gireceğini açıklamıştı. Ancak Bakan Işık ve Genel Müdür Karaman’ın açıklamaları gerçeğe dönüşmedi. 2015’e sayılı günler kaldı fakat trenlerin ne zaman seferlere başlayacağı halen belirsizliğini koruyor.

 

AĞUSTOS’TA SÖYLEMİŞTİ

1 Ağustos’da Antikkapı Restoran’da basın açıklaması yapan Bakan Işık, Kocaeli’yi yakından ilgilendiren konulara temas etmiş ve ilk gündeminin Adapazarı Ekspresi olduğunu söyleyerek konuşmasına başlaşmıştı. Banliyö hattın yeniden ulaşıma başlayacağını belirten Işık, “Yılbaşından önce, sinyalizasyon bittikten sonra seferler başlayacak. İlk etapta 8 geliş, 8 gidiş olacak. En az bin kişilik olacak. İhtiyaca göre sefer noktasında artış yapılabilecek” diye konuşmuştu.

 

KASIM’DA KARAMAN

Işık’ın açıklamasından sonra banliyö hattı yeniden gündeme gelmiş ve hatla ilgili ikinci açıklamayı da TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman yapmıştı. CHP Milletvekilli Haydar Akar ile birlikte Sakarya-Pendik arasında YHT incelemesi yapan Karaman, banliyö hatların yılsonunda hizmete gireceğini belirterek, “Yılsonunda burada banliyö hat çalışmaya başlayacak. Arifiye ile Pendik arasında çalışacak” demişti.

 

KARAMAN VAZGEÇMEDİ

Hiçbir hazırlığın olmadığı bölgesel tren hattının yılsonunda açılacağı açıklamasında ise TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ısrarcı davrandı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Karaman, verilen sözlerde bir değişik olmadığını vurgulayarak söylenen tarihin halen geçerli olduğunu kaydetti. Karaman, “Şu an için hiçbir değişiklik yok. Verdiğimiz tarihte açılacak. Söylediğiniz gibi olacak” dedi.

 

3 YIL ÖNCE KAPANDI

Adapazarı Ekspresi olarak da bilinen bölgesel trenler, ucuz ve güvenli ulaşım sağlaması nedeniyle halk tarafından tercih ediliyordu. Hat, Yüksek Hızlı Tren çalışmaları kapsamında üç yıl önce kapanmıştı. Sakarya-İzmit-İstanbul arasında işleyen Köseköy-42Evler-Derince istasyonlarında da duran bölgesel tren, bu özelliğiyle de ulaşımda kolaylık sağlıyordu. Sakarya’dan kalkan trenin son durağı da Haydarpaşa’daydı.

 

YHT 14 KEZ ERTELENMİŞTİ

Banliyö trenlerin söz verildiği tarihte açılamaması akıllara Yükek Hızlı Tren sürecini getirdi. Yüksek Hızlı Tren’in açılışı için de yetkililerin verdiği tarihler bir türlü tutturulamamış, YHT’nin açılışı ancak 14’üncü kez verilen tarihten sonra gerçekleştirilmişti. Banliyöler için de akıllara, “Acaba kaç kez söz verilecek?” soruları gelmeye başladı.

 

İstanbul-Ankara 1 saat 10 dakika

Kentimizin ulaşımını ilgilendiren bir diğer gelişmeyi ise Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan açıkladı. Elvan, önümüzdeki dönemde İstanbul ile  Ankara  arasında yeni Hızlı Tren Hattı açılacağını belirterek, “2019 yılında Ankara ile İstanbul arasındaki yolculuk süresi 1 saat 10 dakika olacak” dedi. Bakan Elvan proje maliyetinin ise 4 buçuk milyar olacağını duyurdu.


Manşet Kocaeli


Geri Dön