28 / 04 / 2024

Kocaeli'deki Beş Divanlı Rıza Bey Konağı yeniden inşa ediliyor!

Kocaeli'deki Beş Divanlı Rıza Bey Konağı yeniden inşa ediliyor!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nı yeniden inşa ediyor.



 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Derince İlçesi, Tahtalı Mahallesi’nde yer alan tarihi Beş Divanlı Rıza Bey Konağı’nın inşa çalışmaları devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Marmara Depremi’nden sonra kullanılmaz hale gelen ahşap yapı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin rekonstrüksiyon projesiyle yeniden inşa ediliyor. Harabe halindeki yapı yıkılarak rekonstrüksiyon projesiyle aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyor. Yapının içerisinde ve dışarısında yer alan sağlam özel malzemeleri de tekrar kullanılmak üzere sökülerek korumaya alındı.

YAPI ŞEKLİ OLUŞTU

Rekonstrüksiyon projesi çalışmaları devam eden yapıda, saçak altı kaplama imalatına başlanarak drenaj işleri de tamamlandı. Yapının bağdadi duvar kaplama imalatı sürerken temel etrafı su yalıtımı işleri sona erdi. Bina içerisindeki taş ocak yapımı da gerçekleştirildi. Zemin kat iç duvarlarda tas derzi işleri ve çatı karkası, kiremit altı kaplama tahtası uygulaması, birinci kat yapı karkası imalatı ve çatı karkasının imalatı da projede tamamlanan çalışmalar arasında.

KONAK ÖZELLİKLERİ

Yapı projesine göre asıl yaşam odalarından oluşan üst katta orta sofanın etrafında dört köşede bulunan kareye yakın dikdörtgen şekilli odalar bulunuyor. Güneydoğu cephesinde sofaya açılan balkon bulunuyor. Yapının gömme tipteki balkonu Tahtalı Mahallesi’nde yer alan evlerde de sıkça görülüyor. Balkonun sağ ve sol tarafında konumlanan odalarda ortada ocak, ocağın bir yanında yüklük, diğer yanında gusülhane bulunuyor.

KARARGAH OLARAK KULLANILDI

Yapının üstündeki kitabesine göre, konak 1892/93 yılında Rıza Bey’in babası Kocabaşoğlu Yusuf Ağa tarafından inşa ettirildi. Milli mücadele yıllarında Taşköprü yöresi ve çevresindeki Milli Müfreze’nin kurucu olan Beş Divanlı Rıza Bey, konağı karargah olarak kullandığından konak ‘’Beş Divanlı Rıza Bey’’ ismini aldı.
 


Geri Dön