02 / 05 / 2024

Kocaeli'deki Nikomedya Surları sorunu çözülemiyor!

Kocaeli'deki Nikomedya Surları sorunu çözülemiyor!

“Nikomedya Surları” sorunu çözülemiyor. Bölgede yer alan tarihi surlar üzerine inşa edilen binalarla ilgili işlem yapılamıyor. Koruma kurulu ise surlarla ilgili herhangi bir işlem yapmıyor, sadece tavsiye ediyor.




Orhan Mahallesi’nde yaklaşık 5 yıl önce ortaya çıkan “Nikomedya Surları” sorunu çözülemiyor. Bölgede yer alan tarihi surlar üzerine inşa edilen binalarla ilgili işlem yapılamıyor. Koruma kurulu ise surlarla ilgili herhangi bir işlem yapmıyor, sadece tavsiye ediyor.


İzmit’in en eski mahallelerinden biri olan Orhan Mahallesi’nde yer alan Nikomedya Surları ile ilgili yaklaşık 5 yıl önce gündeme gelen yapı yasağı ve koruma alanı sorunu halen aşılamadı. Birkaç ay önce bölgede yer alan konut sahiplerine oturdukları evlerin koruma alanı içerisinde yer aldığını ve yasadışı olduğunu belirten tebligatlar gönderildiği iddia edilmişti. Bu iddia sonrasında bölge halkı evlerinin yıkılacağını öne sürerek isyan etmişti. Vatandaşlar, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yıkım kararı aldığını ve bölgedeki evlere yıkım tebligatı yolladığını bile öne sürmüştü.

 

TAVSİYE KARARI

Bölge ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 11 Şubat 2014 tarihli kararında aslında şu ifadelere yer vermişti; “Tescilli sur duvarlarının yapı koruma grubunun 1. Grup olarak belirlenmesine, Nicomedia dış sur duvarının kuzeyinden ve güneyinden 10’ar metre yapı yasağı uygulanması ve bu alanda yer alan parsellerin kamulaştırılmasının tavsiyesine, imar adasının koruma sınırları içerisinde kalan bölümlerinin tamamına kentsel tasarım içerikli vaziyet planının kurulumuzda onaylanmasından sonra yeni yapı talepleri için hazırlanan mimari projelerin kurulumuzca değerlendirilmesi gerektiğine karar verildi.”

 


Öte yandan Orhan Mahallesi’nde yaşanan sıkıntılarla ilgili Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Taner Aksoy yazılı bir açıklama yaptı. İzmit Orhan Mahallesi’nde yer alan ve koruma alanı içerisinde inşa edilen taşınmazlarla ilgili herhangi bir işlem başlatılıp başlatılmadığını açıklayan Taner Aksoy, “Kocaeli İzmit Orhan Mahallesi sınırlarındaki Nicomedia Dış Sur Duvarları Koruma Alanı olarak belirlenen, 348 ada, 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 nolu parseller, 3469 ada, 2,3,4,5,6 nolu parseller ile 324 ada 31,32,33,34,39 nolu parseller üzerindeki binalar için kurumumuzca herhangi bir işlem başlatılmamıştır” dedi.



Manşet Kocaeli


Geri Dön