18 / 05 / 2024

Kocaeli'nin tarihine ışık tutacak sempozyum yapılacak!

Kocaeli'nin tarihine ışık tutacak sempozyum yapılacak!

Büyük bir tarihi ve kültürel birikime sahip Kocaeli'nde şehrin tarihine sahip çıkan ve kent hafızasını oluşturmayı amaçlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl başlattığı Kocaeli Tarihi Sempozyumlarına devam ediyor.



Bu yıl 3-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II etkinliğinde Osmanlı'nın ilk amirallerinden, Karamürsel'de ilk donanmayı kuran Karamürsel Alp ele alınacak. 



2014 yılında düzenlenen Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, tarihçiler ve akademisyenler tarafından yoğun ilgi görmüş, Türkiye çapında ses getirmişti. 


3 NİSÂN'DÂ AÇILIŞ OTURUMU 

3 Nisan Cuma günü saat 15.00'te Welborn Otel'de başlayacak sempozyumun ilk gününde protokol konuşmaları ardından Prof. Dr. Azmi Özcan'ın başkanlığında Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Maria Pia Pedani ve Prof. Dr. Chakib Benafri tarafından "Karamürsel'den Cebelitank'a Türk Denizcilik Tarihi" konulu açılış sempozyumu gerçekleştirilecek. 



KARAMÜRSEL İLÇESİNE ADINI VERDİ 

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesine de adını veren Kara Mürsel Alp'in kent için öneminin yanı sıra Kocaeli tarihinde denizciliğin gelişimi, kente sağladığı katkı sempozyumda ele alınacak. Bölgede ortaya çıkan büyük medeniyetlerin bir parçası olan Kocaeli bölgesi, Osmanlı Devleti'nin ilk fethettiği yerlerden biridir. İstanbul başkent olduktan sonra Kocaeli, Osmanlı Devleti'nin Anadolu'ya açılan kapısı, yol ağının ana giizergâhı olmuştur.


 

KARAMÜRSEL MODELİ GEMİ 

Kocaeli, her devirde denizcilik tarihi içerisinde önemli bir yere sahip. Osmanlı'nın ilk tersanesi Karamürsel'de kurulmuş, yine bölgede bulunan izmit, Kelken. Kcrpe ve Karamürsel tersanelerinde pek çok gemi inşa edilmişti. 

Hatta Kara Mürsel Alp'in adını alan Marmara'ya özel bir gemi modeli de üretilmişti. Bu yönüyle sempozyum Osmanlı Denizciliği ile geçmişten günümüze izmit'te denizcilik faaliyetlerine ışık tutacak. 



173 AKADEMİSYEN, 153 TEBLİĞ 

3-5 Nisan tarihleri arasında Wellborn Luxury Hotel'de düzenlenecek "Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II" ye katılmak için çok sayıda akademisyen başvurdu. Bilim Kumlu tarafından gerçekleştirilen çalışma çerçevesinde 173 katılımcının sempozyuma katılması uygun görüldü. İçlerinde yabancı akademisyenlerin de olduğu katılımcılar sempozyum boyunca 153 tebliğ sunacak. Bu yıl konuğumuz olacak 173 akademisyenin sunacağı 153 tebliğ de yine Sempozyum Tebliğleri Kitabı haline getirilecek. 



Yurthaber


Geri Dön