23 / 12 / 2024

Kocasinan Ahi Evran'daki dönüşüm Türkiye'ye örnek olacak!

Kocasinan Ahi Evran'daki dönüşüm Türkiye'ye örnek olacak!

Kayseri'de Kocasinan bölgesi kentsel dönüşüm projeleri ile yenilenecek. Kent merkezi, iş merkezleri ve hastanelerin bulunduğu bölgede yapılacak kentsel dönüşüm projeleri ile 1.5 milyar liralık ekonomik hacim oluşturulması öngörülüyor.



Kayseri'de Kocasinan bölgesi kentsel dönüşüm projeleri ile yenilenecek. Kent merkezi, iş merkezleri ve hastanelerin bulunduğu bölgede yapılacak kentsel dönüşüm projeleri ile 1.5 milyar liralık ekonomik hacim oluşturulması öngörülüyor.


Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 4 mahallede gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projeleri üzerinde çalıştıklarını belirterek, "156 bin hektar alan üzerine kurulu Kocasinan için 'Kentsel Dönüşüm Master Planı' hazırladık. Ahi Evran, Yunus Emre, Alsancak ve Seyrani bölgelerimiz başta olmak üzere kentsel dönüşüm projelerimizde çok hızlı bir gelişim sürecine girdik . Ahi Evran Projesi hızla devam ediyor. Bu proje Kayseri'nin en önemli Kentsel Dönüşüm Projesi olacak ,Türkiye çapında örnek olarak gösterilecek'' dedi. 


Hayata geçirecekleri kentsel dönüşüm projelerinin sosyal donatılarının güçlü olması sebebiyle sosyal dönüşüm de sağlayacaklarını vurgulayan Çolakbayrakdar , "Kentsel dönüşüm konusuna sadece konutların yenilenmesi olarak bakmıyoruz. Mevcut alanı daha verimli değerlendirerek, orada ikamet edenlere sosyal alanlar da oluşturacağız. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bu projelere bizimle bir nevi ortak olma durumları var. Projeleri yürütme noktasında onların da bu projelere inanmaları, gayret göstermeleri ve diğer taraftan da yatırımcıların bu bölgelere gelip yatırım yapmaları gerekiyor" şeklinde konuştu. 


Kocasinan'da dönüşüm projeleri ile yaklaşık 1.5 milyar TL'lik ekonomik değer sağlanacağını ifade eden Çolakbayrakdar, "Ahi Evran Mahallesi'nde 550 bin metrekare alanda bir inşaat çalışması yapılacak. Bu çalışmaların ekonomik değeri ise 550 milyon TL.Ahi Evran Mahallesi projemiz hızlı ilerliyor. Yunus Emre Mahallesi'nde yapacağımız çalışmaların ekonomik büyüklüğü 210 milyon TL olacak. Seyrani Mahallesi 567 bin metrekare alanda inşa edilecek .Bunun ekonomik değeri ise 500 milyon TL olacak. 4 projemizden 3'ünün planlama ve imar çalışmaları tamamlandı. Sadece Argıncık bölgesi planlama aşamasında. Bu yılın ilk çeyreğinde inşaat çalışmaları başlayacak" dedi. 


Çolakbayrakdar, havaalanı yolu üzerindeki Seyrani bölgesinin şehrin giriş kapılarından biri olduğunu ifade ederek, "Burada iyi bir imar yapılanması şehrin mimarisi açısından da önem arz ediyor. Burayı kentsel dönüşüm alanı değil yaşam alanı olarak nitelendiriyoruz. A'dan Z'ye her türlü sosyal donatının olacağı bir proje yapacağız .Ahi Evran için de Sivas yolundan dolayı şehrin giriş kapısı diyebiliriz. Seyrani'de yapılacak olan yaşam alanını burada da uygulayacağız. Bu projemizde 60 bin metrekarelik alanı ticaret alanı olarak ayırdık. Burada bir AVM olacak. 5-10 bin metrekarelik alanlarda ticari işletmelerin olduğu bir imar çalışması düşünüyoruz. Böylece şehrin cazibesinin artırılmasına katkı sağlamış olacağız" diye konuştu. Çolakbayrakdar, Kocasinan sınırlarında yer alan ve Büyükşehir Belediyesi'nin finans merkezi olarak planlandığı Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'nde kültür yolunun devamı olarak tarihi mekanların dokusunu bozmadan onlara yakın düşük katlı binalar da olmasını istediklerini söyledi.


Biyogaz tesisi kuracağız


Besiciliğin yaygın olduğu bölgelerdeki atıkların belli bir noktada toplanması dahilinde buradan 4.2 megawattlık enerji üretimi yapılabileceğini gördüklerini belirten Çolakbayrakdar, "Özellikle Beydeğirmeni Mevkii'nde 7 milyon metrekarelik alan üzerine kurulması planlanan Et İhtisas OSB'den çıkan atıkları enerjiye çevirecek biyogaz tesisini şehre kazandıracağız . Evsel atıkların geri dönüşümü için de halihazırda 40 ton/ gün ayrıştırma yapan bir tesisimiz var. Geri dönüşüm konusundaı okullarda çevre kahramanlarımız çocuklara eğitim veriyor. Çevre bilincinin çocuklarımıza aşılanmasına katkımız oluyor" dedi.


MOBİTEK Kayseri mobilya sektöründe ciddi gelişme yaratacak


Çolakbayrakdar, başkanlığını yaptığı Orta Anadolu Kalkınma Birliği'nin öncülüğünde hayata geçirilen MOBİTEK projesinin Kayseri mobilya sektöründe ciddi bir gelişme yaratacağını belirterek, "MOBİTEK sayesinde küçük mobilya üreticisi, dev şirketlerin kullandığı makine parkurundan faydalanabilecek ve bu makinelerle kendi geliştirdiği tasarımı ürün aşamasına getirebilecek. Bu proje yoluyla pazarlama konusunda da eğitim alacak olan küçük mobilya üreticisi dünyada büyük pazar oluşturan ahşap mobilyaya yoğunlaşabilecek. İşletmeler geliştirilen tasarımları ürün aşamasına getirecekler önce. Pazarlama noktasında dış ticaret eğitimi alacaklar. Pazar bağlantısı sonrasında ise seri üretime geçebilecekler. Projenin civar illerdeki mobilyacılara da büyük katkısı olacak" şeklinde konuştu.


Yamula Barajı su sporlarında gözde olacak


Kayseri'nin Anadolu'nun ortasında denizi olmayan bir şehir olduğunu dile getiren Çolakbayrakdar, "Kayseri'nin denizi olarak nitelendirilen 80 kilometre uzunluğundaki Yamula Barajı bölgesinin hareketlenmesi için çalışmalarımıza sürdürüyoruz. Baraj Sahil Yolu Projesi dahilinde bölgede günü birlik sosyal tesisler oluşturduk. Konaklama için bungalov evler yaptık. Önümüzdeki yıl faaliyete geçecek. Özellikle su sporlarının burada yapılması için organizasyonlar düzenleyeceğiz. Olta balıkçılığını geleneksel hale getirdik. Yapacağımız yeni organizasyonlarda da bunu uygulayacağız" dedi.


Dünya


Geri Dön