29 / 04 / 2024

Kocatepe Kahve Evi 2 yılda 35 şube açtı!

Kocatepe Kahve Evi 2 yılda 35 şube açtı!

TÜRK kahvesinin simge markalarından ‘Kocatepe’ ikinci kez el değiştirdikten sonra hızlı bir yükseliş yaşıyor. 4 şubeye kadar düşen Kocatepe kafe restoran sayısını iki yılda 35’e yükseldi.



TÜRKİYE’nin dünyaya armağan ettiği ‘Türk kahvesi’nde asırlık markalarımız var. Onlardan biri olan Kocatepe, son yıllarda yaşadığı sıkıntılarla iki kez el değiştirdi. Ankaralı Hüseyin Gazi Toraman ve eniştesi Prof. Dr. Kemal Üreten’in birkaç yıl önce 4 şubeliyken aldıkları Kocatepe’de kafe restoran sayısı 35’e yükseldi. Yılsonunda 40 olacak. Markanın üretimini ise işadamı Hasan Yıldırım satın aldı ve o da hem marka için hem de perakende için üretimi yeniden ayağa kaldırdı. Hüseyin Gazi Toraman şöyle anlatıyor Kocatepe’deki son gelişmeleri:


ENİŞTE KAYINBİRADER

“Ankara Beypazarlıyız. 1974 doğumluyum ve TED  Ankara  mezunuyum. Üniversitede İngilizce öğretmenliği okudum ama mesleğimi hiç yapmadım. 2000 yılından beri ticaretle uğraşıyorum. Önce, OSTİM’de bir ortakla inşaat ve pvc pencere işi yapıyorduk. 2005 yılında aile ayrıldım ve eniştem ile inşaat işleri yaptık. Şu anda da Ankara’da birkaç içecek firmasının bayiliğini ve dağıtımını yapıyorum. Eniştem, Prof. Dr. Kemal Üreten. Kendisi tıp doktoru ve üniversitede hocadır. Ortaklaşa Kocatepe’yi aldık.


YABANCILAR YOKKEN VARDI  

Kocatepe çok eski bir kahve ve kafe markasıdır Ankara’da, meşhur yabancı kahve zincirleri gelmeden Kocatepe kahve vardı. 1949’da kurukahveci olarak başlamış ve 1996’da ‘kahve evi’ konseptiyle şubeleşmeye yönelmiş ama kurucu ailenin işleri ticarette ters gitmiş ve markayı 2008’de satmışlar. Onlar da sürdürememişler ki kendileri Ankara’da su bayiliği, Total bayiliği yapan değerli bir ailedir. Alan arkadaşlar üretimi tekrar başlatmışlar ancak kafe restoran tarafı güçsüz kalmış. Bir arkadaşımız sıkıntıyı bize anlatınca ki satma niyetleri de varmış.  5-6 ay kadar görüşmelerimiz sürdü. Sonra el sıkıştık ve kafe restoran tarafındaki hakları ‘franchising’ aldık. Üretim tarafını Hasan Yıldırım aldı. Kendisiyle bizim ticari bir ortaklığımız yok ama stratejik ortaklık şeklinde yürüyoruz. Markanın ‘Üretim Patent’ sınıfı onlara ait. Restoran Kafe Franchising tarafı bize ait.


2.5 YILDA 30 ŞUBE

2011 sonunda aldık. 2012’de de fabrika tarafı harekete geçti ve böyle yola devam ettik. Şube sayısı 3-5 adete inmişti. 2012’de kendi şubemizi Kızılay’da açtık. Ekibimizi kurduk. Üretim tarafı da kendini güçlendirdi. 2013’te ise franchising vermeye başladık. Şu anda 35 Kocatepe oldu ve büyümeye de devam ediyoruz. Ankara’da 19, Konya 4, Kırşehir, Alanya, İstanbul, Eskişehir, Diyarbakır’da birer ikişer şubelerimiz var. Birkaç haftaya Samsun, Çorum, Afyon ve Ankara’da da açılacak. Yılsonunu 40 şubeyle kapatmayı hedefliyoruz. Gelecek yılsonunda da 50 olacağız.”


Üretim yılda 1000 ton İhracata da başladık

Hüseyin Gazi Toraman, üretim tarafıyla ilgili, “Üretim gayet iyi gidiyor. Arkadaşlarımız perakende tarafında bütün zincir marketlere girdiler. 8 ülkeye de ihracat yapıyorlar. Yıllık 1000 ton kadar üretim var. Fabrika Ankara Keresteciler Sitesi’nde” diyor. Toraman, Kocatepe’nin kendi faaliyet alanındaki gelişmeleri de şöyle özetliyor: “Tabii ki bizim tarafta daha çok istihdam var. Şu anda 800 kişiye ulaşmış durumda. Bizim ciromuz 2014’te 20 milyon liraydı. Bu yıl 40 milyon lira olacak. Çünkü artık İstanbul’da hızlı girmeye hazırlanıyoruz. Şu anda İstanbul’da sadece bir tane Kocatepe var. Bu arada yüzde 10 hisse ile bir yeni ortak daha aldık. Ali Erdoğan yakında yönetime de katılacak.”


Hürriyet


Geri Dön