03 / 05 / 2024

Kolombo Liman Şehri'nin ilk etabı tamamlandı!

Kolombo Liman Şehri'nin ilk etabı tamamlandı!

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'ya inşa edilen 'Kolombo Liman Şehri' projenin ilk etabı tamamlandı. 1.4 milyar dolarlık mega proje ile okyanustan 269 hektar arazi geri kazanıldı.



Çin'in finanse ettiği 1.4 milyar dolarlık mega 'Kolombo Liman Şehri' projesinin ilk etabının yapımı tamamlandı. Sri Lanka Devleti Liman Otoritesi (SLPA) ve Çin arasındaki iş birliği tarafından yürütülen projede toplamda, okyanustan 269 hektar arazi geri kazanıldı.
 
Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kalkınma Bakanı Patali Champika Ranawaka, Kolombo Liman Şehri projesinin teknolojik bir mucize olduğunu belirterek, projeyi Sri Lanka'nın görüğü en muhteşem proje olarak belirtti.
 
Ranawaka, ''Sri Lanka, önümüzdeki birkaç yıl içinde değişimin merkezi olacak. Liman Şehri de bizi oraya taşıyacak en hayati projelerden biri. Liman şehri Sri Lanka'yı Güney Asya'nın merkezi haline getirecek." diye konuştu.
 
Çin Büyükelçisi Cheng Xueyuan ise, Kolombo Liman Şehri'nin Kuşak ve Yol girişiminin önemli bir projesi olduğunu ve Sri Lanka halkına ve toplumuna büyük fayda sağlayacağının altını çizdi.
 
Xueyuan, "Bugün, 269 hektarlık bir alan tamamen oluşturulmuştur. Bu proje, Çin ile Sri Lanka arasındaki dostluğun çok eskiye dayandığının ve bunun yatırımdan daha değerli olduğunun sembolüdür.'' ifadelerini kullandı.
 
Proje bu zamana kadar Sri Lanka halkından 4 bin kişiye istihdam sağladı. Projenin ilk etabının tamamlanmasıyla ikinci etab hayata geçirilecek.
 
Sri Lanka’ya tarihi bir açıdan yaklaşılırsa epey yolculuk yapmak gerekir. 125 bin yıllık bir geçmişi olan Sri Lanka;  tarihte Hollanda, İngiltere ve Portekiz işgallerine maruz kalmış, 1800’lü yılların başında ise İngiliz sömürgesi olarak varlığına devam etmiştir. 1948 tarihinde ise bağımsızlıklarını kazanıp kendi iradeleriyle mücadelelerini devam ettirmişlerdir.


Geri Dön